in

Därför får du huvudvärk när du skippar kaffet

kaffe dragare

Det finns väl en anledning till att folk älskar kaffe och gett det smeknamnet ”det svarta guldet”, men om det nu är så himla bra – varför får man egentligen huvudvärk när man struntar i att dricka det en dag? Mer

Många som regelbundet dricker kaffe kan inte tänka sig att börja dagen utan att dricka en kopp eller två, men om de struntar i att dricka kaffe en morgon dröjer det inte länge innan huvudvärken börjar smyga sig på. Den blir sedan så jobbig att man inte kan ignorera den längre och försöker mota bort den med en, you guessed it, kopp kaffe några timmar försent – när skadan redan är skedd.

Nu vet vi dock varför man egentligen får en hemsk huvudvärk av att strunta i att dricka kaffe en dag.

I ett avsnitt av SciShow berättar man att koffein sätter sig på receptorerna i hjärnan, och byter plats med neurotransmittorer som kallas adenosin. Adenosin håller dig lugn och koffein är ju, som tidigare känt, motsatsen till det och det är därför du blir pigg av kaffe. Som ett resultat av detta börjar din hjärna överkompensera och producera extra adenosin för att motarbeta effekterna av koffeinet, skriver Hellogiggles.

När du däremot struntar i att dricka kaffe blockeras inte alla receptorerna av koffein längre, blir din hjärna attackerad av sömninducerande kemikalier. Det är då bieffekterna kommer in, du känner dig väldigt sömnig och slö, och du får huvudvärk. Det är också därför huvudvärken försvinner sen när du dricker något som innehåller koffein.