in

Underbara underlag

primedrag
Underbara underlag

Primer, den senaste stjärnan på skönhetshimlen. Veckorevyn har testat tio heta kandidater! Mer

Primer – vad är en primer?

primedrag

En primer används i ansiktet och jämnar ut huden, förminskar rodnader, gör att porerna syns mindre och ger en vacker lyster. En primer ger inte bara en vackrare hud, den ser dessutom till att din foundation fäster bättre och håller längre. Primers innehåller ofta silikon för att de ska vara lätta att applicera. Vanliga ingredienser är ljusreflekterande pigment som minimerar porer och fina linjer.

Så använder du primern

primeaPrimern har blivit ett måste för många makeup-arstister.

Primern är grunden för underlaget och används efter ansiktscreme men före foundation. Du behöver varken penslar eller svampar för att applicera, bäst är att använda fingertopparna. Massera in primern i ansiktet med lätta, cirkulerande rörelser. Ju längre du arbetar in primern, desto bättre blir resultatet.

För ett mer naturligt resultat, applicera primern innan dagcremen hunnit torka in ordentligt. Om du begåvats med slät hy och inte vill ha primer i hela ansiktet, koncentrera dig på de ställen där din foundation har en tendens att försvinna, som till exempel den fetare t-zonen. Primers passar alla hudtyper eftersom de både gör fet hud mattare och lugnar torr och känslig hud.

Mirakelprodukt

prime1

Estée Lauder Spotlight skin tone perfector, 365 kr.
Om produkten: Svagt vit primer i geléform.
Så tyckte vi: Först känns det lite läskigt att applicera primern, den har en oljig yta som närmast ser lila ut. Men efter några sekunders masserande förvandlas gelén till en härlig konsistens. Huden ser fullkomligt fantastisk ut och får en härlig lyster. Sminket sitter som berget hela dagen och känns dessutom lättare att tvätta bort på kvällen. Mirakelprodukt är bara förnamnet!
Betyg: 5

Inget för torrisar

prime2

Face Stockholm Perfect primer, 299 kr.
Om produkten: Genomskinlig primer i flytande form.
Så tyckte vi: Primern är lätt att arbeta in i ansiktet och känns dryg. Den ger en blank, närmast oljig yta som gör att foundationen fäster extra lätt. Har man däremot fet hud är det här inget bra alternativ, eftersom den gör huden extra blank. Mejken satt där den skulle hela dagen, dessutom kändes det som om porerna blev mindre.
Betyg: 3

Kräver extra mycket rengöring

prime3

Helena Rubinstein Magic primer, 410 kr.
Om produkten: Svagt rosa primer i cremeform.
Så tyckte vi: Primern är lätt att massera in och gör att huden får mer lyster och blir lite oljig. Tillsammans med foundation blir huden helt perfekt, sminket fäster och håller också mycket bättre. Dessutom behöver man bara använda hälften så mycket foundation som vanligt. Kräver dock ett extra varv med rengöringsprodukter på kvällen.
Betyg: 4

Oljig yta

prime4

Face Stockholm Perfect primer, 299 kr.
Om produkten: Genomskinlig primer i flytande form.
Så tyckte vi: Primern är lätt att arbeta in i ansiktet och känns dryg. Den ger en blank, närmast oljig yta som gör att foundationen fäster extra lätt. Har man däremot fet hud är det här inget bra alternativ, eftersom den gör huden extra blank. Mejken satt där den skulle hela dagen, dessutom kändes det som om porerna blev mindre.
Betyg: 3

Som en återfuktande creme

prime5

Clarins Instant smooth perfecting touch, 250 kr.
Om produkten: Vit primer i cremeform.
Så tyckte vi: Primern luktar fräscht och går lätt in i huden. Hudtonen känns direkt jämnare och de mörka ringarna under ögonen försvinner som genom ett trollslag. Cremen har en härlig konsistens, känns nästan som en återfuktande ansiktscreme. Inte nog med att sminket håller bättre, huden känns mjuk och härlig hela dagen. Toppenprodukt!
Betyg: 4

Medelmåttig

prime6

Lumene Face makeup base, 110 kr.
Om produkten: Svagt rosa primer i cremeform.
Så tyckte vi: Smart förpackning med pip som gör både dosering och applicering superenkel. Primern går snabbt in i huden och ger en matt finish, vilket i sin tur tyvärr har en tendens att framhäva fina linjer. Enkel att få bort på kvällen. Helt okej primer men inte den bästa i testet.
Betyg: 3

Fantastisk

prime7

Smashbox Photo finish travel size, 170 kr.
Om produkten: Lätt transparent primer i geléform.
Så tyckte vi: Wow, vilken mirakelprodukt! Primern trollar bort missfärgningar, små linjer och annat man vill dölja och efterlämnar en matt, fantastisk finish. Foundation och puder känns nästan överflödiga. Sminket håller hela dagen och av den blanka t-zonen syns inte ett spår. Helt enkelt fantastisk!
Betyg: 5

Skön känsla

prime8

Kanebo Sensai Smoothing water make-up base, 310 kr.

Om produkten: Genomskinlig primer i cremeform.
Så tyckte vi:
Primern doftar fräscht och känns som en fantastisk törstsläckare för huden. Foundation lägger sig perfekt över ansiktet. Har du fet hud mattar primern blänket en aning. Trots en lång arbetsdag framför datorn håller sig sminket hela dagen. Lätt att tvätta bort på kvällen.
Betyg:
5

 

Ingen mattande effekt

prime9

Lancôme La base pro, 380 kr.
Om produkten: Genomskinlig primer i geléform.
Så tyckte vi: Först känns huden lätt vaxartad men blir snabbt väldigt mjuk, smidig och lite mer utslätad av primern. Primern gör också att det blir lättare att lägga på foundation. Det känns som om sminket sitter lite bättre och är lätt att tvätta bort på kvällen. Däremot blir huden varken mer matt eller lugnad av primern.
Betyg: 3

Ger jämnare hy

prime10

Shiseido Pre-makeup cream, 305 kr.
Om produkten: Vitfärgad primer i cremeform.
Så tyckte vi: Primern sugs lätt in i huden och lägger sig lite som ett mattande lock. Huden känns också mycket jämnare och finare. Don foundation blir mycket mer lättapplicerad och flyter på ett mer naturligt sätt in i huden. Du blir inte alls lika blank i ansiktet som normalt, men det håller dig inte helt flottfri en hel kväll. Tyvärr.
Betyg: 4