in

10 bevis på att Love Actually är en riktigt sunkig film

love actually

Julen är precis runt hörnet och det är dags för den årliga visningen av Love Actually. Men har du reflekterat över att filmen faktiskt är ganska problematisk? Mer

För många är Love Actually den självklara julfilmen. Trots att premiären var för 20 år sedan kan vi fortfarande se om den varje år. Men varje år blir saken lite tydligare – filmen gjordes verkligen för länge sedan. En hel del saker har förändrats i samhället under 20 år (tack och lov), och därför ser vi nu filmen genom nya linser.

love actually problematisk

Regissören om Love Actually: ”Skämten är inte roliga längre”

Det är inte bara tittarna som har snappat upp på filmens sexism och heteronorm, utan till och med manusförfattaren och regissören Richard Curtis medger att han känner ett obehag när han tittar på julfilmen idag. Richard Curtis hårdaste kritiker har varit hans dotter, Scarlett Curtis, som vid flertal tillfällen har ifrågasatt hans manus, vilket han berättade för The Times.

– Jag kommer ihåg hur chockad jag var för fem år sedan när Scarlett sa till mig, ”Du kan aldrig använda ordet ’tjock’ igen”. Wow, ni hade rätt. I min generation var det roligt att kalla någon knubbig – i Love Actually fanns det faktiskt skämt om det. De skämten är inte roliga längre.

Richard Curtis medger att han önskar att han hade gjort saker annorlunda och säger att bristen på mångfald får honom att känna sig lite dum, enligt The Guardian. Vidare har skådespelarna uttalat sig om att de numera tycker filmen är dålig. Lully Popplewell, som spelar rollen som Daisy, har sagt att den är ”cheesy och sexistisk”, enligt Cosmopolitan.

10 saker som bevisar att Love Actually är sexistisk och ofräsch

1. Den klarar inte Bechdeltestet

Det här är ett enkelt test för att mäta hur en film eller serie skildrar kvinnor. Spontant tycker man att alla filmer borde kunna klara testet då det bara finns tre kriterier:

  • Det måste finnas minst två namngivna kvinnliga karaktärer.
  • Kvinnorna måste prata med varandra.
  • De måste prata om något annat än män.

Det verkar simpelt, eller hur? Men faktum är att väldigt många filmer inte klarar testet – och däribland Love Actually. Ja, om man inte räknar när Karen pratar med sin dotter Daisy om hummer i typ två sekunder. Men Daisy är en så pass liten roll, och resterande av de kvinnliga konversationerna handlar om män.

2. Body shaming förekommer hela tiden

I Love Actually förekommer ett hel del repliker som är ren body shaming. Martine McCutcheons karaktär Natalie får denna kommentar från sitt ex: ”No one’s going to fancy a girl with thighs the size of big tree trunks” och senare får vi veta att de andra anställda kallar henne ”The chubby girl”. Vidare gör Billy Mack vid flertal tillfällen narr av sin “tjocka manager”.

3. Colin beskyller tjejer för att han är singel

Colin Frisell är desperat och beklagar sig över att han är singel. Han bokar en biljett till USA för att hitta kärleken, då han anser att brittiska kvinnor är för tråkiga och kan inte hantera hans vilda personlighet. Lättare att skylla på kvinnorna än att faktiskt se över hans smaklösa ”skämt”?

colin

4. Amerikanska kvinnor gestaltas som lätta att få i säng

När Colin väl kommer till USA är han överlycklig eftersom han åker till en bar och träffar flera kvinnor. I Love Actually bara kastar sig unga amerikanska kvinnor över en man som pratar med en brittisk accent.

5. Harry är en olämplig chef som lägger sig i de anställdas sexliv

Amerikanska Sarah bor i London och är kär i sin kollega Karl – vilket tydligen hela kontoret är medvetna om. Hennes chef Harry inkallar henne till ett möte för att diskutera problemet (?) och uppmanar henne att ha ”massor med sex och bebisar” med Karl, så att alla kan gå vidare med sina liv sen. Lägg dig inte i, Harry.

harry

6. Alla par är straighta

I Love Actually får vi följa hela nio olika storylines och det är bara straighta par. Men däremot skulle Anne Reid and Frances de La Tour ha porträtterat ett lesbiskt par, men den scenen raderades.

7. Mark är lite av en stalker-varning

Ja vi vet, det är lite romantiskt när Mark dyker upp på Juliets trappa. Men om man tänker på det – är det inte också lite creepy? Mark är förälskad i sin bästa väns hustru, filmar endast henne under bröllopet och i en extrem närbild. Mark kände inte Juliet på riktigt, utan blev endast kär i henne på grund av hennes utseende. Under en scen säger hon till och med ”men du har aldrig pratat med mig… du gillar inte mig”.

love actually sexistisk

8. Premiärministerns sexistiska skämt under ett möte

David, som spelas av rom-com-legenden Hugh Grant, är nyvald som Storbritanniens premiärminister och åker till sin bostad på Downing Street. Där träffar han Natalie, som är anställd. Under ett av hans första möten säger han ”Who do you have to screw round here to get a cup of tea and a chocolate biscuit?”, precis innan Natalie dyker upp i dörren och David svarar sig själv med ”Right”.

10. Natalie måste be om ursäkt för att hon blev sexuellt trakasserad

Premiärministern går vid ett tillfälle in i ett rum där USA:s president kysser Natalie, vilket hon blir obekväm av. David blir sårad och skyller händelsen på Natalie, som i sin tur ber om ursäkt. Hon säger alltså förlåt till David för att hon blev sexuellt trakasserad av en annan man?!

love actually

Så, Love Actually har bevisat sig vara rätt problematisk. Om manuset skrevs idag hade filmen nog med säkerhet varit lite annorlunda. Och det är faktiskt en riktigt klassisk julfilm, så vi kommer inte sluta titta.