in

4 saker du alltid ska komma ihåg när en kompis gör slut

Så ska du tänka om du blir kompisdumpad

Det är svårt att inte skylla på sig själv när en vänskap tar slut. Så fort du inser att din kompis inte längre är en del av ditt liv kanske du börjar ifrågasätta allt du gjorde och inte gjorde. Här är fyra tips på hur du ska tänka vid en kompisdumpning, så du kan ta dig igenom det lättare. Mer

Oavsett vilken typ av relation det är som tar slut är det viktigt att den får ett tydligt avslut och att man får en förklaring till varför man väljer att avsluta den. Det låter fint, men så fungerar det inte alltid i praktiken. Man blir ghostad, personen slutar helt enkelt att höra av sig – något som är lättare än någonsin att göra när vi till stor del kommunicerar via sociala medier.

Diane Barth är psykoterapeut och författare till boken ”I Know How You Feel: The Joy and Heartbreak of Friendship in Women’s Lives”. I boken berättar hon om att anonymiteten vi får i samband med sociala medier i sin tur gör det lättare att ghosta någon och bara försvinna.

Det kan vara svårt att förstå varför en vänskap tar slut om du blir ghostad och därmed inte får en förklaring. I en intervju med Hello Giggles ger Barth sina bästa råd när det gäller kompis-breakups.

Så ska du tänka vid en kompisdumpning

1. Vänskapen var inte onödig

Även om det är svårt att ta in nu så kom denna relation in i ditt liv av en anledning. Kanske fick du lära dig någonting eller fick tröst under en specifik period? Försök att undersöka vad du har lärt dig från vänskapen och ta med det in i dina andra relationer.

Så ska du tänka vid en kompisdumpning.
Källa: Unsplash.

2.Vänskapen uppfyllde sitt syfte

Enligt Barth har vänskap oftast en livscykel. En kompisrelation slutar vanligtvis inte på grund av vad någon gjorde eller inte gjorde, utan för att personerna inte tjänar på att vara vänner längre. Det låter hårt och egoistiskt. Men enligt Barth måste vänskapen ge båda parterna någonting för att den ska hållas vid liv.

3. Ta bort från sociala medier

När en vänskap slutar oväntat är det lätt att älta vad som gick fel – särskilt när man fortfarande är ”vänner” med den här personen på sociala medier. Att bara se vår ex-väns höjdpunkt på Instagram betyder inte att man fortfarande är vänner. Regel ett i alla avslutande relationer: känns det för tungt så ta bort personen från dina sociala medier. Folk visar bara sin bästa sida och det är viktigt att skydda sig själv.

Ta bort din vän på sociala medier
Källa: Unsplash

4. Vänskapen lär dig att ta ansvar för dina misstag

Det är viktigt att komma ihåg är att alla människor gör misstag, och ja, det suger. Men det är inte heller realistiskt att tro att man själv aldrig är orsaken till att relationer kan dö ut.

Det betyder inte att något är fel med dig. Det kan vara så enkelt som att ni helt enkelt inte passar med varandra längre, eller går igenom olika faser i livet. Barth menar att det är bra att ta ansvar för sina handlingar och be om ursäkt när det är lämpligt. Om din ex-vän accepterar det, bra. Men om inte, var inte för hård mot dig själv. Tyvärr kommer det inte att förändra situationen eller få dig att må bättre. Det viktiga är att du förlåter dig själv och tar ansvar för det du gjort.

Att dumpa eller bli dumpad är aldrig kul. Men precis som med allting annat så kommer du igenom det och förhoppningsvis kommer dessa tips att hjälpa dina framtida vänskapsrelationer.