in

Nanna Blondell om Red dot på Netflix: ”Jag var rädd för projektet när jag först läste manuset”

nanna blondell red dot
Bild: Red dot / Netflix

Nu har den första svenska originalfilmen premiär på Netflix. I action-thrillern Red dot ser vi Nanna Blondell i huvudrollen som Nadja. ”En skillnad mellan mig och Nadja är att jag bara hade lagt mig ner och dött på en gång”, berättar hon. Mer

Red dot, den första svenska originalfilmenNetflix, börjar mitt i en examen för civilingenjörer. Applåderna avlöser varandra när studenterna tar emot sina examensbevis. Man ser en stolt Nadja, som spelas av Nanna Blondell, sitta i publiken när hennes pojkvän David, som spelas av Anastasios Soulis, tar examen. Han ser en aning nervös ut när hans namn ropas upp, och han möter Nadjas blick. Hon hejar på honom och man ser att nervositeten släpper när han tar emot sitt examensbevis och brister ut i en liten segerdans.

Livet. Man kan se livet för ett vanligt par i 30-års åldern. De är den andres största kärlek, support och bästa vän. ”Det är du och jag nu, vad som än händer. Allt börjar nu” säger de till varandra och scenen bryts.

Historien tar sedan tittaren ett och ett halvt år fram i tiden, till en lägenhet i Stockholm. David sitter och spelar TV-spel och Nadja försöker tvätta. Man ser fortfarande livet, för ett helt vanligt par, men någonting är annorlunda. Deras glädje har lämnat plats åt gnäll, bråk och missnöje.

– Historien handlar om ett vanligt par som har det lite dåligt i sin relation, men den större handlingen är hämnd och rättvisa. Det finns något tyngre bakom själva action-thrillern. Kan man få förlåtelse, och vilka konsekvenser kan ens misstag få? säger Nanna Blondell.

skådespelare red dot netflix
Bild: Red dot / Netflix

För att försöka reparera sin relation beger de sig ut på en fjällresa. David sjukskriver sig och de packar bilen med skidor, tält och hunden Boris. Men resan får snabbt en dramatisk vändning. Första natten ser de en röd prick från ett lasersikte mot deras tältvägg och därför tvingas de fly ut i vildmarken.

En katt-och-råtta-lek drar igång uppe i fjällbergen, och man förstår snabbt att Nadja är en riktig kämpe. Hennes överlevnadsinstinkt kickar in och hon lyckas ta viktiga beslut under press som Nanna själv menar att hon antagligen inte hade lyckats lika bra med.

– En skillnad mellan mig och Nadja är att jag bara hade lagt mig ner och dött på en gång. Jag hade bara ”taaaa mig, skjut mig”, men man vet ju aldrig om man skulle hamna i en sådan extrem situation vad man skulle göra. Människan har ju en förmåga att verkligen vilja överleva.

Nanna berättar att det svåraste har varit att spela så mycket på liv och död.

– Man står där på inspelningen, man dricker kaffe och bara har det trevligt och sen ska man på en sekund gå in bli rädd för sitt liv och gråta. Att gå in i sådana extrema känslor, det är väldigt sällan i verkliga livet som man utsätts för det eller känner så och det var nog det svåraste.

red dot netflix trailer
Bild: Red dot / Netflix

Nanna Blondell: ”Jag gick på köldhypnos för att hantera kylan”

Tidigt i filmen visar det sig att Nadja är gravid och Nanna berättar att hon fått jobba ganska mycket kring just den delen.

– Det här med att man helt plötsligt brister ut i gråt eller blir förbannad jättesnabbt. Det jobbade vi mycket med, att känslorna svänger så mycket och att försöka behålla att det är stora känslor när man är gravid och hormonerna flyger åt alla håll.

Nanna beskriver också hur de under inspelningen sprungit ute i snö och vind, vilket var både kallt och fysiskt tungt. Hon menar att det är utmanande att spela så extrema scener. Men det var just på grund av utmaningen som Nanna tog sig an rollen.

– Jag var superrädd för det här projektet när jag först läste manus och tänkte ”men gud, kommer jag klara av det här?” och alltid när man känner såhär ”åh jag vet inte riktigt hur jag ska spela det här extrema” så blir man ju sporrad! Då måste jag ju göra det, då måste jag utmana mig!

Vad coolt att du tänker på det sättet och ser det som en utmaning istället för att bli skrämd! 

– Ja, man får ju inte bli bekväm.

För att förbereda sig inför den extrema rollen som Nadja så har Nanna arbetat mycket tillsammans med regissören Alain Darborg och sin motspelare Anastasios Soulis. Men hon har även gått i hypnos.

– Jag fryser jämt, så jag gick i köldhypnos för att inte gå in så mycket i kylan. Det är en sådan rolig grej som jag faktiskt gjorde, säger hon, skrattar till och fortsätter sedan: 

– Jag vet inte om det funkade eller om det var placebo, men jag frös inte så mkt som jag trodde.

Vad handlar Red Dot om?

Red Dot är den första svenska originalfilmen på Netflix och handlar om ett par i 30-årsåldern. De genomgår en äktenskapskris, och när Nadja blir gravid bestämmer de sig för att åka till fjällen och vandra för att försöka hitta tillbaka till varandra. Men efter att ha hamnat i en tvist med två jägare i fjällen, ser de plötsligt en röd prick från ett lasersikte mot deras tältvägg. Därför tvingas de fly ut i vildmarken.

När kommer Red Dot visas på Netflix?

Red dot har premiär på Netflix den 11 februari 2021.

Se trailern här

Vilka skådespelare är med i Red Dot?

Förutom Nanna Blondell, som bland annat känd från Den inre cirkeln, Livet enligt Rosa och Andra avenyn, ser vi en hel del kända ansikten i den nya Netflix-filmen. David spelas av Anastasios Soulis, som vi bland annat sett i Gåsmamman, En underbar jävla jul och Sjölyckan. Men vi får även se skådespelare som Johannes Bah Kuhnke, Thomas Hanzon, Anna Azcárate, Tomas Bergström och Kalled Mustonen.

Manuset är skrivet av Per Dickson och Alain Darborg, och filmen produceras av SF Studios. Alain, som också är filmens regissör, berättar i ett pressmeddelande om hur idén till Red Dot föddes:

– Jag hade precis fått reda på att jag skulle bli pappa när vi var ute och vandrade i svenska fjällen. Det kändes överväldigande och helt fantastiskt. Och då tänkte jag som alla andra tänker: ”Tänk om en galning med jaktgevär börjar skjuta på oss.” Så föddes idén till ”Red Dot”. En action-thriller om rädslan över att bli förälder (och att bli skjuten i huvudet). Ambitionen är att göra en film med hög fart och spektakulära scener.