in

9 serier som liknar Borgen

borgen
Bildkälla: Borgen – Riket, makten och äran / Netflix

I samband med att uppföljaren till Borgen har premiär är vi säkert många som suktar efter ännu fler liknande serier. Här är några förslag till dig som inte kan få nog av politiska spel och maktens korridorer. Mer

1. Borgen – Riket, makten och äran

Borgen – Riket, makten och äran heter uppföljaren till den danska serien Borgen. I uppföljaren får vi återse några av karaktärerna från originalserien, bland annat har Birgitte Nyborg blivit utrikesminister och Katrine Fønsmark har gått tillbaka till journalistiken. Serien har premiär på Netflix den 14 april.

2. The West Wing

The West Wing handlar om den västra flygeln av Vita huset. Det är där USA:s president och hans närmaste medarbetare inom demokraterna har sina kontor. I serien heter USA:s president Josiah Bartlet och spelas av Martin Sheen, och i första säsongen får vi följa hans andra år vid makten – genom allt från lagstiftningsprocesser till politiska maktspel. Serien består av sju säsonger och alla finns på HBO Max.

3. Veep

Om du är ute efter samma känsla som i Borgen kanske Veep inte är vad du letar efter. Men om du vill se en serie om maktens korridorer blandat med humor är den här amerikanska komediserien något för dig! I huvudrollen som vicepresident Selina Meyer ser vi Julia Louis-Dreyfus, och serien består av sju säsonger som finns på HBO Max.

4. Follow the Money

Follow the Money är en dansk kriminalthriller som handlar om ekonomisk brottslighet. Precis som Borgen handlar serien om maktspel, men i Follow the Money är det ett spel mellan storföretagen och bankerna. Serien börjar med att en död kropp hittas nära en vindkraftverk, och vissa spår tycks leda till ett energiföretag i Danmark. Follow the Money består av tre säsonger som tidigare gått att se på SVT play. Om serien kommer dyka upp där igen återstår att se.

5. The Good Wife

I The Good Wife får vi följa politiken från ett annat perspektiv, nämligen utifrån de människor som syns vid sidan av makthavarna. Alicia Florrick, som spelas av Julianna Margulies, är gift med en före detta distriktsåklagare. Han avtjänar ett fängelsestraff efter en sex- och korruptionsskandal och serien kretsar kring hur hon hanterar konsekvenserna av det. Det finns sju säsonger av serien på Viaplay.

6. Game of Thrones

Game of Thrones skiljer sig från Borgen på många sätt, men båda serierna handlar om maktkamp och politiska spel. Serien, som anses vara en av världens mest populära, utspelar sig på de fiktiva kontinenterna Westeros och Essos. Där krigar en rad familjer om järntronen – som de alla på olika sätt anser sig ha rätt till. Serien består av åtta säsonger och finns på HBO Max.

7. Dicte

Om man istället tar fasta på en annan storyline i Borgen, där vi får följa journalisten Katrine Fønsmark och hennes kollega Hanne Holm när de granskar makten, finns det några likheter att hitta i Dicte. Serien kretsar kring huvudpersonen med samma namn. Hon är kriminalreporter och försöker starta ett nytt liv när hon återvänder till sin hemstad, men snart försöker hon lösa polisens fall på egen hand vilket leder till en hel del konflikter. Dicte består av tre säsonger och alla finns på Netflix.

8. The Wire

Kriminalserien The Wire utspelar sig i Baltimore och handlingen kretsar kring kampen mellan polisen och olika kriminella gäng i staden. Serien skildras ur flera olika perspektiv och inför borgmästarvalet får vi, precis som i Borgen, ta del av det politiska spelet som präglar tiden innan valdagen. Det finns fem säsonger av The Wire på HBO Max.

9. The Newsroom

I The Newsroom får vi följa journalister som bevakar politiska frågor, både på deras redaktion och i deras privatliv. De arbetar för ett nyhetsprogram och en del av de nyheter som rapporteras tar avstamp i verkliga händelser. The Newsroom består av tre säsonger och finns på HBO Max.