in

6 saker som kännetecknar en narcissist (då är det dags att bryta kontakten!)

narcissist
Narcissistisk personlighetsstörning/ Bild: Freepik

Manipulation, skuldbeläggning och ilska – det kan vara varningstecken att ta på allvar. Så vet du att det är dags att bryta kontakten med en narcissist! Mer

Narcissism är ett begrepp som ofta kastas runt, men hur identifierar man narcissistiska beteenden egentligen? Att ha en narcissistisk personlighetsstörning innebär att man har en överdriven tro på sin egen förmåga, samtidigt som man ser ner på andra. Enligt psykologen och psykoterapeuten Monica Emanell, som arbetar med kognitiv beteendeterapi (KBT), kan personlighetsstörningen yttra sig på två olika sätt.

– Man brukar säga att det finns två typer av narcissister, den koverta och den overta.

Hon menar att den overta narcissisten i regel lättare att identifiera. De har ofta en intensiv framtoning och färgstark personlighet. Vi känner oss ofta sedda och bekräftade i deras närvaro och de brukar uppfattas som karismatiska och omtänksamma. Den koverta narcissisten å andra sidan, är svårare att identifiera, eftersom de personerna är mer tystlåtna. De tenderar att ha mer ångest och kanske inte trivs lika bra i sociala situationer.

– Men själva kärnan i narcissisten, att känna sig förmer än andra och vara lätt avundsjuk på andra, det finns med precis som hos den overta.

monicaemanell
Monica Emanell, leg. psykolog och psykoterapeut. Bildkälla: Privat

Enligt Emanell är aggressivitet ett signifikant drag hos narcissister. De har ofta lätt till ilska och är väldigt kritiska. Att ständigt vara missnöjda och anmärka på andras prestationer är vanligt. Försöken att behaga dem kan vara utmattande, eftersom de aldrig verkar vara tillfredsställda.

– Det klassiska är att man försöker slå knut på sig själv för att få narcissisten nöjd för att det ska vara lugn och ro. Men narcissiten blir inte nöjd, utan det kommer hela tiden vara någonting som är fel, säger Emanell.

Den koverta typen kan ge intrycket av att vara mer tillbakadragen och vänlig, men det blir snabbt tydligt att de har lika nära till ilska som den overta narcissisten. De uttrycker däremot sin ilska genom mer passivt aggressiva metoder, såsom tystnad, ironi och sarkasm. Att vara medveten om dessa signaler blir därför viktigt för att kunna identifiera och navigera kring narcissistiska beteenden, enligt Emanell.

Så vet du att du inte är narcissist

Om man konfronterar en narcissist med deras problematik, är det vanligt att man blir kallad narcissist tillbaka. Det resulterar ofta i pajkastning snarare än att de reflekterar över sina egna handlingar. Om narcissisten däremot har tillräckligt mycket ångest kan det gå att nå dem, enligt Emanell.

– Narcissister är sällan motiverade att uppsöka hjälp för deras beteende. Däremot har det visat sig, i en ny forskning vid Huddinge psykiatri, att de koverta narcissisterna – det vill säga de som är mer ångestbenägna – kan bli motiverade att söka hjälp om de har tillräckligt mycket ångest och jobbiga känslor att de mår dåligt av det.

Däremot är det ovanligt att de overta narcissisterna söker hjälp, menar Emanell.

Många kanske har ställt sig frågan: “är jag narcissist?”. Vad är skillnaden på att ha narcissistiska drag och att ha narcissistiskt personlighetssyndrom?

– De flesta har inte personlighetssyndromet av narcissisterna, utan mer eller mindre drag. Vi alla kan ju bete oss narcissistiskt ibland så en viss grad av narcissism finns hos alla. Det som skiljer är att de som inte är narcissister kan uttrycka sig som ”vet du vad, där körde du över mig”, och då kan man tänka ”ojdå, det var inte meningen” och försöka åtgärda situationen. Då är man inte narcissist, men man kan ändå ibland uppvisa sådana beteenden eftersom vi alla är mänskliga, säger Emanell.

narcissism
Bildkälla: Freepik

Går det att ha en relation med en narcissist?

Kanske tycker du att någon i din närhet stämmer in på beskrivningen? En förälder, en partner eller en vän? Att ha en relation med en narcissist kan vara utmanande, och möjligheten till ett välfungerande förhållande beror på graden av deras narcissistiska drag, menar Emanell.

– Någon som till exempel är notoriskt otrogen och ljuger hela tiden och kanske spelar bort ens ekonomi blir det ju nästan omöjligt att ha en relation med, om man inte ska gå under.

Att ha tydliga gränser är avgörande. Narcissisten kommer stegvis missbruka sin makt genom nedtrycksningsmetoder och manipulation, säger Emanell.

– Försök öva på att inte tolerera vad narcissisten tycker. Sätt tydliga gränser och säg ifrån när du tycker något är oacceptabelt. Låt dig inte styras av konflikträdsla och gå inte med på vad som helst, bara för att undvika dålig stämning och för att göra personen glad. Då tenderar narcissisten att missbruka det. Någonstans måste man försöka sätta ned foten och agera på det. Vill man inte acceptera någonting så uttrycker man det.

När ska jag bryta kontakten med en narcissist?

Men att hela tiden tvingas sätta gränser och vara i närheten av en person som inte respekterar dem är utmanande och ingenting du ska acceptera. Daily Mail listar några varningstecken där du bör överväga att säga upp kontakten helt och hållet.

1. Lögner och manipulation

När du möter en narcissist är det lätt att bli charmad. De är skickliga på att skapa en positiv bild av sig själva, vilket gör det enkelt att bli förtrollad av deras personlighet. Men var försiktig och låt dig inte luras! De är duktiga på att ljuga, även när det gäller småsaker. Genom att måla upp framtida drömscenarion försöker de systematiskt övertyga dig om att du har träffat din perfekta match. De som blir förälskade i narcissister upplever ofta en virvelvind av kärleksuttryck, men den hårda verkligheten är att de förälskar sig i en falsk bild som inte stämmer överens med verkligheten.

Kom ihåg! Om det låter för bra för att vara sant är det antagligen det.

2. Gaslighting

Narcissister använder sig ofta av hjärntvätt och gaslighting som manipulationsteknik. De försöker konstant få dig att tvivla på dina tankar och känslor vilket (såklart!) skapar en osäkerhet hos dig. De får dig att tro att du alltid har fel, även när du har rätt.

3. Bekräftelsebehov

Narcissister söker ständigt uppmärksamhet och bekräftelse, vilket ger intrycket av att de är vänliga och charmiga. Detta möjliggör för narcissisten att framgångsrikt bygga upp ett nätverk omkring sig. De människor som faller ner i narcissistens mörka grop tror på allt hen säger, går hens ärenden och skyddar narcissisten – i alla lägen.

frustration
Bildkälla: Freepik

4. Kontrollbehov och isolation

Narcissister strävar snabbt efter att ta kontroll över andra. De kan engagera sig överdrivet i dina sociala relationer och försöka isolera dig från vänner och familj för att öka sin makt och inflytande.
När de har fått dig att överge allt som är viktigt för dig, har de full kontroll och kan styra precis hur de vill. Detta kan också utvidgas till konstant övervakning vilket gör det svårt för offret att lämna situationen.

5. Oförmåga att be om ursäkt

Narcissister undviker ofta att erkänna sina misstag och lägger istället skulden på andra. De visar sällan empati och ber enbart om ursäkt som en del av ett socialt spel för att tjäna på det själva. Om du försöker bryta dig loss kan personen svara med böner om förlåtelse eller lova att söka hjälp, vilket kan vara en del av deras manipulativa beteende.

6. Gränslöshet

En narcissist kommer aldrig tänka på dig i första hand. Oavsett vad du vill tro i stunden, hur älskad eller smickrad du än känner dig, är det ren lögn och manipulation från narcissistens sida. Redan i ett tidigt skede kommer personen att analysera dina styrkor och svagheter för att utnyttja dem till sin egen fördel. Denna brist på respekt för dina personliga gränser kan leda till skadliga konsekvenser för både din mentala och fysiska hälsa. Det är viktigt att vara vaksam och ta varningssignalerna på allvar. Om du upplever att relationen har en negativ påverkan på ditt välmående bör du överväga att bryta kontakten för att skydda din egen hälsa och välbefinnande.

Så går du vidare efter en relation med en narcissist

Att bryta kontakten med en narcissist kan kännas svårt, och kanske mår du dåligt även en tid efter uppbrottet. Monica Emanell delar med sig av några tips på hur du går vidare:

  • Om man haft en relation med en narcissist behöver man sannolikt jobba med sin självkänsla och försöka ta reda på vad som får en att må bra. Det kan ju vara så att man glömt bort vad det är för att man är så van vid att köra över sig själv.
  • Träna på att ställa lite krav på andra, sätta gränser och försök ta hand om dina behov.
  • Omge dig bland människor som behandlar dig väl.
  • Få ett yttre perspektiv av någon i din närhet. Fråga vad någon annan som känner dig tycker så du får lite distans till vad narcissisten försöker eller försökt få dig att känna.

Vilka symptom kännetecknar en narcissist?

Alla människor kan mer eller mindre ha narcissistiska drag, men vissa har diagnostiserat narcissistiskt personlighetssyndrom. Vanliga kännetecken kan vara att personen har:

  • Orealistisk självbild och överdriven tro på sin egen förmåga
  • Hög självuppfattning och nedvärderande syn på andra
  • Svårigheter att hantera kritik och konfrontation
  • Starkt behov av bekräftelse och strävar efter att höja sig själv i alla situationer
  • Stor risk för isolering och nedstämdhet när omgivningen inte bekräftar deras höga självbild

Vad betyder narcissism?

”Narcissus” är ett latinskt begrepp ur det grekiska mytologin som beskriver en vacker ung man som förälskade sig i sin egen spegelbild när han såg den reflekteras i vattnet. Detta förklarar ordet narcissism.

Källor: Psykologiguiden, SveaKBT, Dailymail