in

Våra 10 bästa julfilmer genom tiderna

De 10 bästa julfilmerna genom tiderna
Källa: Bridget Jones's Diary

Julen står för dörren och det är snart dags att komma i rätt stämning inför alla glöggmys, granklädningar och släktfiranden. Och vad kan då passa bättre än en härlig filmkväll för att hitta den rätta känslan? Adrianna Jalming tipsar om 10 av historiens bästa julfilmer, från sockriga komedier till explosiv action. Fram med lussekatterna och tryck på play! Mer

Love Actually

Love Actually ÄR jul. Shopping på Selfridges, stela kontorsfester, svulstiga julhits, obegripliga skolpjäser och en säkerhetsvakt som sjunger julvisor är bara ett pytteurval av alla stämningsfulla inslag som bakats in i denna sprickfärdiga julsufflé. Det är förstås LITE tråkigt att filmen har fettfobi och en kvinnosyn som känns några hundra år äldre än vad som borde vara tillåtet, men det luriga med den här filmen är att den slänger så mycket jul på en att man inte har energi att tänka riktigt klart utan bara myser fånigt med huvudet fullt av pepparkakor istället för normkritik.

love actually tiderna
Bildkälla: Love Actually

Medan du sov

Denna underbara lilla romcom är så sympatisk och oskuldsfull att jag instinktivt bara vill klappa och värma den som en liten hundvalp. Här får vi inte bara Sandra Bullock i föredömlig 90-tals lugg och underbart oformliga, oversizade tröjor utan också en ung Bill Pullman som ler sådär spjuveraktigt som bara en ung Bill Pullman kan göra. Utöver den charmiga kärlekshistorien bjuds vi på en frostbiten Chicago-jul komplett med ishalka och problem i kollektivtrafiken så att man känner sig precis som hemma.

The Nightmare Before Christmas

Det är lite av en vattendelare huruvida detta stop motion-äventyr är en Halloween-film eller julfilm, men nu är den ju med på den här listan så då är det alltså en JULFILM. En svängig sådan dessutom, men istället för Mariah Carey erbjuds mörka musikalnummer framförda av ruggiga skräckmonster som sjunger om att skrämma barn. Okej, så kanske inte en jättetraditionell julfilm, men tomten är trots allt med? Han blir visserligen kidnappad och nästan kokad, men jag tycker det räknas.

Livet är underbart

Går det att ens tänka på den här filmen utan att gråta? Nej. Måste man ändå hulka sig igenom den varje jul för att den är SÅ HIMLA FIN? JA. Frank Capras sentimentala men fenomenala julsaga går helt enkelt inte att värja sig emot såvida man inte är typ cyborg eller psykopat, så om du misstänker att någon du känner i hemlighet tillhör en utomjordisk robotarmé kan du ju alltid testa den på dem.

Die Hard

Det är något visst med julaction ändå. Kontrasten mellan muntra tomteluvor och blodiga slagsmål känns liksom härligt upprorisk, som att man bryter lite mot de heliga julreglerna när man kommer klampandes med ett skarpladdat maskingevär mitt i grötmyset. Det piggar upp helt enkelt, och få filmer gör det lika bra som Bruce Willis-klassikern som fortfarande citeras flitigare än Donald Trump skriver felstavade tweets. Här bjuds vi på fräsiga explosioner, en ödelagd julfest och underbart eurotrashiga skurkar med axellångt 80-tals hår ledda av en ikonisk Alan Rickman som jätteelak tysk.

The Princess Switch

Det finns filmer som passar när man är sugen på en intellektuell utmaning, den cinematiska motsvarigheten till en rask promenad i kylig morgonluft som friskar upp sinnena och vidgar vyerna. Sen finns det filmer som The Princess Switch. Den här kategorin är den cinematiska motsvarigheten till en pralin på annandag jul. Du sitter där, köttsvettig och uppsvälld, iklädd en noppig morgonrock och illasittande mjukisbyxor du lånat av mamma, knappt förmögen att forma sammanhängande meningar efter flera dagars släktöverdos – och ser den där lilla chokladbiten som ligger ensam kvar i den stora urplockade asken. Du vet att det kommer att vara för mycket, du vet att sockerchocken kommer att tippa dig över gränsen till fullt ut illamående – men det är ju ändå jul. Och ska det någon gång vara för mycket, så är det väl då.

Det hände i New York (1947)

Om du precis hämtat dig från den förra svartvita gråtfesten kan det vara läge för en till. Den här finstämda historien om en man som tror sig vara Jultomten är kanske inte riktigt lika superlipig, men den fungerar som en vacker och tidlös påminnelse om fantasins kraft och vikten av att hålla fast vid det som verkligen gör livet ovärderligt. Nu fick jag i och för sig tårar i ögonen bara av att skriva detta, så glöm vad jag sa.

Ensam hemma

Rent vetenskapligt kan Macaulay Culkin vara världshistoriens störigaste unge, men det hindrar inte att hans genombrottsfilm är ett extremt julstämnigt, MacGyver-mysigt och stundtals barnsligt roligt familjeäventyr. Eller kanske snarare bristen-på-familj-äventyr, med tanke på att Culkins dito helt sonika lämnar honom i huset när de själva åker på semester. Och ärligt talat – vem kan klandra dem.

ensam 2
Bildkälla: Ensam hemma

Bridget Jones Dagbok

Detta absoluta mästerverk är visserligen ingen regelrätt julfilm, men paradoxalt nog ger den en mycket starkare känsla av christmas cheer än cirka 99% av alla filmer som aktivt försöker göra just det. Vi får först stifta bekantskap med Bridget på hennes mammas kalkoncurrybuffé på nyårsdagen, där vi även möter Mr. Darcys ikoniska rentröja för första och, tragiskt nog, enda gången. Senare i filmen bjuds vi även på en anmärkningsvärd snögubbeslips, några vintrigt snöiga scener (även om man kan diskutera hur realistiskt det är med tanke på att det inte snöat i England sedan istiden) och minst två av de där märkliga färgglada pappkronorna som britterna envisas med att ha som jultradition av ingen uppenbar anledning alls. Och i kategorin icke-julrelaterat får vi förstås Colin Firth, slentriansupande och blå snörsoppa. Ja, ni hör ju. Den här filmen. Har. ALLT.

Mupparnas julsaga

Loppätna handdockor som inte ser ut att ha tvättats sen 60-talet är kanske inte det allra första man tänker på i juletid – men det borde det vara. Det här är nämligen en underbart charmig musikalvariant på Dickens-klassikern om den otäcke Ebenezer Scrooge, med skönsjungande råttor, grisar och grodor i rollerna vid sidan av Michael Caine med hög hatt och episkt dåligt humör. Och om inte den kombinationen får dig att ögonblickligen rusa iväg till tv:n så kan nog inget göra det.

Vill du se fler julfilmer? Här är några nyheter på Netflix.

Text: Adrianna Jalming