in

VeckoRevyns hudlexikon hjälper dig hitta rätt ansiktscreme

AHA, kollagen, fria radikaler, q10… Ingredienser som står listade på baksidan eller i reklamtexten kan vara minst sagt krångliga. Men nu behöver du inte fundera längre – plugga på allt du behöver veta i VR:s stora hudlexikon!

Mer

CHECKA AV ANSIKTSCREMEN MED VR:S HUDLEXIKON

AHA
Står för alfa hydroxy acids, ett gäng syror som ska förbättra hudens förmåga att plocka upp fukt och göra sig av med döda hudceller. I för stora doser kan de dock orsaka skador i och på huden. Varning för den känsliga huden.

Antioxidanter

Finns bland annat i a-, c- och e-vitamin och skyddar mot fria radikaler (se nedan) som får huden att åldras. Ju mer antioxidanter du äter eller smörjer in huden med, desto färre rynkor borde alltså uppkomma.

A-vitamin
En viktig ingrediens i produktionen av celler. Ser också till att huden återhämtar sig fortare. Utan A-vitamin blir huden torr och hornartad. Finns bland annat i fet fisk, mejeriprodukter och äggulor.

BHA
Liknar AHA-syror, men BHA är mildare. Ser till att gamla hudceller löses upp och försvinner. En vanlig BHA-syra är salicylsyra, som finns i många akne-bekämpande produkter.

Ceramider

Fettceller som binder fukten i  huden, verkar skyddande och stimulerar hudens produktion av kollagen (se nedan). Ju äldre vi blir, desto mindre ceramider finns det i huden.

C-vitamin
Stimulerar hudens produktion av kollagen (se nedan). Skyddar också mot fria radikaler (se nedan), liksom mot skadliga UV-strålar. Finns bland annat i citrusfrukter och tomat.

E-vitamin
Hjälper huden att ta upp och behålla fukt. En klassisk ingrediens i ansiktscremer, eftersom det lätt tas upp av huden. Finns naturligt i vegetabiliska oljor, ägg, rotfrukter och mjölk.

Fria radikaler
Finns naturligt i kroppen, men i för stora mängder kan de orsaka problem genom att skapa små skador i celler och vävnader. Bidrar till att huden åldras och kan också orsaka sjukdomar. Förökar sig särskilt mycket om du röker, dricker mycket alkohol eller vistas i smutsig luft.

Glykolsyra
AHA-syra som är bra på att binda fukt och stöta bort gamla hudceller. Finns därför ofta i produkter anpassade för torr hy.

Kollagen
Ser till att huden håller sig fast. Avtar med åren, då huden också blir slappare. Binder vatten i huden och kan se till att fina linjer ser mindre framträdande ut.

Q10
Antioxidant som finns naturligt i vår kropp, även om produktionen avtar med åldern. Ska stimulera cellproduktionen och ge en fastare hud med färre linjer.

Retinol
Effektivt a-vitamin som hjälper huden med återbildning. Perfekt för hy som är narig och lätt irriterad.

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.