in

Emma: ”Jag vaknar med en stressad känsla i kroppen, vad kan jag göra?”

VeckoRevyns terapeut svarar på läsarnas frågor
Bildkälla: Kinga Cichewicz / Unsplash

VeckoRevyns läsare Emma vaknar på morgonen med en stressad känsla i kroppen – vad kan hon göra åt det? Det svarar vår KBT-terapeut Paula Warfvinge på. Mer

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.

Emma: ”Jag vaknar med en stressad känsla i kroppen”

Jag vaknar med en ”stressad känsla” i kroppen varje morgon. Den lägger sig ofta efter någon timme men finns det något jag kan göra för att det inte ska kännas så? /Emma

Paula svarar: ”Skriv ner dina tankar”

Hej Emma, jag förstår att det är jobbigt att vakna varje morgon med en stressad känsla i kroppen. Jag tänker att först är det bra att fundera över varför du har en stressad känsla. Vilka tankar kommer till dig på morgonen? Ett bra sätt att ta reda på det är att skriva ner dina tankar och vad du har för känsla i kroppen. När man skriver ner sina tankar och känslor blir det ofta lättare att se lite klarare på vad som är orsaken till att man känner sig stressad.

När du vet vad som orsakar din stressade känsla är det dags för nästa steg. Det är att se om det finns något du kan göra för att underlätta det du tänker på och som orsakar din stress. Ofta finns det en anledning till varför man känner sig stressad. Kanske är det stress över skolan eller jobbet? Eller över relationer i din omgivning? Kanske finns det någon i din närhet som du kan prata med om dina tankar och som kan hjälpa dig med hur du kan agera och tänka för att underlätta för dig i din vardag?

Det är även bra att se över om du kan sänka din stress över lag under dagen. Tänk på är att inte sova med mobilen i ditt sovrum. Köp en vanlig väckarklocka om du har mobilen som hjälp att komma upp på morgonen. Försök även att inte titta på mobilen alldeles innan du somnar. Det kan påverka din känsla av stress i kroppen. En annan sak du kan testa är att ta en stund på morgonen eller kvällen att bara ligga och slappna av i sängen. Kanske lyssna på din favoritlåt, fokusera på din andning och lägga en hand på magen för att känna att luften går ända ner i magen när du andas. Försök att låta utandningen bli längre än inandningen. Låt tankarna komma, men stanna inte vid dem utan låt dem passera. Som molnen på himlen.

Varm kram från mig /Paula