in

18-åriga Marie blev våldtagen och kallad lögnare – nu blir hennes öde Netflix-serie

unbelievable trailer handling sann
Bild: Netflix

En osannolik berättelse om en våldtäkt, det är precis vad Netflix nya serie Unbelievable är. Den bygger på en sann och omskakande historia om tvivel, orättvisa och revansch. Mer

Det är natt i Washington år 2008. En man bryter sig in i 18-åriga Marie Adlers lägenhet. Han binder fast henne, utsätter henne för sexuella övergrepp och lämnar inga spår efter sig. Vad som händer sedan blir nu en miniserie i åtta delar på Netflix.

Unbelievable” är titeln på den nya Netflix-serien, men också vad Maries berättelse anses vara av både poliser och personer i hennes närhet. I serien, som är baserad på en verklig händelse, spelas Marie av Kaitlyn Dever. Det är en berättelse om en ung kvinna vars erfarenheter av sexuella övergrepp ifrågasätts så till den grad att hon börjar tvivla på sin egen historia.

Kan allt ha varit en mardröm? Kan hon ha hittat på? När både hennes pojkvän och fosterföräldrar anklagar henne för att ljuga drar hon tillbaka sin anmälan – något hon senare bli åtalad för. Utredarna menar att hon har gjort en falsk polisanmälan, och hon tvingas därför att gå i terapi. Inte för det hon säger att hon blivit utsatt för, utan för det faktum att ingen tror henne – alltså måste hon ljuga.

Nytt fall med skrämmande lika detaljer dyker upp

Men så tre år senare, i en annan del av USA, anmäler en 26-årig kvinna ett sexuellt övergrepp. Fallet hamnar på poliskommissarie Stacy Galbraiths bord och detaljerna är oroväckande lika detaljerna i Maries berättelse. 

Stacy Galbraith, eller Karen Duvall som hon kallas i ”Unbelievable” spelas av Meritt Wever. Hon utgör, tillsammans med Grace Rasmussen, som spelas av Toni Collette, det team som gör allt för att stoppa våldtäktsmannen.

I en intervju med Refiniery29 säger en av serieskaparna, Susanna Grant, tillsammans med producenten Sarah Timberman, att de hoppas att serien kan ge en förståelse för att det finns olika sätt för brottsoffer att hantera trauman – och att processen att göra en våldtäktsanmälan är långt ifrån enkel att gå igenom.

– Det är något du inte kan förstå om du inte själv har upplevt det; hur det är när din kropp behandlas som en brottsplats, säger Sarah Timberman till Refinery29.

”Unbelievable”, som är inspirerad av den pulitzerbelönade artikeln ”An Unbelievable Story of Rape”, har premiär på Netflix fredagen den 13 september.