in

Därför drömmer du samma dröm om och om igen

dromma samma drom dragare

Att ha återkommande drömmar är inte alls konstigt eller ovanligt, men varför drömmer vi samma sak om och om igen? Och vad kan man göra åt det? Mer

Jag vet inte hur det är med er men jag har några drömmar som är återkommande för mig. En av dem är, tyvärr, en mardröm som är sjukt abstrakt. När jag drömmer den vet jag att jag drömt det förut, men när jag vaknar på morgonen kan jag sällan berätta vad den handlar om.

Att drömma samma sak om och om igen är inte alls ovanligt, faktiskt så har två tredjedelar av befolkningen återkommande drömmar, säger Dr. John Mayer, klinisk psykolog, till Elite Daily.

– Modellen av ens sinne är väldigt lik en dator. När vi somnar kommer den lilla datorn fortsätta att jobba. Den stänger varken av sig eller stannar. Vi har en uppfattning om att vi är blanka när vi sover, men hjärnan funkar.

Dr. Mayer förklarar att det dock inte betyder att de teman eller personer som dyker upp i ens återkommande dröm nödvändigtvis behöver ha en djupare förklaring. Det är mer att de här personerna eller händelserna symboliserar stress eller ångest, eller någon annan specifik känsla man håller på att jobba med.

– Drömmen är oftast inte exakt likadan varje gång, men det återkommande temat är ofta något i ditt huvud som på något sätt är ouppklarat. Det bara fortsätter att repeteras om och om igen i datorn. Så om datan är samma i maskinen, behöver du byta ut det med annan data. Lösa den konflikten, eller det problemet.

En sätt att ta itu med sina återkommande drömmar, om de är jobbiga, är att hitta på ett slut till dem själv. När du vaknar från en dröm som känns konstig eller upprörande ska du lägga dig ner igen och avsluta drömmen på ett positivt sätt. Välj ett nytt slut, och försök att tänka på saker du gillar samtidigt som du är på väg att somna igen.

Drömrådgivaren Laurel Clark trycker på att det är viktigt att bli medveten om och vara uppmärksam på sina drömmar.

– Drömmar är meddelanden från det omedvetna sinnet, från sitt inre jag till sitt yttre jag. De berättar för oss om det vakna livet, och ger oss meddelanden eller feedback på hur vi tänker eller vad vi gör.

Clark säger att om du har en återkommande dröm kommer du fortsätta drömma den om du inte agerar på eller tolkar meddelandet den har.

Kanske är bäst att lägga en anteckningsbok vid sängen med andra ord och skriva upp varje märklig dröm man har, så man kan reda ut vad som pågår om den är återkommande!