in

Behöver du filmtips? Här är de 18 bästa nya filmerna 2021

filmer2021
Foto: Monstera/Pexels

Dags för filmkväll! Men vad ska du kolla på? Vi har valt ut våra favoriter bland årets nya filmer som du kan se redan nu – och några du har att se fram emot. Mer

Januari 2021

Locked Down

Du kan se den på: HBO
Genre: Romantisk komedi/Kriminalfilm

Hög igenkänning just nu! Precis när Linda (Anne Hathaway) och Paxton (Chiwetel Ejiofor) har bestämt sig för att separera så går landet in i obligatorisk lockdown. Istället för att gå skilda vägar tvingas de istället stanna hemma i samma lägenhet, vilket blir en stor utmaning, men det leder också till oanade konsekvenser.

Pieces of a Woman

Du kan se den på: Netflix
Genre: Drama

I filmen Pieces of a Woman får vi följa det unga paret Martha och Sean. Martha är gravid och vill föda sitt barn hemma, men det slutar i en tragedi som sedan tar lång tid att bearbeta. Gripande film om sorg och förlust och att lära sig leva med det.

Februari 2021

Till alla killar: Nu och för alltid

Du kan se den på: Netflix
Genre: Romantisk komedi/Tonårsfilm

Vi har tidigare följt tonåringen Lara Jean (som spelas av Lana Condor) i ”Till alla killar jag gillat” och ”Till alla killar: PS. Jag gillar dig fortfarande”. Nu är det äntligen dags för den tredje och avslutande filmen ”Till alla killar: Nu och för alltid”, där det har blivit dags för Lara Jeans avslutande highschool-år med val av college, bal och framtidsfunderingar. Hur kommer det sluta för henne och Peter?

Billie Eilish: The World’s a Little Blurry

Du kan se den på: Apple TV+
Genre: Dokumentär

Billie Eilish är bara 19 år gammal men hon har redan flera miljoner streams på Spotify och fem Grammys-vinster. Hon har hunnit med en hel del och framtiden ser ljus ut – men så har det inte alltid varit. Genom sin uppväxt har hon hanterat destruktiva tankar, självskadebeteende och prestationsångest. I den här dokumentären får vi följa med henne genom karriären och se baksidan av att bli så framgångsrik så ung.

Mars 2021

Moxie

Du kan se den på: Netflix
Genre: Dramakomedi

16-åriga Vivian (Hadley Robinson) är blyg och har svårt att hitta sin egen väg i livet. När hennes mamma Lisa (Amy Poehler) visar bilder och berättar om sin egen rebelliska ungdom får hon inspiration. Vivian startar en anonym skoltidning som sätter fokus på sexism och normer på skolan och sätter igång en revolution. Based på en bok av Jennifer Mathieu.

Raya and the Last Dragon

Du kan se den på: Disney+
Genre: Animerad äventyrs/actionfilm

Från skaparna av Frozen och Moana kommer nu Raya and the Last Dragon, som utspelar sig i det påhittade riket Kumandra. Filmen handlar om kämpen Raya som måste leta upp den sista legendariska draken för att stoppa de onda krafter som annars kommer ta över världen.

Yes Day

Du kan se den på: Netflix
Genre: Feel-good/Familjefilm

För att komma ur sitt gamla tråkiga vardagsmönster går de två föräldrarna Allison (Jennifer Garner) och Carlos (Edgar Ramírez) med på att ge sina tre barn en ”Ja-dag”, en dag då de inte säger nej till något. Familjen provar bland annat på hur det är att åka igenom en biltvätt med fönsterna öppna. Den äldsta dottern Katie spelas av Jenna Ortega, som vi känner igen som den kaxiga tonårstjejen Ellie i andra säsongen av You.

April 2021

Love and Monsters

Du kan se den på: Netflix
Genre: Monsteräventyrsfilm

Amerikansk monsteräventyrsfilm där överlevaren Joel (Dylan O´brien) lämnar sitt gömställe i en bunker för att ge sig ut för att hitta sin gamla flickvän Aimee (Jessica Henwick). Filmen utspelar sig 7 år efter en monsterapokalyps som nästan utplånade hela mänskligheten, och Joel får tampas med diverse monster på sin jakt efter Aimee.

Seaspiracy

Du kan se den på: Netflix
Genre: Dokumentär

I dokumentärfilmen Seaspiracy får vi följa med ner i havens djup för att få se hur dess invånare egentligen påverkas av det kommersiella fisket. Den hade premiär i mars 2021 och fick omedelbart stor uppmärksamhet. Behöver du en extra knuff för att ta steget att bli vegetarian? Då är den här dokumentären något för dig!

Nomadland

Du kan se den på: Disney+
Genre: Drama

I Nomadland får vi följa den medelålders kvinnan Fern (Frances McDormand) som lever som nomad i USA. Hon bor i sin van och reser dit de tillfälliga jobben finns runtomkring i i landet. Fern får under sina resor möta många olika människor, se fantastisk natur och lära sig saker om sig själv. Filmen vann pris för bästa film på Oscarsgalan!

Maj 2021

Oxygen

Du kan se den på: Netflix
Genre: Science fiction/Thriller

En kvinna vaknar upp instängd i ett litet rum, och har inget minne av vad som hänt. När hon får veta att syret håller på att ta slut måste hon hitta ett sätt att komma ihåg vem hon är för att överleva.

The Woman in The Window 

Du kan se den på: Netflix
Genre: Psykologisk thriller

Psykologen Anna Fox (Amy Adams) tvingas stanna hemma på grund av sin agorafobi (rädsla för att hamna i situationer man inte kan fly ifrån). Hon tillbringar istället dagarna med att sitta och titta ut genom fönstret. Efter en tid blir hon besatt av att studera sina grannars liv och blir till slut inblandad i ett brutalt brott som hon bevittnar från sitt fönster.

I Am All Girls

Du kan se den på: Netflix
Genre: Thriller/Kriminalfilm

Kriminal-thrillern I Am All Girls utspelar sig i Sydafrika och låter oss följa med brottsutredarna Ntombizonke (Hlubi Mboya) och Jodie Snyman (Erica Wessels) som försöker stoppa en global traffickinghärva. För att klara detta bildar de ett osannolikt band med en seriemördare.

Cruella

Du kommer kunna se den på: Bio
Genre:
Brottskomedi/Dramafilm

Emma Stone spelar Cruella de Vil i Disneys nya film Cruella som utspelar sig innan handlingen i 101 Dalmatiner. Vi får följa med den ambitiösa modedesignern Estella (som hon hette innan hon blev Cruella) i 70-talets London och se vilka händelser som gjorde henne till den Cruella vi känner igen henne som!

Tove

Du kommer kunna se den på: Bio
Genre:
Dramafilm

Filmen om Mumintrollens skapare, Tove Jansson! Findlandssvensk biografisk film som utspelar sig på 40- och 50-talet. Alma Pöysti spelar Tove, som efter krigets slut äntligen får ge sig hän åt den sagovärld hon skissat på under flera år. Vi får följa hennes skapande av Muminvärlden, samt följa med när hon bli blixtkär i teaterregissören Vivica Bandler (Krista Kosonen).

Juli 2021

Black Widow

Du kommer kunna se den på: Bio och Disney+
Genre:
Amerikansk superhjältefilm

Filmen är producerad av Marvel Studios och distribueras av Walt Disney, och är tänkt att bli den 24:e filmen som utspelas i Marvel-universummet. Filmen tar vid där Captain America: Civil War (2016) slutade. Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) är ensam och tvingas konfrontera en farlig konspiration med koppling till hennes förflutna. Hon måste ta itu med sin historia som spion och allt det som hände innan hon blev en Avenger.

Oktober 2021

No Time to Die

Du kommer kunna se den på: Bio
Genre:
Action/Äventyrsfilm

No Time to Die är den 25:e filmen som handlar om den brittiske agenten James Bond, och den femte och sista där huvudrollen spelas av Daniel Craig. Filmen börjar i Jamaica, där Bond nu lever efter att ha lämnat den hemliga underrättelsetjänsten. Bonds gamla vän från CIA, Felix Leiter (Jeffrey Wright), hittar den före detta MI6-agenten och ber om hjälp för att rädda en kidnappad forskare.

December 2021

The Princess Switch 3

Du kommer kunna se den på: Netflix
Genre:
Romantisk komedi

Julen är räddad! I december kommer en tredje ”The Princess Switch”-film. Filmserien handlar om Stacy De Novo och Lady Margaret (som båda spelas av Vanessa Hudgens) som upptäcker att de har ett identiskt utseende och bestämmer sig för att byta liv med varandra. Har du inte sett ”The Princess Switch” och ”The Princess Switch: Switched Again”? Se till att ha ett litet maraton i tid tills dess att tredje filmen kommer ut.