in

Har du gått på hårmyterna?

Är det sant att håret växer snabbare om klipper det ofta? Och är dyrare schampon bättre än billiga? Veckorevyn träffade hårstylisten Linda Blomqvist för att få hjälp att krossa eller bekräfta 10 hårmyter.

Mer

Påstående 1.”Citron bleker håret”
– Sant. Men eftersom det krävs upprepade behandlingar med citronsaft är det också en uttorkande metod. Ju oftare du bleker håret med citron – desto mer slitage.

Påstående 2: ”Blonderat hår som blivit grönt av poolvatten kan återfå sin färg med hjälp av tomat ”
– Tomat? Det har jag aldrig hört. Däremot skulle askorbinsyra eventuellt kunna neutralisera färgen, det hittar du i en vanlig matbutik. Men glöm silverschampo, det biter inte på grönt hår. Djuprengörande schampo fungerar däremot galant!

Påstående 3: ”Hårinpackningen verkar bättre om man låter den sitta i håret längre än vad det står på förpackningen”
– Tveksamt. Visst kan man ha i den längre men det är alltid bäst att följa råden och anvisningarna på förpackningen. Däremot verkar inpackningar bättre om du virar en varm handduk kring håret.

Påstående 4: ”Utväxten blir råttfärgad eftersom hårets naturliga färg har blivit förstörd av kemikalier från färg eller toning”
– Falskt. Utväxten ser råttfärgad ut eftersom den inte har blivit blekt av solen. Och eftersom den inte hunnit få några naturliga färgskiftningar känns den grå, trist och matt.

 

Påstående 5: ”Hår mår alltid bäst av att självtorka”
– Ja och nej. Stylingapparater sliter visserligen på håret men det finns bra produkter som skyddar håret mot värme. Oftast behöver också hår lite styling för att se bra ut. Svagare värme på termostaten är alltid bäst!

Påstående 6: ”Slitna hårtoppar beror bara på slitage från värmeprodukter”
– Falskt. Man kan få kluvna hårtoppar trots att man inte stylar håret med värme. Men slitaget går i regel snabbare med hjälp av värmetänger och locktängar.

Påstående 7: ”Dyrare schampon är alltid bättre än billiga”
– Sant. Schampon som säljs hos frisörer innehåller bättre ingredienser och det är lättare att hitta en produkt som verkligen är anpassat efter ens eget hår.

Påstående 8: ”Man ska alltid ha produkter med UV-skydd”
– Kanske om man är ute mycket i solen. I Sverige får vi ju inte så mycket sol, men har du slitet hår och åker utomlands är det absolut en bra idé.

 Påstående 9: ”Håret växer snabbare om man klipper det oftare”
– Falskt. Tumregeln om att man ska klippa sig var 6:e vecka är ett klassiskt knep för herrfrisyrer, där målet är att bibehålla samma längd hela tiden. Om du vill spara ut ditt hår räcker det om du klipper dig var 10:e vecka, vill du behålla din nuvarande längd är ungefär var 8:e vecka lagom.

Påstående 10: ”Håret växer mer på sommaren”
– Ja, det brukar heta så. Jag tror att håret växer mer när man mår bättre. På sommaren är de flesta mer välmående än resten av året, solen skiner och man har semester. När man mår sämre så upplever också många att hårets kvalitet blir sämre.