in

4 saker du antagligen inte visste om SVT:s Tunna blå linjen

bla
Bildkälla: Tunna blå linjen / SVT

Låt oss ladda upp inför nästa säsong av Tunna blå linjen med några fakta om serien! Mer

Den artikeln publicerades första gången 2022.

1. Hälften av rollerna i serien spelas av amatörer

Tycker du att karaktärerna i Tunna blå linjen känns väldigt trovärdiga? Det finns en anledning till det! I en intervju med Magasinet Filter säger regissören Sanna Lenken att hon tycker att skådespelare passar bra till de bärande rollerna, men att amatörer passar bäst till de andra.

– Vi har använt riktiga poliser, läkare, socionomer, sjuksköterskor. Vi har castat före detta missbrukare, som dock inte varit i pågående missbruk. Det är tufft att jobba så, men det ger serien så otroligt mycket. Det finns saker som inte går att gestalta för en skådespelare, säger hon.

2. Serien skulle från början ha utspelat sig i Stockholm

Till Magasinet Filter säger producenten Martin Persson att det, förutom Bron, knappt har gjorts några dramaserier i Malmö sedan 90-talet. Det ska ha varit en av anledningarna till att man ville att handlingen skulle utspela sig där.

– Och Malmö är en tät stad – det finns inga förorter, utan de områden som identifierats som ”problemområden” ligger mitt i stan – samtidigt som det finns 168 nationaliteter representerade i stadens befolkning. När vi åkte runt med Cilla (Cilla Jackert, huvudförfattare och skapare till serien red. anm.) för att hon skulle orientera sig i stan nappade hon rätt snabbt, säger han.

tbl
Bildkälla: Tunna blå linjen / SVT

3. Gizem Erdogan fick rollen som Leah innan Kalifat

När vi fick se Gizem Kling Erdogan i rollen som Leah, kände vi väl igen henne från både Kalifat och Kärlek och Anarki. Men enligt Baaam provfilmade hon för rollen som Leah flera år innan hon fick den, och innan inspelningen av Kalifat ens var klar.

4. Det här betyder seriens namn

Har du funderat på vad Tunna blå linjen betyder? Jo, det är en symbol som används av polisen, deras anhöriga och andra som stöder polisen. Men den används också för att hedra poliser som dödats eller skadats i tjänst.