in

Vill du ha jämnare hy och mer lyster? Här är allt du behöver veta om peeling

helen

Ett enkelt sätt att både få lyster och jämnare hy är genom att använda peeling. Dock är det en djungel att ta sig igenom för att hitta rätt produkt som passar just dig. Men var bara lugn! VeckoRevyns fantastiska skönhetsbloggare Helen Torsgården visar vägen. Mer

Här berättar Helen Torsgården om vad, hur, varför och vilken peeling som är bäst just för dig.

Vad är en peeling?
Peeling finns i många olika varianter, bland annat enzympeelingar, syrapeelinar, kornpeelingar. Den sistnämnda är den vanligaste men alla används för att få bort döda hudceller på hudytan.

♥ Varför är det bra att använda peeling?
Huden har en egen naturlig ”exfoliering”, men man kan hjälpa den lite på traven då det inte alltid går så snabbt. Vår hy släpper miljontals gamla celler varje dag, samtidigt som nya bildas. De gamla vandrar till ytan och blir hårdare, förlorar sin fukt och ramlar sedan av. Därför kan man uppleva att huden ibland tappar sin lyster, ser torr och livlös ut. Om de ligger kvar på hudytan kan de orsaka tilltäpptheter som pormaskar.

♥ Vilken peeling är bäst?
Ingen peeling är bättre än någon annan om man använder fel peeling på fel hy. Som jag nämnde finns det flera olika och jag tänkte berätta om några av dem, de vanligaste och vilken hy de passar:

 • Kornpeeling (även kallas mekanisk peeling) är den vanligaste peelingen på marknaden som oftast kommer som en rengöring eller kräm med små korn i som masseras in i huden och ”sliter” bort de döda hudcellerna från hudytan.
  Denna typ av peeling passar en tåligare, tjockare hy. En känslig hy skall oftast undvika denna typ av peeling.
  Tips på en kornpeeling: Vitamin c Microdermabracion
 • Enzympeeling är en mildare peeling som passar bättre för känslig hy. Oftast är denna helt utan korn och innehåller enzymer från frukter och masseras in i huden, sedan låter man den verka och den sköter resten själv. Denna passar alla hudtyper.
  Tips på enzyme peeling: Dermalogica daily microfoliant
 • Syrapeeling finns i många olika former och passar oftast alla hudtyper. Men dessa kan vara allt från milda till mycket kraftiga. Så det är viktigt att du kollar upp just din produkt, speciellt om du har känslig hy.
  Tips på syrapeeling: Exuviance skinrise bionic tonic

En del peelingar kombinerar olika varianter i en och samma produkt, som till exempel min favorit från Exuviance. Det är en enzympeeling och kornpeeling i ett.

♥ Hur ofta skall man då peela huden?
Det beror helt på din hudtyp!

 • En fet, problematisk, hy bildar fler hudceller så dessa med denna hudtyp kan peela sin hud oftare, ca 2-3 gånger i veckan. De förhindrar döda hudceller från att täppa till porerna. Undvik gärna kornpeelingar då detta kan riva hål på huden och skapa mer problem.
 • En känslig hy, är som det låter, känsligare och det är viktigt att man använder så milda produkter som möjligt, och inte för ofta. Oftast räcker det att använda en peeling 1 gång i veckan.
 • Hos en person med äldre och åldrande hy så går cellförnyelse processen långsammare och de gamla cellerna samlas på hudytan och gör att huden ser livlös ut. Därför kan man hjälpa till med en peeling så denna process går fortare. Då kan du peela 2-3 gånger i veckan.
 • För en normal hy fungerar det bra med cirka 2-3 gånger i veckan.
  Det är lika ”viktigt” att använda peeling som att inte överanvända peeling! Då kan det ta skada på huden. Är du osäker på din hy är det bättre att använda för lite, cirka 1-2 gånger i veckan istället för för mycket.

Jag rekomenderar starkt att använda peeling! Jag upplever att min hy blir mycket bättre om jag använder peeling regelbundet. Självklart räcker det inte att bara använda den en gång. Hudvård tar tid, så ha tålamod!

Allt detta och fler tips finns att hitta på Helens blogg.