in

VeckoRevyns hudlexikon hjälper dig hitta rätt ansiktscreme

bild 14

AHA, kollagen, fria radikaler, q10… Ingredienser som står listade på baksidan eller i reklamtexten kan vara minst sagt krångliga. Men nu behöver du inte fundera längre – plugga på allt du behöver veta i VR:s stora hudlexikon!

Mer

hud

CHECKA AV ANSIKTSCREMEN MED VR:S HUDLEXIKON

AHA
Står för alfa hydroxy acids, ett gäng syror som ska förbättra hudens förmåga att plocka upp fukt och göra sig av med döda hudceller. I för stora doser kan de dock orsaka skador i och på huden. Varning för den känsliga huden.

Antioxidanter

Finns bland annat i a-, c- och e-vitamin och skyddar mot fria radikaler (se nedan) som får huden att åldras. Ju mer antioxidanter du äter eller smörjer in huden med, desto färre rynkor borde alltså uppkomma.

A-vitamin
En viktig ingrediens i produktionen av celler. Ser också till att huden återhämtar sig fortare. Utan A-vitamin blir huden torr och hornartad. Finns bland annat i fet fisk, mejeriprodukter och äggulor.

BHA
Liknar AHA-syror, men BHA är mildare. Ser till att gamla hudceller löses upp och försvinner. En vanlig BHA-syra är salicylsyra, som finns i många akne-bekämpande produkter.

Ceramider

Fettceller som binder fukten i  huden, verkar skyddande och stimulerar hudens produktion av kollagen (se nedan). Ju äldre vi blir, desto mindre ceramider finns det i huden.

C-vitamin
Stimulerar hudens produktion av kollagen (se nedan). Skyddar också mot fria radikaler (se nedan), liksom mot skadliga UV-strålar. Finns bland annat i citrusfrukter och tomat.

E-vitamin
Hjälper huden att ta upp och behålla fukt. En klassisk ingrediens i ansiktscremer, eftersom det lätt tas upp av huden. Finns naturligt i vegetabiliska oljor, ägg, rotfrukter och mjölk.

Fria radikaler
Finns naturligt i kroppen, men i för stora mängder kan de orsaka problem genom att skapa små skador i celler och vävnader. Bidrar till att huden åldras och kan också orsaka sjukdomar. Förökar sig särskilt mycket om du röker, dricker mycket alkohol eller vistas i smutsig luft.

Glykolsyra
AHA-syra som är bra på att binda fukt och stöta bort gamla hudceller. Finns därför ofta i produkter anpassade för torr hy.

Kollagen
Ser till att huden håller sig fast. Avtar med åren, då huden också blir slappare. Binder vatten i huden och kan se till att fina linjer ser mindre framträdande ut.

Q10
Antioxidant som finns naturligt i vår kropp, även om produktionen avtar med åldern. Ska stimulera cellproduktionen och ge en fastare hud med färre linjer.

Retinol
Effektivt a-vitamin som hjälper huden med återbildning. Perfekt för hy som är narig och lätt irriterad.