in

5 sätt att dra nytta av koffeinets kraft (utan att dricka en droppe)

kaffesump

För många av oss är en rejäl kopp kaffe inte bara en del av en daglig morgonrutin, utan även något som måste avnjutas i lugn och ro innan dialogen vid frukostbordet kan dra igång. Men frågan är vad du gör med kaffet (eller snarare vad som är kvar av det) när du har släckt morgonens koffeinbehov? Mer

Kaffe är en superdryck som fungerar som mer än bara en rivstart på dagen – det kan även bli en hudprodukt av rang om du använder den på rätt sätt.

Så eftersom att dricka kaffe ger en minskad avsöndring av tillväxthormon, vilket är ett ämne vi behöver för en frisk hy, så kan du åtminstone göra dig själv den lilla tjänsten att använda det som faktiskt är bra med drycken – kaffesumpen.

Här är fem sätt att använda kaffets bästa sidor på – utan att dricka en enda droppe:

1. Glöm head and shoulders – plocka fram kaffet istället!

Kaffe har den fina egenskapen att som exfolierande skrubb trolla bort produktlagringar och döda hudceller – och har du problem med mjäll är detta kuren för dig då kaffesumpen tar hand om det med. Allt du behöver göra är att blöta upp kaffet, massera in det i hårbottnen och färdigt! (Glöm bara inte att skölja ur håret efteråt).

2. Hemligheten till hårsvallet deluxe

Kaffe sägs kontrollera tillförseln av testosteron till håret, vilket i det här fallet precis som i många andra fall – är något bra. Testosteron innehåller nämligen ett hormon vid namn dihydro-testosteron, vilket kan bidra till håravfall.

Enligt en studie från British Journal of Dermatology tenderar håravfall att avta när hårrötterna kommer i kontakt med både testosteron och och koffein samtidigt. Så för friska lockar a lá Selena Gomez – hämta kaffet!

3. Ansiktsmask för evig ungdom

Som sagt, kaffe kan användas som skrubb för att avlägsna döda hudceller i din hårbotten – så varför skulle det inte fungera i ansiktet också? Förutom att rensa hyn jobbar den även dubbelt som en återfuktare. Men det bästa av allt? Kaffe innehåller även fria radikaler vilket motverkar hudens åldrande. Välkommen in i tidsmaskinen!

4. Hejdå till påsar under ögonen

Vi har vid det här laget förstått att kaffe kan vara bra för mycket, och ännu en god egenskap hos denna ’böna’ (pun intended) är den anti-inflammatoriska egenskapen. Så om du tar lite kaffesump och skrubbar försiktigt under ögonen kan det hjälpa till att hämna både ovälkomna påsar och mörka ringar – tack vare koffeinets förmåga att dra ihop blodkärl, vilket normaliserar hudtonen och motverkar uppsvullnad.

5. Ansiktsmasker är inte bara till för ansikten

Kaffe är inte bara för hud och hårbotten, om du lägger i det nedblötta kaffet även i längderna fungerar det som en ansiktsmask för håret – en hårmask – som med hjälp av syran i kaffet kan bidra med den där glänsande finishen.

Så om bankkontot har lessnat på dina dyra vanor – köp lite Gevalia istället och voilá: kaffemagi!