in

Bli av med din ångest!

anest1
Bli av med din ångest!

Att vakna varje dag och känna en oro som man inte kan sätta fingret på, det kan vara ångestkänslor! Det finns olika sorters ångest, det kan vara en medfödd sårbarhet, eller så kan du ha varit med om en hemsk upplevelse, men det finns en sorts ångest som många upplever idag: Prestationsångest! Jag vill berätta ett exempel som handlar […] Mer

anest1

Att vakna varje dag och känna en oro som man inte kan sätta fingret på, det kan vara ångestkänslor! Det finns olika sorters ångest, det kan vara en medfödd sårbarhet, eller så kan du ha varit med om en hemsk upplevelse, men det finns en sorts ångest som många upplever idag: Prestationsångest!

Jag vill berätta ett exempel som handlar om mig själv som skriver denna artikel! Jag driver en stor blogg med otroligt många läsare varje månad. Varje dag jag vaknade så fick jag prestationsångest- vad ska jag skriva om, får jag annonser, är mina besökare kvar, hur ska jag se ut idag? Jag kände att jag skulle leverera så mycket och tillslut blev det så illa att jag tappade bort mig själv. Det är ett vanligt sympton för prestationsångest!

an2

Hur kan man bli av med sin prestationsångest? Jag gick och pratade med en psykolog och det vill jag rekommendera till alla som känner ångest! Det är absolut inget farligt eller dumt att gå och prata med en psykolog. Tvärtom! Jag blev chockad när psykologen satte ord på exakt det jag kände. Flera sympton av ångest kan vara sömnlösa nätter, hjärtklappnig och att ständigt känna en oro i kroppen. Att leva i en press där man känner att man måste vara ”Fröken Duktig” hela tiden, oavsett om det är på jobbet eller hemma, så kan det leda till att man pressar sig själv så hårt att man tillslut blir utbränd. Det bästa är att erkänna för sig själv att man kanske behöver hjälp. Om du inte kan sätta fingret på vad du mår dåligt över- boka en tid hos en psykolog och gå och prata. Du kan också ringa din vårdcentral och få prata med en läkare.

an4

Kan man bota sin ångest själv? Det finns vissa saker du kan öva på:

1. Försök att analysera ditt liv. Har du varit med om något som gjort dig väldigt ledsen? Hur var din barndom? Hur mår du på jobbet? Vad tänker du på innan du ska somna? Det finns massor av frågor som du kan ställa dig själv för att sedan kunna analysera vad det är som tynger dig.

2. Reflektera dina känslor.  En annan viktig sak är att du ska du respektera dina känslor! Låt dig själv vara ledsen. Hur känns det när du är glad? Känn efter hur det känns i kroppen när du är glad, ledsen, arg och lyckig.

3. Dölj inte din ångest! Det är otroligt bra att berätta för dina nära och kära hur du känner! Det viktigaste är att du inte skäms över din ångest. Försök att sätta ord på exakt det du känner.

4. Sov. Att inte kunna sova är ett tydligt tecken på att något är fel. Ligger du sömnlös i flera nätter för att du är orolig så bör du gå och prata med en läkare.

5. Få ner stressnivån! Stress är det värsta du kan utsätta dig för när du har ångest, för ångest är en sorts stress. Undvik de ställen som du känner dig stressad på.

6. Skaffa dig kunskap. Beroende på vilken sorts ångest du har, och varför, så ska du prata med någon om det. Ångest är tyvärr en sak som tillhör livet och om du har ångest ibland så kan du faktiskt bli av med den själv.

Avslutningsvis så vill jag skriva att jag absolut inte skämdes för att prata med en psykolog, och det ska inte du heller göra! Jag mår så mycket bättre nu när jag har lärt mig att kunna koppla av och stressa ner. I samband med det så försvinner ångesten. Jag trodde ALDRIG att jag skulle kunna bli av med min ångest och jag trodde definitivt inte att jag skulle kunna få sova en hel natt igen- men det går- och det går för dig också!