in

Här kan du se nya Gypsy Rose-dokumentären

gypsy rose blanchard
Bildkälla: Gypsy Roses Instagram och dokumentärserien Mommy Dead & Dearest

Gypsy Rose Blanchard har nyligen blivit frigiven efter att ha avtjänat flera år i fängelse för mordet på sin mamma. Här kan du se nya dokumentären om fallet. Mer

2015 dömdes Gypsy Rose Blanchard, tillsammans med sitt ex, för mordet på sin mamma Dee Dee Blanchard. Gypsy Rose fick påföljden fängelse i tio år, men den 28 december 2023 blev hon frigiven, efter att ha avtjänat 85 procent av sitt straff.

Efter mordet blev det känt att Dee Dee Blanchard hade psykiskt och fysiskt misshandlat Gypsy Rose under hela hennes liv. Dee Dee lurade släkt, vänner och läkare att dottern led av flera allvarliga sjukdomar, som till exempel leukemi, och att hon inte kunde gå eller äta på egen hand. Men inget av det här var sant. Mamman led av den psykiska sjukdomen münchhausen by proxy, som innebär att en förälder fejkar symtom eller orsakar riktiga symtom för att få barnet att se sjukt ut – oftast i syfte att få uppmärksamhet och sympati.

gypsy rose dokumentär pojkvän
Bildkälla: Dokumentären Mommy Dead & Dearest

Se Fallet Gypsy Rose på SVT Play

Efter att ha blivit frisläppt från fängelset vill Gypsy Rose berätta om vad som hände – utifrån hennes eget perspektiv. Hon kommer därför släppa en egen dokumentärserie vid namn The Prison Confessions of Gypsy Rose Blanchard. Den svenska titeln är Fallet Gypsy Rose och du kan se den på SVT Play.

Gypsy Rose ger ut en bok

I början på januari gav hon ut e-boken Conversations on the Eve of Freedom, för dig som vill veta ännu mer om fallet.

Tidigare dokumentär: Mommy Dead & Dearest

Våren 2017 fick vi några svar när dokumentärserien Mommy Dead & Dearest hade premiär på HBO Max. Den skapades av Erin Lee Carr och fick stort genomslag för sitt noggranna och smarta berättande. I dokumentären utforskas bakgrunden och barndomen samt mordet på Dee Dee och vad som hände efter.

Missa inte dramaserien The Act – baserad på fallet

Världen fick inte nog av fallet och det skapades därför en dramaserie som bygger på Gypsy Rose och hennes mamma. The Act hade premiär under 2020 och i Sverige finns den nu tillgänglig på Viaplay.

I rollerna ser vi Joey King som Gypsy och Patricia Arquette som Dee Dee.

Hur gammal är Gypsy Rose?

Hon föddes den 27 juli 1991 och fyller 33 år under 2024. Under uppväxten påstod mamman att Gypsy Rose var mycket yngre.

Vem var Gypsy Rose pojkvän?

Några år innan mordet ägde rum träffade Gypsy Rose Nicholas Godejohn på en dejtingsida. De pratade online i två år och träffades för första gången under 2015, enligt People.

Den 9 juni 2015 var andra gången de träffades och Nicholas Godejohn åkte hem till Gypsy Rose och väntade utanför huset tills han fick signal om att mamman sov. Då gick han in och knivhögg henne till döds, medans dottern satt i rummet intill.

Han blev dömd för mord och fick livstids fängelse utan möjlighet till tidig frigivning.

Vem är hon gift med nu?

Gypsy Rose och Nicholas Godejohn skilde sig en tid efter att de blev dömda och förra året gifte hon om sig med läraren Ryan Anderson samtidigt som hon satt i fängelse.