in

Stor yoga-guide: allt du behöver veta för att komma igång

yoga hatha ashtanga mediyoga yinyoga
Källa: Unsplash

Hathayoga, yinyoga och medicinsk yoga – vad är egentligen skillnaden och vad är det bra för? Här är vad du behöver veta för att hitta vilken yogaform som passar dig bäst! Mer

koplankar 1024x37

Vad är yoga?

Yoga är en träningsform från Indien som verkligen har boomat i västvärlden. Kombinationen av fysiskt krävande ställningar och meditation sägs öka flexibiliteten, muskelstyrkan och balansen samtidigt som den kan minska din stressnivå. Nedan har vi listat några yogaställen i Stockholm, Göteborg och Malmö – och om ashtanga, hatha och bikram är lingo för dig kommer det ett lexikon längre ner!

yoga2
Källa: Unsplash

Yoga i Stockholm

Yogashala på Ringvägen 9D, Gotlandsgatan 88 och Fjällgatan 23. En perfekt plats för dig som gillar ashtangayoga.

Sats erbjuder många olika yogaklasser. För dig som vill ha ett varierat utbud med allt från hotyoga till hathayoga. Besök Sats hemsida för att hitta din närmaste yogaklass!

Yogayama har ett brett utbud av yogaklasser i allt från ashtangayoga till yinyoga. Ligger på Jungfrugatan 8 på Östermalm och Hammarby allé 53 i Sjöstaden.

Yoga i Göteborg

Bikram Yoga Göteborg på Mätaregatan 2 är platsen för dig som gillar yoga i värme.

Hagabadet på Södra Allégatan 3, Ceresplatsen 1 och Östra Larmgatan 4 håller i yogaklasser i en mysig miljö.

Ashtanga Yogashala Risåsgatan 14 har klasser i yinyoga, ashtangayoga och meditation.

Yoga i Malmö

Studio Frid på Köpenhamnsvägen 46 är en fridfull plats för dig som vill göra allt från yinyoga till ashtangayoga.

Hotyoga på Östergatan 12 håller i hotyogaklasser för både nybörjare och proffs.

Yoga Kendra på Friisgatan 6C finns ett brett utbud av olika yogaformer, kanske hittar du din favoritklass här?

yoga1
Källa: Unsplash

För dig som vill göra yoga hemma

Även om det kan vara skönt att gå på yogapass, finns det en hel del övningsinstruktioner på youtube för dig som vill göra yoga hemma. I videon nedan hittar du ett exempel, men leta dig fram till vilken kanal som passar dig bäst!


Vad är hathayoga?

Hathayoga är det vi känner igen som ”vanlig yoga”. Yogaställningarna hålls länge. Med ett lagom tempo hinner du bekanta dig med positionerna samtidigt som du tränar din muskelstyrka, rörlighet och balans.

Vad är yinyoga?

Yinyoga är den perfekta yogan för dig som känner dig stressad. Yinyogan har många inslag av mindfulness och bygger på avslappnande övningar. Övningarna genomförs sittandes eller liggandes, och det är framför allt fokus på bindväv och leder snarare än på att träna muskler.

Vad är hot- och bikramyoga?

Bikramyoga, eller hotyoga som det också kallas, är oftast en form av hathayoga – men i 40 graders värme. Ett pass är vanligtvis 90 minuter, så tänk på att dricka mycket vatten för du lär svettas en hel del!

Vad är ashtangayoga?

Ashtangayoga är en yogaform där du utför ett visst antal positioner i en bestämd ordning och yogapasset avslutas med en avkopplingsövning. Ashtangayoga sägs öka din uthållighet, smidighet och styrka.

Vad är medicinsk yoga?

Mediyoga är en meditativ yogaform som kombinerar kropps- och andningsövningar. Den används inom svensk sjuk- och hälsovård och sägs minska stress och psykisk ohälsa.