in

Test: Fuktsäkra deodoranter

Håll svettlukten borta! VR har nosat upp de bästa (och sämsta) fukt- och luktjägare. Mer

1. Storfavorit

vichy
SVichy 48 hr intensive, 99 kr.
OM PRODUKTEN: Roll on-antiperspirantdeo som ska hålla svetten borta i 48 timmar.
SÅ TYCKTE VI: Doften påminner lite om herrparfym men luktar godare i kontakt med huden. Deon absorberas snabbt av huden och håller svetten borta hela dagen. Morgonen efter kan man fortfarande ana sig till doften. Superfräsch!
BETYG: RRRRR

2. Perfekt under joggingrundan

ldb
Ldb Pink gold deodorant, 29,50 kr.
OM PRODUKTEN: Roll on-antiperspirantdeo som säljs i begränsad upplaga.
SÅ TYCKTE VI: Den här fungerar verkligen! Den luktar gott och håller huden fräsch hela dagen. Du slipper lukten även om du svettas. Utmärkt även under joggingrundan.
BETYG: RRRR

3. Svettig falafel

drhauschka
Dr. Hauschka Deodorant fresh, 118 kr.
OM PRODUKTEN: Inte antiperperspirant utan roll on-deo med eteriska oljor och örtextrakt som inte sägs påverka svettkörtlarnas naturliga funktioner.
SÅ TYCKTE VI: Doftar rengöringsmedel blandat med orientaliska kryddor. Trots att deon sägs verka länge var svettlukten ett faktum efter bara två timmar. Även om den inte är antiperspirant är det inte okej att deon och svetten blandas till en doft som starkt påminner om svettig falafel.
BETYG: R

4. Kladdar för mycket

nivea
Nivea Double effect, 39,90 kr.
OM PRODUKTEN: Roll on-antiperspirantdeo som utlovar mjuka armhålor längre.
SÅ TYCKTE VI: Mums! Deon luktar supergott och fräscht. Tyvärr är den en smula kladdig och det tar ett tag innan deon absorberas in i huden. Att man skulle behöva raka sig mindre ofta märks inte av särskilt väl.
BETYG: RRR

5. Lämnar vita fläckar

barangen
Barnängen Extra mild, 26 kr.
OM PRODUKTEN: Roll on-antiperspirantdeo särskilt utvecklad för känslig hud.
SÅ TYCKTE VI: Deodoranten luktar supergott och håller huden torr och svettfri hela dagen. Därmot lämnar den vita fläckar på huden, vilket medför att man får klä på sig extra försiktigt. Trots det fungerar den bra!
BETYG: RRRR

Svettiga fakta

  • Varje dag svettas vi omkring en halv liter vätska.
  • Svett är en av kroppens viktigaste funktioner för att reglera kroppstemperaturen.
  • Hur mycket vi svettas styrs av det så kallade sympatiska nervsystemet, vilket vi inte själva kan påverka.
  • Kroppssvett i sig luktar inte, eftersom det till 99 procent består av vatten. Lukten kommer från svettkörtlarna och dess organiska ämnen som bryts ner till illaluktande ämnen när de kommer i kontakt med hudens bakterier.
Källa: Aco hud.

Så slipper du svetten

  • Tvätta dig ordentligt! Då blir du av med gammal svett som sitter på huden och de illaluktande bakterierna försvinner fortare.
  • Klä dig rätt! Olika material släpper igenom luft olika bra och kan påverka hur mycket du svettas. Naturmaterial, till exempel bomull, är ofta bättre på att släppa igenom luft än konstmaterial som till exempel nylon.
  • Använd antipersiprantdeo!
  • Har du riktigt svåra problem finns det kraftigare antiperspiranter på apoteket. Hudkliniker brukar också kunna erbjuda olika slags behandlingar
Vad är skillnaden mellan en deodorant och en antiperspirant? En vanlig deo tar bort dålig lukt men innehåller inget ämne som motverkar svetten. Parfym används för att maskera den dåliga lukten. En antiperspirant innehåller vanligen aluminiumsalter som både tar bort dålig lukt och minskar risken för svett.

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.