in

Skriv din egen bok

bild 14
Skriv din egen bok

Är du sugen på att skriva en bok? Författaren Julia Sandström ger dig sina bästa skrivtips.

Mer

bok1

1. Rita en karta över världen där allting ska utspela sig i. Under tiden låter du människorna som bor där, alltså personerna du vill ha med, ta form i ditt huvud. När du har en hyfsad uppfattning om miljön skriver du en bakgrundshistoria om de viktigaste karaktärerna och deras inbördes relation.

2. När den övergripande bilden är klar för dig fortsätter du med att skriva ner ungefär vad som ska hända. Jag brukar ha delmål- en bok kan bestå av ungefär fem händelser som är extra viktiga i berättelsen. Vad som händer mellan delmålen är ofta oklart i början.

3. När du gått ner djupare på karaktärernas personlighet och utseende börjar du skriva. Låt den första sidan ta ganska lång tid. Det är bra om inledningen är fängslande och kanske till och med mystisk. Jag sitter ofta i flera timmar och filar på inledningen. Det är viktigt att bokens början väcker läsarens intresse.

bok2

Lauren Conrad kan numera titulera sig som författare.

4. Jag skriver i kronologisk ordning även om jag kan gå tillbaka då och då för att fylla på med mindre relevanta händelser. Det är viktigt att emellanåt läsa igenom det man skrivit för att undvika logiska luckor, speciellt om man haft en skrivpaus på några dagar. Jag läser och redigerar i mina texter ganska ofta under skrivandets gång.

5. Innan du är färdig med din bok har du säkert hamnat i någon svacka. När jag har fastnat tar jag en paus och väntar tills jag har lust att skriva igen. Jag själv måste vara inspirerad när jag jobbar. Min sinnesstämning spelar roll. Jag tycker att avslutet är svårast, men jag brukar ha en bild av hur det ska se ut redan när jag har skrivit klart mina delmål.