in

Allt om På spåret 2020 –VeckoRevyns Irena Pozar tävlar i nya säsongen

Irena Pozar kan vinna Stora Journalistpriset

Snart är det dags för en ny säsong av SVT:s ”På spåret”. En av de tävlande i årets upplaga är VeckoRevyns chefredaktör Irena Pozar! Mer

Artikeln har uppdaterats 27 november 2020.

Snart är det dags för Sveriges absolut svåraste och största frågesportsprogram att göra comeback i rutan. På spåret har premiär den 27 november i SVT och en av årets tävlande är VeckoRevyns chefredaktör Irena Pozar. Tillsammans med Teddybears-medlemmen Patrik Arve, tävlar hon för första gången i programmet.

– Jag är så nervös men också glad! Kräver att alla underbara Veckorevyn-läsare hejar på mig och Arve, annars kommer det inte gå, säger hon.

Vilka är deltagarna i På spåret 2020?

Förutom Irena och Patrik finns det fler deltagare som tävlar för första gången. Radio- och tv-profilerna Dilan Apak och Moa Lundqvist tävlar för första gången, precis som journalisten Sanna Lundell och Eldkvarns Plura Jonsson. Även konstnären Ernst Billgren gör debut i programmet tillsammans med regissören Tomas Alfredson.

Förutom några nykomlingar ser vi också en del återvändare, som programledaren Farah Abadi som tävlar tillsammans med komikern Johan Glans. Skidskytten Magdalena Forsberg tävlade i programmet redan 2006, men är nu tillbaka och kommer tävla tillsammans med nyhetsuppläsaren Claes Elfsberg. Emma Molin och Hanna Dorsin tävlade förra året och kommer även tävla i årets program. Regissören Marianne Ahrne och komikern Anders ”Ankan” Johansson tävlade förra året och gör även de comeback i år.

Tidigare skulle journalisten Frida Boisen som ha tävlat tillsammans med Hamid Zafar, men SVT meddelade i ett pressmeddelande den 15 oktober att de valt att stryka avsnitten där Hamid Zafar medverkar. Detta efter att Dagens nyheter avslöjat att Hamid Zafar gjort flera antisemitiska och homofoba inlägg i sociala medier. Läs mer om det här. Istället ersätts duon med journalisterna Thomas Nordegren och Louise Epstein.

”På spåret”, tävlande i grupp 1:

 • 27 november: Sanna Lundell och Plura Jonsson möter Farah Abadi och Johan Glans
 • 4 december: Johan Glans och Farah Abadi möter Thomas Nordegren och Louise Epstein
 • 11 december: Thomas Nordegren och Louise Epstein möter Sanna Lundell och Plura Jonsson

”På spåret”, tävlande i grupp 2

 • 18 december: Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg möter Dilan Apak och Moa Lundqvist
 • 25 december: Dilan Apak och Moa Lundqvist möter Marianne Ahrne och Anders Johansson
 • 1 januari: Marianne Ahrne och Anders Johansson möter Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg

”På spåret”, tävlande i grupp 3

 • 8 januari: Irena Pozar och Patrik Arve möter Tomas Alfredson och Ernst Billgren
 • 15 januari: Emma Molin och Hanna Dorsin möter Irena Pozar och Patrik Arve
 • 22 januari: Tomas Alfredson och Ernst Billgren möter Emma Molin och Hanna Dorsin

När börjar På spåret 2020?

Den 27 november har På spåret premiär. Ni kan följa programmet på SVT 1 och på SVT play. Pandemin har ställt till det för produktionen under våren, då de inte kunnat resa till vissa delar av världen där frågorna skulle ha spelas in.

– Vi hann göra de nödvändigaste resorna innan, men sen har vi fått hjälp av korrespondenter på plats. Som tur var hade vi bunkrat frågor till platser långt bort som vi kunde använda, tagit från förråden så att säga, säger programledaren Kristian Luuk till SVT.

Vilken musik och vilka husband dyker upp i På spåret 2020?

Några av banden som dyker upp under vinterns program är Little Dragon, First Aid Kit, Rebecca & Fiona, The Hellacopters och Franska Trion. Förra året valde På spåret att starta ett nytt koncept där flera musikakter återkommer under säsongen. Tidigare var det endast Augustifamiljen som stod för musikunderhållningen.

– Musiken har under mina 12 år, tror jag det är, haft den betydelsen att den fått in yngre publik. Vi kan finta med att First Aid Kit spelar en Kenny Rogers-låt och då göra två generationer glada, säger Kristian Luuk till SVT.

Här är hela listan med datum för husbanden:

 • Little Dragon – 27 november, 4 och 11 december
 • Franska Trion – 18 och 25 december och 1 januari
 • The Hellacopters – 8, 15 och 22 januari
 • Rebecca & Fiona – 29 januari
 • First Aid Kit – 5, 12 och 19 februari

Du har väl inte missat förra säsongens musikframträdanden? Här är GRANT och Amason med Annie’s Song. Hur fint?!

Så går På spåret till – från resmål till specialmoment

På spåret är ett av SVT:s största nöjesprogram, där svenska kändisar får tävla i en frågesport som utgår från olika städer. I varje program görs tre resor där de som tävlar, utifrån ledtrådar, får gissa vart de är på väg. Ledtrådar utdelas på 10, 8, 6, 4 och 2 poäng. Sedan finns det olika specialmoment som varierar lite från år till år, till exempel ”Vem där?” som går ut på att deltagarna genom att se filmer och bilder kopplade till en person ska gissa vilken person programledarna är ute efter.

Kommer programmet sändas med publik i studion trots coronakrisen?

Just nu är det oklart hur det kommer bli med publik i studion, på grund av coronarestriktionerna. Men produktionen satsar på att ha en liten publik så att banden kan få applåder när de spelat klart, skriver SVT.

Vilka är programledare för På spåret?

Från och med säsongen 2009 är det Kristian Luuk som är programledare för På spåret, tillsammans med Fredrik Lindström som domare.

Vilka vann På spåret 2018 och 2019?

Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg har vunnit två år i rad(!). 2018 vann de mot Eric Ericson och Kjell Wilhelmsen, och 2019 vann de mot Josefin Johansson och Johar Bendjelloul. Vilka som vinner På spåret 2020 återstår att se, men det kanske inte är någon hemlighet vilka vi hejar på!Missa inte Horoskoppodden, där vi berättar för Sveriges härligaste profiler vilka de egentligen är med hjälp av astrologi! Lyssna på fler avsnitt här!