in

6 saker som kan hända med kroppen när vi är stressade en längre tid

stress dragare

Att känna sig stressad över något är aldrig roligt, och långvarig stress kan påverka kroppen mer än vad du kanske anar. Här är sex saker som kan hända med kroppen när du är stressad. Mer

 1. Din hy kan gå bananas

  Att stress kan göra så att finnar gärna dyker upp vet du säkert redan. Men stress kan också göra att din hud blir knas på fler sätt. Huden kan nämligen bli torr, få utslag eller rodna. Terapeuten och ångestexperten Jodi Aman förklarar för Hellogiggles att det beror på att stress gör så att bikörtlarna i huden stimulerar talgkörtlarna. Det leder till mer olja på huden, vilket i sin tur då orsakar finnar. Samtidigt ökar stresshormonet i ditt blod som förstorar kapillärerna och gör att din hud rodnar. Och inte som i ”just blivit kysst”-rodnad, utan mer röd och flammig.

 2. Du kan tappa hår

  Om du utsätts för extremt stress kan du märka att du börjar tappa mer hår än vanligt. Detta händer inte om du bara är stressad ett kort tag, men om du är stressad under en längre period kan det hända.

 3. Din mage utsätts

  Om du är stressad så kan din mage veta det redan innan du fattar vad som händer. Magkatarr, gaser, ont i magen och halsbränna kan alla vara indikationer på att du stressat under en längre tid.

 4. Du har problem med att sova

  Stress kan orsaka insomnia eller påverka din sömn (eller snarare icke-sömn) på ett negativt sätt. Enligt National Sleep Foundation kan du uppleva hyperarousal när du är stressad, som orsakar en ohälsosam balans mellan sömn och vakenhet, och gör att din tidsuppfattning kan ändras.

 5. Din värld kan kännas overklig

  Detta är svinläskigt, men viktigt att veta ändå. När du är stressad utsöndras adrenalin (kroppens fly- eller fäkta reaktion som svar på stressen) i kroppen som gör dig hyperfokuserad. Om du inte är i fara så kan denna medvetenheten göra att folk tappar kontakt med verkligheten, förklarar Aman. Som ni förstår är inte detta ett hälsosamt tillstånd för din kropp och ditt sinne att befinna sig i en längre tid, om det händer kan man gå igenom dagen och känna att man inte ens lever sitt eget liv. Som sagt, svinläskigt.

 6. Du kan tappa rösten

  Spänningen som orsakas av långvarig stress kan påverka din muskler, och kan göra att din hals, ditt bröst, käke och stämband spänns åt, och påverka din röstkvalitet. Din röst kan bli skakig, hes – eller till och med försvinna helt.