in

Fanny: ”Jag känner mig stressad över småsaker”

VeckoRevyns terapeut svarar på läsarnas frågor
Källa: Clay Banks / Unsplash

VeckoRevyns läsare Fanny känner sig stressad och orolig över småsaker – vad kan hon göra åt det? Det svarar vår KBT-terapeut Paula Warfvinge på. Mer

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.

Fanny: ”Jag känner mig väldigt stressad över småsaker”

Jag blir ofta väldigt stressad över småsaker och oroar mig mycket. Det kan vara saker gällande jobb eller skola. Saker som jag vet inte spelar stor roll men som ändå gör att jag har svårt att sova. Vad ska jag göra? /Fanny

Paula svarar: ”Försök acceptera dina tankar”

Hej Fanny, förstår det är jobbigt att bli stressad över småsaker. Jag tänker att det är viktigt att du tar reda på vad som oroar dig. Försök skriva ner på en lapp vad du oroar dig för och fundera över varför du oroar dig för just den saken. Vilken situation befinner du dig i när du oroar dig? Är det bara när du ska sova eller är det även vid andra tillfällen som du oroar dig? Vad händer i kroppen fysiskt och vad tänker du på? Försök sedan acceptera dina tankar istället för att förtränga dem, för det leder ofta bara till att det man tänker på blir större. Fundera sedan på om du kan lösa det du tänker på, finns det något du kan göra åt det? Ta gärna hjälp av någon i din omgivning och prata om det som snurrar i ditt huvud.

Det är ofta skönt att prata med någon. Även om det kan kännas läskigt vid första tanken, så brukar det vara en lättnad när man väl gör det. Det kan även vara bra att veta att de flesta saker man tänker på och oroar sig över aldrig kommer inträffa i det verkliga livet utan händer ”bara” i ens huvud. Är det som du tänker på och oroar dig för något som du inte kan lösa så försök släppa det. Tänk dig en himmel med moln på där molnen är dina tankar som kommer och passerar. Det kan vara mycket svårt att släppa, men här gäller övning. Hjärnan är en muskel som går att träna upp. Men försök att ha tålamod.

Varm kram från mig /Paula