in

Forskare har bekräftat att akne ökar risken för depression

istock 482101187

Risken för att drabbas av depression är högre om du har akne, det har en forskningsgrupp slagit fast i en stor studie. Mer

Den här artikeln publicerades första gången i februari 2018.

Många som har haft eller har akne har säkert fått höra att de överreagerar när de mår dåligt över finnarna. Att det inte syns så mycket, kommer bli bättre och inte är något att vara deppig över. Men för de av oss som har haft acne som påverkat oss psykiskt är det ungefär det värsta man kan höra. Nu kan vi äntligen få lite upprättelse, och det är tack vare forskningen.

Det var inte bara vi som kände så, som var för känsliga eller brydde oss för mycket. Det finns faktiskt en stark koppling mellan akne och depression, vilket slås fast i en forskningsrapport publicerad i British Journal of Dermatology.

I 15 år har en forskargrupp följt 134 427 personer med akne, och 1 731 608 personer utan akne. I de båda grupperna var majoriteten av deltagarna under 19 år.

Nu, 15 år senare, har forskarna slagit fast att de som led av akne hade 63 procent (!!!) större risk att drabbas av en djup depression, än sina jämnåriga kompisar utan akne.

Så till alla som har förminskat känslorna och de psykiska problemen hos personer med akne: var tysta och be om ursäkt.

Risken är större de första fem åren

Exakt varför personer med akne är mer benägna att drabbas av depression vet man ännu inte, men man kan alltså nu slå fast att det finns en tydlig koppling.

Det positiva med det är att det nu kommer kunna bedrivas ännu mer forskning på ämnet och att de som har psykiska problem orsakade av akne kommer kunna få bättre hjälp.

En annan sak som forskarna kom fram till i studien, och som kan vara bra att veta om, är att den ökade risken för depression bara finns under de fem första åren. Om det beror på att aknen efter den tiden blir bättre eller om det handlar om att man vänjer sig vid den framgår inte. Men det kan ändå vara en liten tröst att den psykiska smärtan inte behöver vara för evigt.