in

Så rakar du benen bäst (och slipper röda prickar vid bikinilinjen)

raka benen

Åt vilket håll ska man raka? Hur undviker man de röda prickarna vid bikinilinjen? Och hur håller man rakhyveln fräsch? Varsågod, VeckoRevyn besvarar läsarnas vanligaste frågor om rakning!

Mer

Ska man alltid bada innan man plockar fram rakhyveln?

Ja och nej. En varm dusch är absolut en bra idé, eftersom varmt vatten och ånga öppnar upp hårsäckarna och porerna. Att bada länge är däremot inte så smart, eftersom risken är stor att huden då tar in för mycket vatten och sväller. Huden blir då mindre mjuk och gör att rakningen blir strävare och mindre skonsam.

Åt vilket håll är det bäst att raka?

Riktningen spelar ingen roll. Moderna rakhyvlar brukar vara så pass effektiva att de biter på hårstråna oavsett vilken riktning du rakar åt. Under armarna, till exempel, växer hårstråna åt många olika håll så där är det bäst att raka i flera riktningar. När det gäller elektriska rakapparater och epilatorer är det bäst att raka mot det håll som hårstråna växer i.

Finns det något misstag som många begår när de rakar sig?

Många glömmer bort att sträcka ut huden när de rakar. Istället drar de rakhyveln ovarsamt fram och tillbaka över huden, vilket kan orsaka rodnader och skärsår. Dessutom är det också lätt hänt att man missar både ett och två hårstrån på detta sätt. Eftersom huden är elastisk är det därför viktigt att sträcka ut området som ska rakas. Spänn ut benen ända ner till tårna när du rakar benen och lyft armen högt över huvudet när du tar dig an armhålorna. 

Jag skär mig alltid på knäna, hjälp!

Eftersom knäna är lite knepiga att raka är det lätt hänt att vi blir lite extra ovarsamma och hårdhänta just där. Om du använder en rakhyvel är det faktiskt bäst om du rakar dina knän sist, eftersom du då har fått in den rätta snitsen på rakningen. Ett annat knep är att använda en hårborttagningscreme, som du skrapar och sköljer bort. Då slipper du garanterat skärsår.

Hur blir jag av med de röda prickarna vid bikinilinjen?

Precis som med allt annat så är vi ju olika även när det gäller hårväxt. Vissa har bara några fjun, andra har kraftig hårväxt runt bikinilinjen. En del har lite mitt emellan. Men nästan alla får alltid eller lite då och då, eller i alla fall någon gång, problem med prickar. Men visst är det jobbigt! Sluta använda engångshyvel om du gör det, för de är ingen höjdare förutom om det krisar sig och använd rakgel som är gjord specifikt för intimrakning. Det finns på apoteket, RFSU har allt från tvätt till rakgel till after shave – som är bättre att använda än vanlig hudlotion som många använder för att återfukta med.

För att undvika prickar är det bra att raka medhårs MEN där stöter vi ett litet dilemma. För det är också då det blir lite lite hår kvar – något som ju du upplever störande. Rakar du mothårs får du nog bort det mesta men risken för prickar och inflammerade hårsäckar är desto större. Det finns en massa alternativ – det de flesta satsar på är väl vaxning. Det kräver i och för sig att du växer ut håret emellanåt, men det kan ju bli så att hårväxten blir mindre kraftig med tiden… Det finns också permanenta lösningar som laser att kolla upp om det verkligen är ett problem, men det kräver också en saftig summa. Börja med att vila från rakningen ett tag, tills prickarna läkt, och sen försök raka igen med nya skonsamma grejer. Funkar inte det alls kan du ju kolla upp andra alternativ då!

Hur undviker jag att få rakfinnar?

Genom att förbehandla och efterbehandla med milda och återfuktande produkter. Börja med att skrubba huden och använd en återfuktande duschcreme eller rakgel när du rakar. Skölj av eventuella rester och smörj in huden med en mjukgörande creme som är fri från alkohol, parfym och olja. Att satsa på en efterbehandlingscreme som motverkar rakfinnar och rodnader kan också göra stor skillnad.

Min rakhyvel blir gammal och slö snabbt. Kan jag undvika detta?

Förvara din rakhyvel på ett torrt ställe mellan dina rakningar, gärna i en uppstående position  – till exempel i tandborstekoppen! Ligger den i en fuktig miljö blir bladen lätt rostiga och din rakning blir både sämre och mindre skonsam. Badkarskanten och duschhyllan är dessutom ofta full av bakterier, som kan orsaka hudirritationer och också gör att din hyvel åldras i förtid. Glöm inte heller att byta ut rakblad och/eller rakhyvel med jämna mellanrum. När den färgade listen på hyveln är helt borta är det dags för en ny.

Jag har jättemycket hår över hela kroppen och lider verkligen av detta. Vad ska jag göra?

Här fungerar rakning och vaxning dåligt. Har du provat IPL (Intense Pulsed Light)? Det är ett högintensivt ljus som skjuts ner i hårrötterna och tar bort hela hårfollikeln. Behandlingen utförs i regel på hudsalonger eller hos hudterapeuter. Dessvärre är  det en ganska dyr behandling och antalet behandlingar som behövs för att håret ska försvinna permanent varierar från person till person.