in

Felicia om sina aknebesvär: “Jag ville gömma mig”

Eucerin
Bild: unsplash

ANNONS FRÅN EUCERIN. Att finnar kan göra ont, ömma och svida vet alla som då och då drabbas av akne. Men för många kan akne och andra hudproblem också ha stor påverkan på självkänslan, självförtroendet och det sociala livet. Mer

Kanske har du fått höra att du överreagerar? Att dina finnar inte syns så mycket och att de inte är något att må dåligt över? Men för dig som gör det, mår psykiskt dåligt av din akne alltså, kan det var jobbigt att höra att du inte har rätt att känna så. Men faktum är att det finns en stark koppling mellan akne och depression, visar en forskningsrapport publicerad i British Journal of Dermatology 2018.

I 15 år har en forskargrupp följt både personer med akne och personer utan akne. Efter dessa år kunde de slå fast att de som led av akne hade hela 63 procent större risk att drabbas av en djup depression, än jämnåriga personer utan akne. En liten tröst är att den ökade risken för depression bara finns under de fem första åren, vilket kan bero på att aknen blir bättre med tiden eller att man vänjer sig och börjar må bättre psykiskt. 

För dig med akneproblem kommer kanske de här siffrorna inte som en nyhet. Kanske tillhör du en av dem som gör allt för att dölja finnarna i ansiktet, undviker vissa plagg för att aknen inte ska synas på kroppen eller stannar hemma när besvären är som värst. Eucerin har i sina nyligen släppta Skinterviews gett personer en möjlighet att öppet och ärligt berätta om sina hudbesvär med avsikt att normalisera och skapa acceptans. Deltagarna berättar med egna ord om sin resa och hur deras hudbesvär har påverkat dem både fysiskt och emotionellt och vilket inflytande de har haft på deras vardag. I en intervju med Eucerin berättar Felicia, som tidigare haft akne, om hur hennes akne gjorde att hon ville gömma sig. 

– Jag ville gömma mig,  och det var väl framför allt med kläder och smink. Jag skaffade lugg. Jag ville dölja så mycket som möjligt. Det jag kunde dölja, säger hon. 

Och om hur besvären i allra högsta grad påverkade henne psykiskt. 

– Man kan nog tro att det bara ligger på ytan, men jag tappade bort mig ännu mer bakom allting. Alla fick inte se vem jag egentligen var. Vem Felicia var egentligen, att jag var den här glada och energiska tjejen, men som kanske inte riktigt vågade visa det, fortsätter hon. 

Dessutom förekommer det en hel del myter om akne som inte direkt gör saken bättre. Många får höra att de ska sluta använda smink, att de inte ska äta choklad eller att de inte tvättar huden tillräckligt noga. Men smink är inte orsaken till din akne och det är inte säkert att dina finnar försvinner bara för att du slutar äta choklad. Att akne inte har någonting med oren hud att göra vet de flesta som har akne. Tvärtom har många med hudproblem en ingående hudvårdsrutin för att minska sina besvär. Men hur ska man göra för att deala med de psykiska konsekvenserna, och finns det något man kan göra för att må bättre? Vi har tre tips!

Ta kontakt med vården

Du är inte ensam och det finns hjälp att få. Akne är ett relativt vanligt hudproblem – var tredje tonåring får besvär men även vuxna kan drabbas. Inom vården är man alltså van vid att behandla den här typen av problem. Vänd dig till en vårdcentral om din akne gör ont eller om den får dig att må psykiskt dåligt. Du hittar mottagningar nära dig genom att logga in på Vårdguiden 1177. Dit kan du också ringa om du behöver lite vägledning. 

Följ konton som normaliserar akne

Det är inte svårt att hitta exempel på instagramkonton som tillhör personer med perfekt hy, men det finns också allt fler konton på sociala medier visar upp hy med finnar och akne exempelvis @yoellanygren. Leta upp och följ några av dem på Instagram. Att känna igen sig själv i andra kan göra mycket för välmåendet. 

Försök acceptera

Det viktigaste steget är att jobba med acceptans. Brukar du stanna hemma när dina  akne är som värst? Utmana dig själv och testa gå ut. Det kan vara bra att utmana sig lite, och göra saker som känns läskiga. När du gjort dem tillräckligt många gånger kommer det kännas lättare!

Behöver du nya produkter anpassade efter aknebenägen hud? 

Oavsett om du letar efter en rengöringskräm för din hudtyp, eller ett serum som reducerar mörka fläckar efter akne har Eucerin något för alla. Här är våra favoriter. 

SUUPCRt9k4u0ogJpe1VLNi XEZcn8DgZbf RZgromP03iEA9wum0uDkDrcja8XdEKAQq95sB YRLGu1z QrpMTZtKYVIIDNShXJ4HVR

Dermopurifyer Cleansing Gel från Eucerin är en oparfymerad rengöringsgel särskilt framtagen för fet och aknebenägen hud. Förutom att den avlägsnar talgöverskott hjälper den till att ta bort döda hudceller, smink och smuts. Läs mer och köp här

kP89Culn4p30Oi9 4U7hMGqoiItkh jNUivKJ67JuZXG0FnjRfdfzO MQwp LI7G l bn4abw3rOJiJ3oWNxfc5uPNGDyhVgSX

Eucerins Dermopurifyer Toner är ett djuprengörande ansiktsvatten som förhindrar olika alla typer av plitororenheter utan att torka ut huden. Läs mer och köp här.

nfCdZUFj9aTu5J97rrV KNGbAt b6LDq5 UwX fJYKmHFNpnGGw nlZUehLxrgabBxbR3eMLuwHs09T8g36s1Xaxi orxJ4zsHpZ0yfSnCGLjt9vQal vqWYpW0Z8H4BY 31tG

Hyaluron-Filler Skin Refining Serum från Eucerin förfinar dina porer, reducerar fina linjer och återfuktar huden på samma gång. Läs mer och köp här.

Jl3KaOFkgAR

Eucerins Dermopurifyer Skin Renewal Treatment är en lätt kemisk peeling som jämnar ut huden och rensar porerna, samtidigt som den hjälper till att förhindra att de återkommer. Funkar bra att använda vid hormonellaförändringar som kan orsaka finnar och blemmor exempelvis vid graviditet, klimakteriet eller mens. Läs mer och köp här.

nG 5LSRTv

Eucerins Dermopurifyer Triple Effect Serum är ett högeffektivt serum med första synliga resultat efter två veckor och kontinuerlig förbättring över tid. Serumet motverkar postinflammatorisk hyperpigmentering genom att reducera platta mörka märken efter akne med Thiamidol och motverkar uppkomsten av nya finnar. Läs mer och köp här.

ckOQRlshB1t2zg8juVDpEQhbpx8DwHpw6MfwSqv6dIiCMO5zrKxns7hgPJYXl XNVnkaK3Tq5Gb0awrsKS1DnAkvypud0Po8ES5i eXKPtcarBLe1 NbKKyNLiEbcFzIXipTd0Mo

Dermopurifyer Protective Fluid SPF30 är en parfymfri dagkräm från Eucerin som skyddar mot postinflammatorisk hyperpigmentering. Den förebygger att fläckarna blir mörkare, motverkar uppkomsten av nya finnar samtidigt som den har en nedmattande effekt. Läs mer och köp här.