in

11 äckliga saker som händer när du biter på naglarna

bita naglarna

Om du inte slutar bita på naglarna efter att ha läst det här kommer du nog aldrig göra det… Mer

1. Det finns alla möjliga äckliga bakterier under dina naglar

Fingertoppar är en guldgruva av äckligheter. Bakterier, svamp och även jäst. Blä! En särskild framträdande bakterie som finns under dina naglar är Staphylococcus aureus, eller gula stafylokocker, som kan orsaka en massor av olika hudinfektioner som bölder och varbölder.

2. När du biter på dina fingernaglar blir de en ännu större bakteriehärd

2007 utförde turkiska forskare ett test på 59 personer, för att se om deras nagelbitande hade någon påverkan på att transportera bakterier till munnen. De tog prover på saliven för att kolla efter diarré- och kräkbakterier. Och gissa vad? 67 procent av de som bet på naglarna testade positivt för sådana bakterier, jämfört med siffran 26 procent av de som inte bet på naglarna.

3. Om du biter på naglarna skadar du antagligen dina tänder

I vissa fall har nagelbitning resulterat i tandfrakturer, tandlossning och förskjutna käkar. Inte så najs, va?

4. Du är mer trolig att gnissla dina kindtänder på natten

Nagelbitning kan vara en nervös reaktion, så om du biter på naglarna regelbundet är det också troligt att du gnissla tänder när du sover. Om du redan har svaga tänder kan nagelbitning leda till att flisor på tänderna lossnar, och om det är riktigt illa kan tänderna falla ut.

5. Om du har tandställning och biter på tänderna kan du orsaka extrem skada på tänderna

Ovanan att bita på naglarna utsätter inte bara tandställningen för risk att gå sönder, men det kan också orsaka eller öka rotresorption i tänder som undergår en behandling. Vilket betyder att din kropps egna celler börjar äta upp sig själva och läser upp tandstrukturen.

6. Tandbitning kan orsaka trauma på ditt tandkött

Att bita på naglarna kan vara en riktig mardröm för ditt tandkött. I ett fall enligt en rapport av Dr. Carlene B. Krejci. Han skriver att man hos ett barn som led av att tandköttet svullnade (!) under en av hans tänder hittade fragment från sex (!) naglar under tanden.

7. Det kan ge dålig andedräkt en knuff på vägen

I samma rapport som ovan kom man också fram till att nagelbitare var benägna att ha halitosis, aka dålig andedräkt. Det finns en massa levande bakterier i munnen, och de flesta ska vara där. Men om du hela tiden sticker fingrarna i minnen kommer du introducera många äckliga bakterier till din mun, som inte alls hör hemma där.

8. Dina fingertoppar kan bli ett var-helvete

Nagelbitande och att peta och plocka på huden runt naglarna går ofta hand i hand. Men att plocka på huden runt naglarna kan orsaka infektionen paronychi. Det orsakas av att Staphylococcus aureus bakterier kommer in i små, öppna sår – vilket resulterar att det bildas var runt nageln. Det är typ som herpes, fast för fingrarna. Det kan botas med tabletter, men måste ibland tömmas surgiskt.

9. Att bita på naglarna kan ge dig blåsor runt munnen

Okej, så nagelbitande kan i princip ge dig herpes, mysigt va? Det är ganska ovanligt, men det finns fall då sexuellt överförbara sjukdomar har resulterat i blåsor på läppen, tack vare att bakterier flyttats från fingret till munnen.

10. Nagellack är typ gift och du borde inte tugga i dig det

Många nagellack innehåller formaldehyd, alltså samma sak man använder när man balsamerar kroppar. Vill du verkligen få det i din mage?

11. Dina naglar kanske aldrig växer ut igen

Att bita på naglarna en längre tid kan skada nagelbädden, och när den exponeras leder det till att dina naglar bestående blir kortare. Att bita på naglarna tillräckligt långt ner innebär alltså att nageln inte kan fastna på nagelbädden och dina naglar är dömda till ett liv att vara korta.