in

Avslöjandet: Drömgästen som alltid tackar nej till ”Bäst i test”

Bäst i test
Foto: Janne Danielsson /SVT

Vem har fått frågan om att medverka i Bäst i test flera gånger men alltid sagt nej? Var ligger det berömda inspelningshuset, och vem kommer på alla tester egentligen? Här är några saker du inte visste om ditt favoritprogram. Mer

I flera säsonger har deltagare och gäster blivit utsatta (och utsatt David Sundin) för galna tester. Bäst i test är omåttligt populärt – programmet har nästan 1 miljon tittare. Men visst bjuder programmet på minst lika många frågor och funderingar som skratt? Vem hittar på alla testerna, har det någonsin gått fel under en inspelning och vem är drömgästen? Vi har frågat producent Karl Sundin – och här är några saker du definitivt inte visste om programmet.

Var ligger huset där programmet spelas in? Vad händer där annars?

–Det är en familjebostad på Ekerö där det bor en familj till vardags.

Bäst i test säsong 2 Sofia Dalén
Bildkälla: Bäst i test /SVT

Vem kommer på testen?

– Redaktionen, med David Sundin i spetsen, kommer på cirka hälften av alla tester som hamnar i programmet. Vi har även ett bra utbyte med Taskmaster där vi ger dem alla våra tester och kan fritt använda testerna de gör i sitt program och de kan använda våra. Oftast förfinas test i en andra version efter att man sett hur utfallet blivit och kan justera lite för att göra det ännu bättre.

Vem testar testen innan deltagarna i programmet gör det?

– När vi har skrivit alla tester testas de tester som inte känns helt solklara för att försäkra oss om att det blir som vi vill. Oftast är det sånt som antal saker, längder och tider för att förstå vad som är rimligt och vad som är roligast.

Har något gått fel någon gång när ni filmat ett test, vad hände då?

Eva Röse gick upp på ett tågspår en gång i första säsongen. Det blev fel och det berättade de som bestämde om tågrälsen för oss. Så nu får man bara vara på ställen där man får vara.

Bäst i test David Sundin
Foto: SVT

Hur länge spelas programmet in? Är alla deltagare där samtidigt?

– Är du en deltagare i den fasta panelen har du cirka sex inspelningsdagar i huset och fem dagar i studion. En av de sex dagarna i huset är två deltagare i huset samtidigt, annars är de själva varje dag. Är du en deltagare som gästar programmet har du en inspelningsdag i huset och en dag i studion. Gäster har alltid en egen inspelningsdag.

Vem städar efter alla tester? 

– Vi har en en väldigt duktig rekvisitaavdelning som ansvarar för att ställa upp allt inför ett test och sedan i samma sekund som det är över nollställa huset så att allt blir som vanligt igen. De är väldigt effektiva och vi kan oftast gå direkt från ett test till ett annat.

Har ni någon drömgäst?

William Spetz. Han tackar alltid nej. Det har blivit en fin tradition.

Kan ni berätta något mer som vi inte vet om programmet?

– Det BLIR en säsong 7! Och så finns ett test som aldrig har visats och som aldrig kommer att visas som heter “Sminka David”. Alla andra hemligheter får man läsa i böckerna “Bäst i Test – 199 tester för hemmabruk” och “Bäst i Test 2 – 201 ½ nya tester för hemmabruk”.