in

Skönhetsfrågorna du vill ha svar på!

bild 5
Skönhetsfrågorna du vill ha svar på!

Vilken läppstiftsnyans passar dig bäst? Och hur skyddar man håret på utlandssemestern? VeckoRevyns skönhetsredaktör Therése Hallberg reder ut dina frågetecken i en stor fråga/svar-special!

Mer

bild 2

Det finns bronspuder för alla hudtyper.

Jag har väldigt ljus hy, kan jag använda bronspuder?
SVAR: Absolut, leta efter nyanser som är ljusare i färgen och applicera försiktigt med en stor borste. Rätt nyans för dig är en färg som är två-tre nyanser mörkare än din vanliga hudfärg. Du kan också prova att blanda ut bronspudret med vanligt, ljust färgat löspuder.

Vad ska jag tänka på när man handlar fotprodukter?
SVAR: Letar du efter en fotcreme, satsa på den fetaste varianten du kan hitta. Vill du ha produkter som verkar uppiggande, sata efter ingredienser som eucalyptus och pepparmint. Salicylsyrevaselin har en läkande effekt och passar extra bra för spruckna hälar.

Jag ska åka utomlands i jul, hur skyddar jag håret från de skadliga strålarna på bästa sätt?
SVAR: Allra bäst är faktiskt att blockera strålarna helt med hjälp av en hatt eller scarf. Använder du hårprodukter med UV-skydd, se till att du re-applicerar dem under dagen – inte minst om du ligger på stranden och/eller badar. Håll dig borta från andra hårprodukter som innehåller höga halter alkohol eller peroxid. Och du, att bleka håret med citron skadar håret alldeles för mycket. Satsa på professionella slingor istället och skydda dem extra noga i solen!

Vad är skillnaden mellan vattenfast och vattenresistent smink?
SVAR: Som det hörs på namnen håller vattenfast smink bättre på vatten och fukt än produkter som bara är resistenta. Vattenfasta produkter är också ofta mindre skonsamma mot huden och mot ögonfransarna, så om du inte ska doppa huvudet i vattnet är vattenresistenta produkter att föredra.

När ska jag använda ansiktspray?
SVAR: Antingen så sprayar du ansiktet på morgonen, efter rengöring men före ansiktscreme. Då får huden en skön fuktboost och blir extra skyddad från smuts, föroreningar och andra påfrestningar. Du kan också använda sprayen under dagen för att fräscha upp huden. Ett hett tips är att ha en spray intill datorn, eftersom din bildskärm är en riktigt fukttljuv.

bild 3

Med iskallt vatten och en bra ögoncreme blir svullna ögonlock är ett minne blott.

Vilken läppstiftsnyans ska jag välja?
SVAR: Storleken spelar roll, i alla fall när det gäller dina läppar. Har du en liten mun och vill att den ska se större ut, undvik mörka nyanser eftersom de får läpparna att se mindre ut. Investera hellre i ljusa och glansiga nyanser, som gör att munnen ser större och fylligare ut.

Det gör så ont när jag rakar benen!
SVAR: Blöt först benen med varmt vatten. Det gör att hårsäckarna öppnas och det gör mindre ont. Ska du vaxa benen och är extra känslig, ta en mild värktablett en halvtimme innan så mildras smärtan.

Får man mindre slitet hår av sidenlakan?
SVAR: Ja. Detta eftersom sidentyget är mjukare och gör att håret glider på örngottet. Bomull, däremot, ger friktion.

Vad gör jag om concealern känns för mörk eller för ljus på huden?
SVAR: Om concealerns nyans är för ljus, prova att försiktigt borsta på lite bronspuder efter applicering för att ge huden en varmare ton. Är concealern för mörk, blanda ut den med lite ögoncreme och pensla sedan på ytterligare ett lager med concealer.

Vad beror hälsprickor på?
SVAR: Många av oss lider av hälsprickor, som oftast beror på att vi använder olämpliga skor. Om fettkudden i hälen inte får stöd från skor breder den ut sig. Till sist är fettkudden nersliten, och då blir huden torr och spricker sönder. I lindriga fall hjälper en fet creme, uppsök läkarhjälp om sprickorna är såriga och infekterade.

Varför sitter färgen så dåligt när jag färgar mitt blonda hår rött?
SVAR: Färgat rött hår bleks fortare än andra konstgjorda nyanser, eftersom röd färg innehåller stora molekyler som det är svårt för håret att hålla sig fast i. Investera därför i produkter för rött hår, så håller färgen längre.

Går det att råda bot på svullna ögonlock?
SVAR: Det finns inga mirakelkurer mot svullna ögon men en hel del goda råd för att förebygga dem. Prova att tvätta ansiktet med iskallt vatten på morgonen, som kan få svullnaden att dämpa sig något. Att sova tillräckligt mycket är ett bra tips, liksom att investera i en ögoncreme som dämpar svullnader. För det mesta går det att råda bot på svullnaden men skulle den hålla i sig och dessutom göra ont eller påverka synen, kontakta en ögonläkare.

Min lugg är så fet på eftermiddagen, vad ska jag göra?
SVAR: Bär med dig en liten flaska torrschampo, som du kan använda vid behov. Eller prova att hälla lite ansiktsvatten på en bomullstuss och badda bort det feta i hårrötterna.

bild 4

Våga använda ögonskuggan DU tycker är fin!

Hur får man läppglanset att hålla längre?
SVAR: Först och främst kan det vara värt att slänga ett extra öga på förpackningen. Produktnamn som innehåller ord som ”diamant” eller ”lack” brukar tyda på detta, medan ord som ”juicy” och ”moizturizing” ofta är läppglans med kortare effekt. Ett annat tips är att först måla hela läpparna med en läppenna och sedan smörja in läpparna med icke-flytande, vaxbaserat läppbalsam. Läppennan och balsamet skapar en mjuk, vattenresistent   yta som blir en perfekt bas för ditt läppglans.

Hur ofta ska jag använda nagelpolering?
SVAR: En till två gånger i veckan räcker, ju skörare naglar du har desto mer sällan. Polerar du för mycket kan du på sikt skada nagelbädden.

Hur blir jag av med mina fnasiga läppar?
SVAR: Investera i en lipscuff, ett särskilt läppbalsam som verkar som en peeling för dina läppar. Eller blöt en frottéhandduk och gnugga försiktigt bort de torra hudflagorna. Avsluta med ett återfuktande läppbalsam.

Jag har bruna ögon, vilken färg ska jag satsa på?
SVAR: Vilken färg du vill, så klart! Men vill du framhäva din ögonfärg, satsa på nyanser i lila och blått.

Hur förhindrar jag läppstiftet från att blöda?
SVAR: Måla först med en läppenna runt munnen, så blir risken för kladd mindre. Snyggast är att satsa på en penna som är i samma nyans som din naturliga läppfärg.

Kan jag äta något för att få blankare hår?
SVAR: Ja, vad du äter påverkar också hur ditt hår mår och ser ut. För glänsande svall, ät mycket lax, makrill och anjovis eftersom de innehåller mycket olja. Oljan återfuktar varje hårstrå och får ditt hår att se friskt och välmående ut.

Varför ska man rulla nagellacksflaskan mellan händerna innan man lackar?
SVAR: När du rullar flaskan mellan händerna blandas lacket ordentligt. Att skaka flaskan är en dum idé, eftersom det kan bidra till att det bildas luftbubblor i lacket.