in

Bli målmedveten idag!

sa forhandlar du upp din lon2
Bli målmedveten idag!

Alla människor har olika mål, till exempel att skaffa ett nytt jobb, klara en tenta eller flytta. Här är de bästa tipsen för att bli mer målmedveten!

Mer

perelli1

Charlotte Perelli och Pernilla Wahlgren har varit målmedvetna genom sina karriärer.

1. Bestäm klart och tydligt vad du har för mål! Skriv ner målen på papper så att du inte glömmer bort dem. Sätt gärna upp dina anteckningar överallt i ditt hem så att du påminns om dina mål. Fäst dem på spegeln i badrummet, på kylskåpet och på ytterdörren.

2. Ha flera olika mål! Försök att bestämma ett mål som du ska klara av under dagen, ett för veckan och ett mera långsiktigt mål. Målet för dagen kan vara att du ska städa din lägenhet, för veckan kan vara att du ska plugga och klara av en tenta. Ditt långsiktiga mål kan vara att du ska gå ner i vikt eller att börja träna. Skriv upp allt!

3. Skaffa delmål! På dina långsiktiga mål (te x att gå ner i vikt) är det viktigt att ha delmål som hjälper dig att uppnå ditt långsiktiga mål. Första veckan kanske du ska ha som mål att skippa godis och försöka äta nyttigt, andra veckan bestämmer du dig för att träna en dag och gå 2 promenader. Skriv ner alla dina delmål i en almanacka så att du kommer ihåg vad du har att göra.

stadare

4. Sätt upp rimliga mål. Du kan inte gå ner 10 kilo på en månad, men du kanske kan gå ner 3 kilo. Sätter du ett för högt mål så är det lätt att du blir besviken på dig själv och tappar motivationen.

5. Fokusera! Se till att uppnå dina mål! Kämpa, glöm aldrig bort att det är dig själv som du sviker om du misslyckas. Därför är punkten här ovan otroligt viktig, du måste sätta upp rimliga mål.

6. Visualisera och bli motiverad! Är ditt mål att lära dig sjunga så kan du sätta upp bilder på dina idoler på väggarna. Bli inspirerad och motiverad till att slutföra ditt uppdrag. Se dig själv stå framför en publik och sjunga! Dröm dig bort och tro på dig själv. Det här ska du fasiken klara av!

7. Prata med din familj och dina vänner om vad du vill uppnå. Då förstår alla i din omgivning och de kommer att stötta och peppa dig. Berätta för alla hur viktigt detta är för dig och berätta vad du har för planer så att de har förståelse för dina beslut.

tuva5

Lena Endre och Tuva Novotny har slitit hårt för att bli de aktade skådespelerskor de är i dag.

8. Ge aldrig upp! Det kommer att komma uppförsbackar då du känner att allt går åt skogen, men försök ta en paus när du känner så och gör något som du tycker är kul! Sedan kan du fortsätta. Se bara till att avsluta det du lovat dig själv.

9. Belöna dig själv!
När du skriver upp dina mål på ett papper ska du också skriva upp vad ska ha för belöning när målet är avklarat! Du ska längta till att uppnå dina mål. När du har klarat en tenta så kan du köpa den där snygga klänningen som du såg på stan. Belöning är en viktig punkt.

Ha nu ett möte med dig själv och skriv upp vad just du har för mål att uppnå!