in

Därför hoppade Malin Persson Giolito av Netflix-serien ”I dina händer”

Nyheter på Netflix
Bildkälla: I dina händer / Netflix

Malin Persson Giolitos bok ”I dina händer” har nu premiär som Netflix-serie. Men under projektets gång hoppade succéförfattaren av som manusskribent.

– Jag vill inte att den här produktionen ska marknadsföras med mitt namn, säger hon i en intervju med DN. Mer

Artikeln har uppdaterats den 24 april 08.52.

Malin Persson Giolitos succéroman ”I dina händer” skildrar social utsatthet, fattigdom och vad som händer när unga killar dras in i gängkriminalitet. Vem bär ansvaret när ett barn begår grova brott? Och vad händer med de barn som samhället inte lyckas fånga upp? Handlingen blir nu Netflix-serie och i det allra första pressmeddelandet stod det att Malin Persson Giolito skulle göra debut som manusförfattare.

I ett senare skede bad hennes författaragentur, Paloma Agency, VeckoRevyn att revidera artikeln. Malin Persson Giolito ville inte längre stå med som manusförfattare.

– Jag kände tyvärr att det var nödvändigt. Jag vill inte att den här produktionen ska marknadsföras med mitt namn, säger hon i en intervju med DN.

I dina händer
Bildkäll: I dina händer /Netflix

Beslutet att hoppa av tog hon efter att ha sett en första klippning av serien i höstas.

– Vi hade olika kreativa visioner för hur den här historien skulle berättas. Det blev väldigt infekterat, säger hon.

Enligt henne verkar det främst vara skildringen av gängkriminalitet bland unga i förorten som orsakat interna strider.

– Jag försökte skildra hur barn dras in i det här och inte kan ta sig ur det. Det handlar om barn som blir övergivna av samhället och sina familjer. Fattar man då beslutet att inte över huvud taget skildra barnen som små, eller familjerna och samhället de bor i, får det konsekvenser för vilken typ av historia man berättar. Den behöver inte nödvändigtvis vara dålig, men det är en annan historia, säger hon till tidningen.

Till DN säger seriens huvudförfattare Alex Haridi att:

– Jag tycker vi gjort en väldigt bra serie, och alltid när man gör en serie efter en förlaga är det en tolkning, men kärnan i det finns fortfarande kvar.

Regissören Anna Zackrisson säger till tidningen att det inte har funnits en spricka i produktionen, men på frågan om vad som skilde deras åsikter åt svarar hon:

– Det var skillnader i hur man ser på hur man gör en tv-serie, på tv-seriemediet. Det var inga stora konflikter.

När har ”I dina händer” premiär på Netflix?

Serien har premiär på streamingtjänsten den 24 april.