in

Världens 7 vanligaste hudfrågor

smink hy finnar

Hur botar du akne, bristningar eller torr och flagig hy? VeckoRevyn ger dig svaren på världens vanligaste hudfrågor!

Mer

1. Rakprickar

Fråga: Finns det något sätt att undvika röda prickar efter rakning?

Svar: Raka alltid i duschen eller badet, fuktig hud är lättare att raka. Mjuka upp huden och res håren med hjälp av en kroppsskrubb. Smörj med rakgel, det skyddar huden och hyveln glider bättre. Ett vasst, rent rakblad irriterar huden och hårsäckarna minst. Smörj in med after shave.

2. Fet och torr hy

Fråga: Jag är både glansig i pannan och får ofta finnar men samtidigt är jag torr på kinderna. Hjälp!

Svar: De flesta märken har produkter för blandhy, men det räcker inte alltid. Är du väldigt torr på kinderna och fet i t-zonen (näsa och panna) hjälper det inte med en creme för blandhy utan du måste använda en för torr hy på kinderna och för fet hy på t-zonen. Punktmarkera finnar med bensoylperoxid och lägg en uppsugande lermask och mattande lotion på oljiga områden.

3.  Pormaskar

Fråga: Hur gör jag för att få bort de envisa svarta pormaskarna?

Svar: Undvik att irritera huden med en för uttorkande rengöring, satsa istället på en mild rengöring som effektivt tar bort makeup och smuts. Följ upp med exfolierande salicylsyra som du kan hitta i masker, peeling, ansiktsvatten, serum eller lotion. Använd inte för feta cremer på områden med pormaskar, en mattande lotion eller gel passar bättre. Kläm försiktigt och om den inte ”poppar”, lämna det till  ett proffs.

4. Blanda märken?

Fråga: Just nu är jag nöjd med rengöring och ansiktsvatten från ett märke, men är i behov av en ny creme. Måste alla produkter vara från samma märke?

Svar: Det är en vanlig säljmyt. Viktigast är att innehållet i dina produkter fungerar med varandra, vilket de nästan alltid gör. Det är bara starka exfolierande ingredienser, till exempel retinol och syror, du inte ska använda tillsammans.

5. Hudbristningar

Fråga: Efter puberteten växte det fram ett nät av vita strimmor på lår och rumpa. Vad kan jag göra för att bli av med dem och förhindra att nya uppkommer?

Svar: Tyvärr vet man ganska lite om bristningar. De uppkommer när huden inte hinner töjas ut i samma takt som underliggande vävnad växer. Därför drabbas ofta tonåringar, gravida och överviktiga. Vissa hävdar att nyttig mat, mycket vatten och  regelbunden träning kan göra huden mer elastisk. Det finns inga bevis för att cremer fungerar, men det är viktigt att alltid hålla huden återfuktad. Undvik att få sol på hudbristningarna, eftersom de blir mer framträdande då. Satsa istället på en brun utan sol som kamouflerar. Mer drastiska metoder, i form av laser, finns men tyvärr är resultatet oftast inte bra.

6. Tilltäppande olja

Fråga: Av hudterapeuter har jag alltid fått höra att mineralolja i cremer är irriterande och täpper till porerna. Stämmer det?

Svar: Det är en myt. Faktum är  att mineralolja är en av kosmetikavärldens mest säkra ingredienser. Den irriterar inte och håller fukt enastående. Visst, till viss del kan mineralolja stänga in huden men det är bara om du använder fel creme för din hudtyp. Naturliga oljor och ingredienser kan också täppa till. Kolla istället alltid efter ”non- comedogenic”, som betyder att porerna inte ska blockeras, när du
köper en creme.

7. Mörka ringar

Fråga: Jag vaknar ofta med väldigt svullna och påsiga ögon. På kvällarna får jag även mörka ringar under ögonen. Hur gör jag för att bli av med problemet?

Svar: Bulla upp med kuddar och sov högre upp med huvudet, det hindrar överflödig vätska från att samlas runt ögonen. När du vaknar är det klassiska knepet att lägga två kylda gurkskivor en stund över ögonen. Ha även en ögoncreme i kylen. Mörka ringar beror på den tunna huden under ögonen och täcks bäst med en concealer med highlightereffekt.