in

Statussminket – Beauty-produkterna kändisarna köar för

statussminket
Home

Att det finns en milslång väntelista för den senaste it-väskan är knappast en nyhet – men nu köar kändisarna för exklusiva beauty-produkter. Den hetaste statusprylen just nu? Den svår­åtkomliga ansiktskrämen.

Mer

Hypen kring Chanels Black satin-lack förra året var enorm. Celebriteter och modemänniskor ville alla ha det högblanka svarta lacket före alla andra. Det sägs till och med att Sara Michelle Gellar begick ett mindre brott för att komma över den lilla omöjlig-att-få-tag-på-godbiten (hon sågs knycka den ur en mer tursam kvinnas handväska!). Så fort lacket kom in på varuhusen världen över tog det slut på nolltid och kölistorna var långa.

sara michelle geller

Sedan Tom Ford släppte sin Azuree -kollektion i samarbete med Estée Lauder våren 2006 har hypen kring heta ”limited edition”-skönhetsprodukter bara ökat. Azuree blev en succé och i höstas kom ”uppföljar”-kollektionen Amber nude.
– Folk ringde till huvudkontoret och köpte hela kollektionen osedd och oprovad, säger Pia Jensen, sälj- och PR-koordinator på Estée Lauder.
I vår kommer den tredje Estée Lauder-kollektionen i samarbete med Tom Ford – Azuree 2.

nagellack

Ju mer svårtillgänglig beautyprodukt desto coolare, förstås. Som Creme de la mer’s Essence skin cream, som är så exklusiv att du endast får köpa den om du har en speciell inbjudan (La mers taleskvinna säger dock att de som inte fått inbjudan har möjlighet att ställa sig i kö, men det lär ta tid om du vill lägga händerna på dyrgripen).

gwyneth

Gwyneth Paltrow, Fergie och Ben Kingsley skrev upp sig på VIP-väntelistan för den nya krämen från Ultra luxe och betalade glatt 1 400 kronor för 30 milliliter kräm. Den innehåller samma ämne som hudvårds-fenomenet Isomers Wrinkle venom, nämligen en liten mängd simulerat ormgift som sägs släta ut huden och hålla den ung. Men det är långt ifrån bara stormrika kändisar som är beredda att betala dyrt för det nya statussminket. Vid Guerlains disk var kön milslång och hetsen stor den dag de släppte sin Orchidee imperiale skin cream, gjord på riktiga orkideer. Att priset ligger på cirka 2 800 kronor var inte ett problem.

I Sverige sågs en liknande hype kring en hårprodukt i 200-kronors klassen för några år sedan. Produkten, Kusco Murphy beach hair, gav håret extrem volym och fyllighet, svår att jämföra med någon annan produkt som finns i dag. Beach hair hyllades av Filippa K(nutsson) i en intervju och älskades så mycket av oss mjukhåriga skandinaver att när det kom fram att märket lagts ner och att endast några få leveranser fanns kvar blevväntelistan milslång. C/O Stockholm som sålde den australiensiska produkten exklusivt hade över 70 personer att ringa upp när den äntligen kom in.

Susanne Jaeger, brandmanager för Yves Saint Laurent i Sverige berättar att limited edition-produkter, även kallade glamour­produkter, ofta har väntelistor även i Sverige.
I höstas var Yves Saint Laurents makeup-armband en sådan produkt, jämte Diors Star products och Chanels svarta lack. I år tror Susanne på en liknande reaktion inför Yves Saint Laurents samlarflaska av doften Opium och den klassiska Touche Eclàt pennan i borstat silver.

Men hur vet man vad som kommer att bli den nästa hypade beautyprodukten? Jo, precis som när det gäller designerväskor är det förstås Hollywood-eliten som sätter trenderna. Det bästa tipset är alltså att hålla ögonen öppna för vad stjärnor som Lindsay Lohan ses använda i USA. Att produkten blir hypad när den senare släpps i exempelvis Sverige är en självklarhet. Har du spottat trenden kan du gå till ett varuhus som för märket och sätta upp dig på en lista tills produkten kommer in  – då blir du garanterat först, vilket av många ses vara det viktiga.

Det svarta lackets historia

Tro inte att du var först med det svarta lacket i höstas, tvärtom, det goth-svarta lacket har en lång historia …

Det forntida Kina
Svart och rött lack var reserverat för vissa dynastier (svart) och kungligheter (rött).

1967
Brittiska märket Biba framställer ett svart nagellack för sitt rockiga London-klientel. Lacket blev snabbt Lou Reeds favorit.

1974
Freddie Mercury, sångare i Queen, börjar använda svart nagellack, men bara på en hand. Andra rock-stars, som David Bowie, målar också naglarna under den här perioden.

1979
Bandet Bauhaus släpper debutsingeln ”Bela Lugosi’s dead” som blev förebilden för hur goth skulle låta. Plötsligt är svart på var mans fingrar – och kläder.

1996
Vita kontaktlinser och svarta naglar. Marilyn Manson blir en vampyrliknande mainstream-artist för de stora massorna.

1998
Urban decay tillverkar ett budgetlack för de stora varuhusen. Det svarta lacket med lila highlights är döpt efter rockgruppen Gravity kills album.

2003
Fotbollsstjärnan och reklampelaren David Beckham, plåtas för L’Uomo Vouge med svarta naglar.

2005
Lindsay Lohan och Nicole Richie håller bad girl-imagen uppe genom att matcha svarta naglar med couture-klänningar.

2006
Chanel introducerar det hypade Black satin-lacket.

chanel noir

2007
Det svarta naglarna håller sig fast, men gärna med små finesser, som Chanels nya Noir ceramic, med inslag av metall.