in

”Vilka jävla tuttar” – här fångas sexismen i Bachelorette på film

Bachelorette 2024
Bildkälla: Pressbild Bachelorette /TV4 och screenshots från programmet

I samband med inspelningen av Bachelorette kommenterade en av deltagarna en kvinnlig medarbetares bröst – och de andra killarna skrattade med. Men när de blev konfronterade fastnade skrattet i halsen.

– Det är 2024 och jag tycker att jag ger killarna en ypperlig chans att ta ställning och stå upp, men ingen tar chansen? Ofattbart, säger Malin Stenbäck, programledare för Bachelorettes eftersnack. Mer

Den nya säsongen av Bachelorette har nyligen haft premiär och i det första avsnittet bjöds det på dragshow, där några av killarna uppträdde för resten av deltagarna. Sonja, årets Bachelorette, var tydligt illa berörd av en del saker som killarna som satt i publiken sa. En av dem, Amir, sa bland annat att han var sugen på att kasta pengar på deltagaren Lucas (som då uppträdde som drag queen) och ”jag hade inte bangat”. Men snart började också annat än showen kommenteras, nämligen en kvinnlig anställds bröst.

IMG 0823

”Vilka jävla tuttar hon hade då, what the fuck mannen?”, säger deltagaren Amir. I klippet, som visas i eftersnacksprogrammet ”Bachelerotte: Killarna avslöjar allt”, ser man också hur Amir påkallar de andra killarnas uppmärksamhet för att diskutera crew-medlemmens bröst ännu mer:

IMG 0824

– Anton, såg du hon som gick eller? Vilka vattenmeloner! Man fick bara ha med sig 40 kilo hit, mannen, det här är 60 övervikt. Hon betalade mycket för att komma hit.

De andra killarna skrattar lite, några är tysta, men ingen säger ifrån. Men när samtalet visas upp under ”Killarna avslöjar allt” tvingas de reagera. Efter spridda skratt från killarna säger programledaren Malin Stenbäck ifrån: ”Jag tycker inte det här känns kul. Jag sitter i ett rum med 20 killar, ingen av er tycker det här känns osoft?” Hon syftar på de sexualiserande kommentarerna om deltagarna som körde drag, men också om hur Amir pratade om hennes kollegas kropp.

Malin Stenbäck: ”Locker room-jargongen sitter så vansinnigt djupt”

När VeckoRevyn når Malin Stenbäck säger hon att hon blev besviken när hon såg klippet med kommentarerna för första gången. Besviken på att det fortfarande blir såhär med killar i grupp.

Vet du om någon på plats reagerade och markerade när det hände?

– Jag tror dessvärre inte det. Men alla hörde nog inte och uppfattade inte vad som sas. Sen var gruppen väldigt ny och jag tror att det var många som kanske kände att de inte ville skapa dålig stämning eller att det skulle bli obekvämt.

Varför ville ni ta med klippet i ”Killarna avslöjar allt”?

– Det var med en förhoppning om att vi skulle få ett samtal i studion där fler vågade stå upp och markera. Nu blev det kanske inte riktigt så.

Blev du förvånad över att ingen sa ifrån på plats när Amir kommenterade din kollega?

– Både och. Man önskar ju att vi kommit längre och att det obekväma skulle vara att säga det Amir säger, inte tvärtom. Men samtidigt så verkar den här ”locker room”-jargongen sitta så vansinnigt djupt.

Och blev du förvånad över reaktionerna när du konfronterade dem?

– Ja, det måste jag ändå säga. Det är 2024 och jag tycker att jag ger killarna en ypperlig chans att ta ställning och stå upp, men ingen tar chansen? Ofattbart.

Flera av killarna bortförklarar sina reaktioner på plats med att de trodde att Amir kommenterade en av killarna som körde drag. Tror du verkligen det var så?

– Nej, absolut inte. När samtalet om min kollega ägde rum hade dragshowen inte startat. Så det är inget annat än ett sätt att bortförklara dåligt uppförande tyvärr.

Det verkar vara väldigt många glada tillrop gällande din insats! Vad har du fått för reaktioner?

– Det är så mäktigt, jag har fått bada i pepp och kärlek från både kvinnor och män. Så fint! Tänk att när man vågar stå upp och höja rösten inser man att man verkligen inte är ensam. Vi är många fler som står för det härliga! Att dessutom vissa skriver till mig och berättar hur de ser programmet med sina tonåringar och att jag får vara en förebild för dessa känns svindlande! Jag blir så rörd.

VeckoRevyn har sökt TV4 för kommentar. Vi har även sökt Amir via TV4.