in

22 roliga faktan om Harry Potter-filmerna du antagligen inte visste

harry potter fakta dragare

BuzzFeed frågade medlemmarna i deras community vad deras bästa chock-fakta om Harry Potter-filmerna var. Och de gjorde oss verkligen inte besvikna! Här är 22 fakta om Harry Potter du nog inte visste om! Mer

Harry Potter-fan? Du har väl inte missat att spela Harry Potter: Wizards Unite?

 

1

Tom Felton, som spelar Draco Malfoy, brukade smyga in godis och snacks på inspelningarna genom att lägga det i fickorna på sin rock, och när han blev påkommen sydde filmteamet ihop hans fickor. På ett fan-event 2014 sa Felton att han ville ”klara upp det här ryktet för att det är absolut sant.”

 

2

Innan han dog sa Richard Harris, som spelade professor Dumbledore i de första filmerna, till regissören Christopher Columbus att om han ersattes skulle han döda Columbus. ”Han hotade att döda mig om jag ersatte honom – jag kan inte ens säga vad han sa till mig”, avslöjade Columbus precis innan Harris död tillkännagavs.

 

3

Tåget som användes i scenerna med Hogwarts Express vandaliserades mellan inspelningarna av Hemligheternas kammare och Fången från Azkaban. De skyldiga sprayade tåget med grön och silvrig färg, skadorna kostade 30 000 att fixa.

 

4

I scenen där Malfoy säger ”Jag visste inte att du kunde läsa” till Harry Potter när han var förvandlad till Goyle är en replik som improviserades av Columbus. Många trodde att Felton improviserade repliken för att han glömt av vad han skulle säga, men så är alltså inte fallet.

 

5

Dörren till hemligheternas kammare är inte någon specialeffekt, utan den är helt mekanisk och fungerar fortfarande. Den finns på Warner Bros Studio Tour i London, men eftersom mekaniken är ömtålig är det ovanligt att se den röra på sig.

 

6

Harrys trollstav byttes ut mellan andra och tredje filmen. Enligt Pottermore utvecklades stavens design mellan filmerna. Innan man började filma Fången från Azkaban erbjöd regissören Alfonso Cuarón skådespelarna nya stavar att välja mellan. Daniel Radcliffe valde Harrys, numera kända, gren-aktiga stav, som konstdirektören Hattie Storey sa var ”mer mystisk och magisk”.

 

7

Radcliffe förbrukade runt 80 stavar under åren, eftersom han hela tiden slet ut dem. I genomsnitt fick teamet göra sex stavar för varje karaktär, men fick alltså göra runt 80 för Radcliffe. Han brukade använda dem som trumpinnar och pillade med dem så färgen lossnade. Radcliffe skämdes när han fick reda på det.

 

8

J.K. Rowling blev erbjuden rollen som Lily Potter i den första filmens flashback scener, men tackade nej. Hon sa att hon tackade nej till rollen eftersom hon ”verkligen inte är gjord för att vara en skådespelerska, även om det bara är en som står där och vinkar.”

 

9

Dockorna som användes för att skapa Dementorerna filmades under vatten och animerades sedan för att få fram den svävande effekten du ser i filmerna. Filmteamet ville egentligen att Dementorerna skulle vara ”riktiga” (aka inte datoranimerade), med de insåg att det var omöjligt att kontrollera Dementorernas rörelser under vatten. De använde istället rörelserna från vattnet som en inspiration för det datoranimerade.

 

10

Emma Watson hade en hamster under inspelningen av första filmen, men den dog, så rekvisita-teamet gjorde en liten kista att begrava den i. Kistan var i mahogny och var fodrad med sammet.

 

11

Ralph Fiennes som spelade Voldemort i flera av filmerna hade först strumpbyxor under sin rock. Men då grenen åkte ner hela tiden (hej igenkänning!) och gjorde det svårt att gå bytte Fiennes till strumpor och strumpebandshållare. ”Om stuntmännen någonsin blev för macho retade jag dem med mitt innerlår”, sa han i en panel 2011.

 

12

Harry utförde ingen trollformel under den hela första filmen. Han utför magi utan stav, som när glaset försvinner på zoo och något magiskt händer ju när han håller i sin stav, typ som hos Ollivander’s trollstavs-butik, men han lyckas aldrig med en trollformel genom att säga den högt.

 

13

Shirley Henderson som spelar Missnöjda Myrtle var 36 år när man spelade in Hemligheternas kammare. ”Hon är en mångfacetterad karaktär: mycket humörsvängningar och känslor. Kanske var det därför de valde en vuxen istället för någon som faktiskt var 14 år”, har Henderson sagt till Telegraph.

 

14

Skådespelaren Hero Fiennes-Tiffin som spelar unga Voldemort i Halvblodsprinsen är brorson till Ralph Fiennes, som ju spelar den äldre Voldemort. Men hans familje-connection var inte det som gjorde att han fick rollen, enligt regissören David Yates. ”Det var en fördel att han var väldigt lik Ralph… men främst valde jag Hero för hans underbara hemsökta kvalitet som verkade göra Tom Riddle levande”, sa Yates till USA Today 2008.

 

15

Radcliffe fick en allergisk reaktion mot glasögonen Harry Potter egentligen skulle haft. ”Jag fick hemska utslag efter ungefär en vecka. Till slut insåg vi att jag faktiskt var allergisk mot Harry Potters glasögon, eftersom jag hade två ringar med whiteheads runt ögonen.”

 

16

Katie Leung, som spelade Cho Chang, lyssnade på Coldplay i sitt omklädningsrum så att det skulle vara lättare att börja gråta i scener.

 

17

Dolores Umbridges, som spelades av Imelda Staunton, outfit blir mörkare och mörkare för varje film. ”Det började med en ljus rosa, och allt eftersom filmerna fortsatte blev den rosa starkare och starkare och starkare eftersom hon blir mer och mer hysterisk”, sa kostymdesignern Jany Temime.

 

18

Maggie Smith, som spelade Professor McGonagall, fightades mot bröstcancer under inspelningen av Halvblodsprinsen och behandlades med kemoterapi, men hon lät inte det stoppa henne från att fortsätta filma. ”Jag hade inget hår. Jag hade inga problem med att ta på mig peruk. Jag var som ett kokat ägg. De sista åren har jag varit lite off, men jag börjar känna mig som en person nu. Min energi kommer tillbaka. Shit happens. Jag måste bara ta mig samman lite”, sa Smith till The Telegraph år 2009.

 

19

Emma Watson smsade tips till Helena Bonham-Carter för att förbereda henne inför scenen där Hermione förvandlas till Bellatrix för att infiltrera Gringotts trollkarlsbank. ”Det är ett intressant sätt att arbeta på, eftersom du plötsligt blir väldigt medveten om ditt beteende, vilket jag inte riktigt är. Att se Helena spela mig var bisarrt. Hon är otrolig”, sa Watson.

 

20

Det tog 95 tagningar att filma en scen av de sju Harry Potterna i början av Dödsrelikerna del 1. I genomsnitt tog det runt 12 tagningar för Radcliffe att få till varje karaktär rätt, medan han spelade Hermione perfekt på första försöket.

 

21

Under inspelningen av scenen där horrokrux Harry kysser horrokrux Hermione körde Watson ut Rupert Grint eftersom han inte kunde sluta skratta. ”När de filmade kyssen ville de faktiskt ha mig där, men jag tyckte att det var så roligt. Emma skickade ut mig för att jag skrattade. Det såg väldigt konstigt ut”, har Grint sagt.

 

22

När filmerna var klara tog Radcliffe Harrys första och sista par glasögon, Watson tog en trollstav, en rock och tidvändaren och Grint tog deluminatorn och nummer fyra från huset på Privet Drive. Grint har avslöjat att han försökte ta det gyllene ägget från Den flammande bägaren, men han blev påkommen och behövde lämna tillbaka det.