in

Allt du vill veta om Nora Rios i C More-serien Heartbeats

norarios
Källa: Johan Paulin/SVT

Efter storsuccén Kalifat syns Nora Rios på streamingtjänsterna igen, nu som Mio i Heartbeats. Hur var det att slå igenom med Kalifat? Veckorevyn har träffat Nora Rios! Mer

Nora Rios spelar Mio i C More-serien Heartbeats

Efter sitt stora genomslag i succeserien Kalifat är Nora Rios nu högaktuell som Mio i C More-serien Heartbeats. Heartbeats handlar om Mio och Anders, som bor i samma stad men lever två helt olika liv. En natt korsas deras vägar i något som bara skulle vara kortvarigt – men ödet vill annorlunda. Anders spelas av Simon Edenroth.

Nedan hittar du vår intervju med Nora Rios från januari 2020.

Nora Rios om Kalifat: ”Det här skiljer sig från det mesta”

Nora Rios spelar en av huvudkaraktärerna i den nya SVT-serien Kalifat, som handlar om fem unga kvinnor vars liv korsas i en berättelse om religiös fundamentalism. Nora Rios spelar Sulle, en tonårstjej som genom serien går från att vara en vanlig elev till en radikaliserad ung kvinna beredd att resa till ett IS-område.

Skärmavbild 2020 01 08 kl 12 26 10
Kerima (Amanda Sohrabi), Sulle (Nora Rios). Fotograf: Johan Paulin/SVT.

Nora är 20 år gammal och är uppvuxen i Uppsala, men helt okänd är hon inte för tv-publiken. Hon har bland annat spelat huvudrollen i barnserien ”Arkeologens dotter” och varit med i en hel del svenska deckare och kortfilmer.

– Jag har gjort en del produktioner innan, men det här är min största hittills. Den här rollen är på en helt ny nivå, säger Nora.

Sulle är en tonårstjej som bor i fiktiv förort i Stockholm. Hon upplever ett utanförskap och tycker att Sverige är rasistiskt och vill gärna bo på en annan plats. Sulle befinner sig i förändringsålderns samtidigt som hon är mitt uppe i ett religiöst sökande.

– Sulle har en känsla av att alla är emot henne, vilket jag tror att det flesta tonåringar kan känna igen sig i stundvis. Men för henne ter det sig i något form av identitetssökande.

Jobbade mycket med research inför Kalifat

Nora tycker att serien Kalifat skiljer sig från det som tidigare har producerats i Sverige.

– Det finns mycket manus som handlar om en vanlig tonårsdotter, där de inte går in på karaktärens djup och komplexitet. Det här skiljer sig från det mesta.

Nora berättar att hon kontaktade Maggie Widstand som castade för serien. Hon fick sedan gå på en audition och tyckte från början att det kändes bra. På hennes audition fick hon spela upp en av scenerna mellan Sulle och elevassistenten Ibbe.  

– Jag har jobbat mycket med researcharbetet för att sätta mig in i miljön, och jag har läst mycket böcker om flickor i liknande situationer som Sulle.

Nora berättar att researcharbetet har varit omfattande där allt från faktabaserade texter till mer skönlitterära och även dokumentärer har plöjts.

Serien filmades bitvis i Jordanien där Nora fick spela in under några veckor.

– Jag började gilla libanesisk mat när vi var nere i Jordanien, så meze är just nu min favoriträtt.

För Nora var det en väldigt viktig del för hennes karaktärutveckling att få spela in i Jordanien. Nora förklarar att under inspelningen var det som att leva i en bubbla, där alla enbart fokuserade på serien. Hon tror att det är därför som serien håller en sådan hög konstnärlig nivå.

Kalifat spelades bitvis in i Jordanien.
Främst: Ghad´dah (Yasmine Seifi).
                      Bakre raden från vänster: Kerima (Amanda Sohrabi), lillasyster Lisha (Yussra El Abdouni), storasyster Sulle (Nora Rios). Fotograf: Johan Paulin/SVT.

– Att få jobba utomlands och spela in i Jordanien med ett proffsigt och internationellt team både där och i Sverige satte ribban från början. Vi alla hade en stark lust och driv till att få serien att bli så bra som möjligt, vilket syns i resultatet.

Nora Rios om inspelningen: ”Var jobbigt ibland”

Karaktären Sulle utsetts för massor av påfrestning och blir under seriens gång både lurad och manipulerad. Nora berättar att det emellanåt har varit jobbigt att gestalta situationer som är på liv och död, eftersom de har haft en stor betydelse i serien.

– Men det är det som är fantastiskt med att få skådespela i denna serie. Det är varje skådespelares dröm att få utmana sig i sin roll.

Kalifat serien filmar i Jordanien
Storasyster Sulle (Nora Rios), lillasyster Lisha (Yussra El Abdouni.
Fotograf: Johan Paulin/SVT.

Utöver miljöombytet och researcharbetet har hennes motspelare Yussra El Abdouni (som spelar Sulles lillayster Lisha) hjälp till i arbetet att gå in i karaktären som Sulle.

– Genom att hänga med henne kändes det som att jag blev lite yngre och fick till den där systerrelationen.

Nora berättar att det var viktigt för henne att få kärleken och tillåtas att skratta under inspelningen, eftersom serien har ett mörker som ibland krävde lite distans.

Kalifat har premiär snart.
Från vänster: storasyster Sulle (Nora Rios) lillasyster Lisha (Yussra El Abdouni),
Kerima (Amanda Sohrabi), Ghad´dah (Yasmine Seifi).
Fotograf: Johan Paulin/SVT.

Nora Rios: ”Man måste våga satsa allt”

Den unga skådespelaren har alltid haft en kreativ ådra, och uppskattat allt från att skriva till dans och musik. Vilket kanske inte är så konstigt eftersom Nora gick gymnasiet på Södra Latin i Stockholm, med inriktning teater. Förutom att lyssna mycket på Tame Impala, Brockhampton och Blood orange har hon ett brinnande intresse för film.

– Jag är en filmnörd och kan tipsa om serien Succesion på HBO och The Killing of a Sacred Deer.

I framtiden finns det drömmar om att arbeta utomlands, helst i ett engelstalade land så att Nora kan få öva på sin engelska – vilket hon tror är en viktig del för att lyckas internationellt.

Nora Rios är nya stjärnskottet i SVT serien Kalifat.
Sulle (Nora Rios). Fotograf: Johan Paulin/SVT.

– Jag vill fortsätta jobba med skådespeleri och jag är väldigt taggad på att jobba mer.

Även om Nora inte har någon drömroll för tillfället vill hon gestalta många olika typer av människor i olika situationer och stadier i livet.

– Jag är intresserad av det mänskliga psyket och vad de får människor att begå för handlingar. Om det är en roll som känns bra, vilket beror på flera faktorer blir jag intresserad.

Nora medger att det är en svår bransch att slå igenom i men att nyckel för framgång är att veta vad man vill. Hon berättar att det handlar om att ha en drivkraft och att våga satsa allt.

”Se klart Kalifat innan du bildar dig en uppfattning”

Fram till premiären den 12 januari står en karaktärsplåtning, eftersynkar och möten med journalister på schemat. Nora medger att hon saknat arbetet med Kalifat, och att det tog ett tag att stressa ner och komma tillbaka till det vanliga livet igen.

Nora hoppas att många kommer uppskatta serien och hon rekommenderar alla att se klart serien innan man bildar sig en åsikt om den. Serien kommer att trappas upp och eskalera, avslöjar hon.

– Om man vill se någonting spännande, samhällsaktuellt med relationsdrama i ett thrillertformat så är det här it.

Intervju och text: Hedvig Spångmark
Text: Johanna Blomberg