in

25 romantiska filmer du inte får missa – från klassiker till nya favoriter

netflix romantiska filmer 2020 2019
Bildkälla: If Beale Street Could Talk

Behöver du lite filmtips och är du extra sugen på den romantiska genren? Vi har samlat några favorit från 90-talet, men även lite nya favoriter. Varsågod! Mer

Obotliga romantiker kolla hitåt! Så här i väntan på Alla hjärtans dag är det enda rätta att börja ladda upp med lite romantiska filmer. För oss som föredrar lite feelgood har vi samlat ett gäng romantiska filmer – allt från klassiker från 90-talet till nya favoriter från de senaste åren.

If Beale Street Could Talk (2018)

If Beale street could talk utspelar sig på 70-talet i Harlem, och i den får vi följa en gravid kvinna när hon försöker få ut sin fästman ur fängelset. Hennes fästman sitter nämligen inne för ett brott han inte begått.

Du kan se den på: Går att hyra på Viaplay

romantiska filmer 2018

The Notebook / Dagboken (2004)

En sommar inleder Allie Hamilton, som spelas av Rachel McAdams, och Noah Calhoun, som spelas av Ryan Gosling, en romans. Den börjar intensivt och passionerat men tar plötsligt slut när Allie börjar på college i New York och Noah stannar kvar i deras hemstad. Men som i alla bra kärlekshistorier har de svårt att släppa taget om varandra, och i framtiden kommer deras vägar korsas igen.

Du kan se den på: HBO Max

Nånting måste gå sönder / Something Must Break (2014)

Nånting måste gå sönder bygger på romanen Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats skriven av Eli Levén. I filmen får vi se Saga Becker i rollen som transkvinnan Sebastian/Ellie när hon inleder ett förhållande med Andreas, som spelas av Iggy Malmborg. Efter deras första möte i Vitabergsparken i Stockholm blir de förälskade men snart stöter relationen på problem. För rollen i Någonting måste gå sönder vann Saga Becker en Guldbagge i kategorin ”Bästa kvinnliga huvudroll” och blev därmed första transpersonen att nomineras och vinna priset.

Du kan se den på: SF Anytime

romantiska filmer viaplay

The Theory of Everything (2014)

The Theory of Everything är baserad på den verkliga berättelsen om fysikern och forskaren Stephen Hawking, som i filmen spelas han av Eddie Redmayne. Stephen drabbas av ALS samtidigt som han gör sig ett namn i fysikens värld, men framför allt är filmen en kärlekshistoria mellan honom och hans fru Jane.

Du kan se den på: SF Anytime

Long Weekend (2021)

När den otursdrabbade Bart råkar träffa den gåtfulla Vienna blir det kärlek vid första ögonkastet, men med för mycket hemligheter kan vad som helst hända.

Du kan se den på: Viaplay

Glaciär (2021)

Hälften av jordens befolkning har dött i en pandemi, där fysisk kontakt är lika med döden. Två personer börjar fatta tycke för varandra när de båda är inlåsta på ett karantänhotell. Men vad väljer de: kärlek eller livet?

Du kan se den på: Viaplay

Rebecca (2020)

Om du känner för något romantiskt, men som samtidigt är lite nervkittlande är den här romantiska thrillern något för dig. Rebecca handlar om en ung kvinna som träffar en rik änkeman i Monte Carlo. De gifter sig och beger sig snart till hans gods på den engelska kusten, men där börjar kusliga saker hända. Se trailern här nedan!

Du kan se den på: Netflix

To All The Boys P.S. I Still Love You (2020)

Vad skulle du göra om alla du någonsin varit lite kär i fick reda på hur du kände för dem? Mardröm, eller hur? Det var precis det som hände Lara Jean Covey i första filmen To All The Boys I’ve Loved Before. Och om du redan har sett den kanske uppföljaren kan vara något för dig?

Du kan se den på: Netflix

Crazy Stupid Love (2011)

Crazy Stupid Love är en riktigt kändistät romantisk komedi, med bland andra Ryan Gosling, Julianne Moore, Emma Stone och Steve Carell. När Steve Carells karaktär Cal får reda på att hans fru vill skiljas försöker han anpassa sig till singellivet. Och till sin hjälp har han en riktig kvinnokarl. Ni kan nog gissa vem som spelar den rollen.

Du kan se den på: HBO Max

Rafiki (2018)

Rafiki utspelar sig i Kenya och i den får vi följa två unga kvinnor, Ziki (som spelas av Sheila Munyiva) och Kena (som spelas av Samantha Mugatsia) som blir förälskade i varandra. Men det finns många hinder på vägen. Dels är deras pappor politiska rivaler, och dels är homosexualitet straffbart i Kenya.

romantiska filmer viaplay 1

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Eternal Sunshine of the Spotless Mind är en romantisk klassiker där vi får se Jim Carrey i rollen som Joel och Kate Winslet i rollen som hans flickvän Clementine. Efter ett stort gräl mellan dem tar Clementine hjälp av ett företag för att radera alla minnen av Joel och deras relation. Och i ren och skär panik tar han kontakt med samma företag för att också radera sina minnen.

Du kan se den på: Viaplay

Brokeback Mountain (2005)

I den här prisbelönta filmen ser vi stjärnor som Heath LedgerJake GyllenhaalAnne Hathaway och Michelle Williams. Filmen skildrar en romantisk relation, och kärleken, mellan två män i USA på 60- 70- och 80-talet. Båda gifter sig med kvinnor och lever i heterosexuella relationer, men som ni alla vet – störst av allt är kärleken.

Du kan se den på: SF Anytime

Notthing Hill (1999)

Det finns väl typ inte en enda nu levande människa som inte har sett Notting Hill? Men det kändes ändå fel att inte ha med den på listan över romantiska filmer. När William, som spelas av Hugh Grant, förälskar sig i kändisen Anna, som spelas av Julia Roberts, vänds hela hans liv upp och ner.

Du kan se den på: Viaplay

The Bodyguard (1992)

The Bodyguard är en riktig klassiker från 90-talet, med Whitney Houston och Kevin Costner i huvudrollerna. Sångerskan Rachel förföljs av en stalker och därför anställer hon livvakten Frank. Med en livvakt ständigt vid sin sida känner Rachel sig begränsad, men snart börjar hon känna kärlekskänslor för Frank.

Du kan se den på: SF Anytime

P.s. I love you (2007)

Gerry och Holly är ett lyckligt par när Gerry plötsligt avlider till följd av en hjärntumör. Holly är förkrossad men på sin 30-årsdag får hon ett bud hem till sin lägenhet, en tårta med ett meddelande från Gerry som avslutas med raderna ”P.S. I Love You”. Det visar sig att det bara är det första av många meddelande som kommer levereras till henne, från honom, efter hans död.

Du kan se den på: Netflix

Call Me by Your Name (2017)

Call me by your name utspelar sig i norra Italien sommaren 1983, och handlar om ett romantiskt förhållande mellan 17-åriga Elio Perlman, som spelas av Timothée Chalamet och den några år äldre Oliver, som spelas av Armie Hammer.

Du kan se den på: Viaplay och SF Anytime

romantiska filmer netflix 2018

The Holiday (2006)

Hur mysig och romantisk är inte den här julfilmen? I The Holiday är Iris, som spelas av Kate Winslet, och Amanda, som spelas av Cameron Diaz, trötta på sina liv och bestämmer sig därför för att byta bostad med varandra. Amanda åker till Surrey i England där hon träffar Iris bror, som spelas av Jude Law. Samtidigt åker Iris till Amandas hus i Los Angeles där hon träffar Miles Dumont, som spelas av Jack Black.

Du kan se den på: SF Anytime och Viaplay

Bridget Jones dagbok (2001)

Bridget Jones dagbok är en äkta feelgood ändå. I rollen som Bridget Jones ser vi Renée Zellweger, och i filmen får vi följa med i hennes vardag. Hon är bland annat förälskad i sin chef, som spelas av Hugh Grant. Med tiden växer också känslorna för familjevännen Mark Darcy, som spelas av Colin Firth. Som upplagt för ett triangeldrama!

Du kan se den på: SF Anytime, Viaplay och C More

La La Land (2016)

I La La Land får vi följa skådespelaren Mia Dolan, som spelas av Emma Stone, när hon försöker slå igenom i Los Angeles. Det går sådär, men på kärleksfronten går det lite bättre när hon träffar jazzmusikern Sebastian Wilder, som spelas av Ryan Gosling. La La Land är en romantisk musikal-dramakomedi så förbered dig på många musiknummer!

Du kan se den på: SF Anytime

The Danish girl (2015)

The Danish girl är baserad på den verkliga historien om Lili Elbe, som var en av de första personen i världen att få könsbekräftande vård. I filmen spelas hon av Eddie Redmayne, och i rollen som hennes fru ser vi Alicia Vikander – som också vann en Oscar för just den här rollen.

Du kan se den på: SF Anytime och Viaplay

romantiska filmer viaplay 2020

The Perks of Being a Wallflower (2012)

I The Perks of Being a Wallflower får vi följa studenten Charlie, som spelas av Logan Lerman. Han är introvert men hans nya vänner Sam (som spelas av Emma Watson) och Patrick (som spelas av Ezra Miller) hjälper honom att bli mer social och visar honom en helt ny värld – som är full av sex, romantiska relationer och droger.

Du kan se den på: Viaplay

Fucking Åmål (1998)

Agnes, som spelas av Rebecka Liljeberg, är djupt förälskad i Elin, som spelas av Alexandra Dahlström. Agnes har bara en vän i Åmål, medan Elin är populär och knappt ens vet vem Agnes är. Dessutom är Elin ihop med en kille. Men snart korsas deras vägar. Om du mot förmodan inte har sett Lukas Moodyssons Fucking Åmål än så se den IDAG!

romantiska filmer 90 tal talet

Du kan se den på: Viaplay

En dag (2011)

Filmen En dag är baserad på romanen med samma namn, skriven av David Nicholls. I filmen får vi följa Dexter och Emma som lär känna varandra den 15 juli, dagen innan de ska ta examen. I 20 år framöver får vi följa deras liv och var de befinner sig just den 15 juli varje år, och framför allt hur det går med deras relation.

Du kan se den på: SF Anytime

The Lunchbox (2013)

Efter att en matlåda råkat förväxlas i Bombay kommer änklingen Saajan Fernandes i kontakt med hemmafrun Ila. Snart börjar de använda matlådan för att brevväxla med varandra.

Du kan se den på: SF Anytime och Viaplay

Love Actually (2003)

Okej, vissa delar av Love Actually kanske inte har åldrats så väl, men på många sätt är faktiskt Love Actually både den ultimata kärleksfilmen OCH den ultimata julfilmen. För er som inte har sett den (finns det ens någon som inte har gjort det?) får vi följa olika parallella historier som på olika sätt innehåller inslag av kärlek. Vi vet att ni gillar den!

Du kan se den på: Viaplay