in

10 saker du förmodligen inte visste om På spåret

påspåret
Bildkälla. SVT / Pressbild

Anser du att du är en stor På spåret-fantast? Det är upp till bevis! Vi har listat några saker som du förmodligen inte visste om På spåret. Mer

Äntligen har årets säsong av På spåret dragit i gång – som vi har längtat! Varje fredag är det nya avgångar och kluriga frågor. Men hur mycket kan du egentligen om programmet? Vi har sammanställt en lista över saker du bara måste veta för att kalla dig ett På spåret-fan!

1. Så paras deltagarna ihop

Tycker du att vissa lag är perfekta tillsammans? Det kan bero på att man inte alltid väljer partner själv, utan man gör uttagningar tillsammans med sin tilltänkta partner. Till exempel parades VeckoRevyns chefredaktör Irena Pozar ihop med Patrik Arve, eftersom produktionen tänkte att de skulle bli ett bra team.

2. Resorna i burarna är exakt lika långa som på TV

Tycker du att ledtrådarna och resorna går lite för fort för att hänga med hemma? Det tycker nog deltagarna med i så fall. De har nämligen exakt samma tidspress och måste gissa vilken stad resan går till under den korta tiden.

3. Deltagarna får inte lämna buren

Det här kanske du har hört, och det stämmer faktiskt att deltagarna inte får lov att lämna buren under inspelningen.

4. Man tar med sina egna kläder

De som tävlar i På spåret har med egna kläder till inspelningen, men väl på plats får man hjälp av stylister att välja outfit av det man har tagit med sig.

5. Programmet är en svensk originalidé

På spåret är ett av SVT:s största nöjesprogram och det minst sagt hyllade formatet har senare sålts vidare till både Norge och Finland.

påspåret 2020 musik resmål
Bildkälla: På spåret / SVT Faksimil

6. Hade premiär på 80-talet

Det första avsnittet hade premiär den 5 september 1987 och har sänts nästan varje år sedan dess. Det finns totalt 33 säsonger, inklusive den pågående säsongen.

7. Lagen bestod först av tre personer

Fram till början av 90-talet bestod varje lag av tre personer, men sedan dess har deltagarna tävlat i par.

8. Stockholm är det mest besökta resmålet

Det här kanske inte är så chockerande, men Stockholm är den mest besökta destinationen. Huvudstaden har varit med åtta gånger och på delad andraplats kommer Göteborg och Malmö, som har varit med sju gånger vardera.

på spåret saker du inte visste
Bildkälla: Anna Hunko/Unsplash

9. 140 kommuner har aldrig besökts

I Sverige finns det 290 kommuner och 140 av dem har aldrig kommit med i programmet. Den största avsaknaden av resor finns i Norrlands inland.

10. Tittarrekordet är 3,7 miljoner

Varje vecka kollar miljontals personer på programmet. Tittarrekordet på 3,7 miljoner är från 1990. Premiären av årets säsong sågs av över två miljoner tittare, rapporterar Aftonbladet.