in

Alma: ”Jag känner mig svartsjuk på min vän”

VeckoRevyns terapeut svarar på läsarnas fråga
Källa: Karina Carvalho / Unsplash

VeckoRevyns läsare Alma börjar känna sig avundsjuk på sin vän – hur ska hon tänka? Det svarar vår KBT-terapeut Paula Warfvinge på. Mer

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.

Har du en fråga? Mejla [email protected]. Du är helt anonym och omfattas av källskyddet.


Alma: ”Jag känner mig svartsjuk på min vän”

Hej! Jag undrar hur man ska tänka när man börjar bli svartsjuk på sin vän när hen lyckas med något man själv inte lyckas med? Förstår såklart att man ska vara glad för personen, men hur ska man kunna ”rensa” tankarna och komma på rätt bana? /Alma

Paula: ”Försök vara nyfiken på vad avundsjukan säger dig”

Hej Alma, tack för din fråga. Jag vill börja med att ställa frågan om det verkligen är svartsjuka du känner eller om det egentligen kan vara avundsjuka? Svartsjuka innebär att man är orolig över att man ska förlora någon, vanligtvis sin partner. Avundsjuka innebär att man mår dåligt eller är arg eftersom någon annan har, får eller kan göra någonting man själv vill göra. Vad jag förstod uppstår detta när din vän lyckas med något, så det kanske egentligen handlar om avundsjuka?

Det är varken ovanligt eller konstigt att känna avundsjuka. Det är en mänsklig tanke. Man får känna dessa tankar, även om det kan vara mycket jobbigt och ta mycket energi. Första steget är att du erkänner för dig själv att du är avundsjuk och var snäll mot dig själv i det. Klandra inte dig själv för att du känner som du gör. Försök sedan ställa dig frågan ”vad det är din vän gör som jag skulle vilja göra?”, funderar sedan över om det hen gör verkligen är något som du också skulle vilja göra. Om svaret är ja – fundera över vad du kan göra för att lyckas med det som din vän gör!

Försök att vara nyfiken på vad avundsjukan säger dig istället för att se den som något negativt som du försöker trycka bort. Gör man allt för att trycka bort känslor och tankar brukar det bara bli värre. Kanske inser du att det egentligen är något annat som ligger bakom din avundsjuka eller att du kan göra något för att lyckas med det din vän gör. Eller också inser du att du kan andra saker och att det din vän gör egentligen inte intresserar dig. 

Det viktigaste är att du inte klandrar dig själv för att du känner avundsjuka utan försöker vara nyfiken på vad känslan har att säga dig. Du är en grym person!

Varm kram från mig /Paula