in

SKÖNHET: Så vinner du finnkampen

akne
SKÖNHET: Så vinner du finnkampen

Visste du att mjölk kan vara boven i acne-dramat? Att du måste välja rengöringsprodukt efter din huds PH-värde eller att all akne faktiskt går att behandla? Yes, it’s true. Veckorevyn gör en djupdykning och reder ut myterna kring acne.

Mer

För de allra flesta är tonårstiden förknippad med finnar, plitor och pormaskar. Tandkräm, rykande heta ångbad för ansiktet och chokladförbud är bara några av alla metoder som cirkulerar för att kunna säga farväl till finnarna. Men det finns hjälp att få, med rätt produkter och en sund livsstil är det lätt att vinna kampen över aknen.

Vad är akne?

Akne innebär att det har blivit en inflammation i den gemensamma utgången för hårsäcken och talgkörteln, som finns där för att smörja hudytan. Alla har egentligen en aknebakterie, men inflammationen bildas inte hos alla. Tjejer och killar har både kvinnligt och manligt könshormon och det är i tonåren som hormonerna börjar spöka och då kan leda till akne. Det är det manliga hormonet testosteron som sätter igång akneproduktionen. Det finns olika grader av akneproblem, från lindrig akne med små, rödaktiga plitor, till riktigt svår akne med stora och djupa bölder.

Vilka behandlingsmetoder finns?

Det finns en mängd olika sätt att behandla akne, allt i från tabletter till krämer och geléer. Några av de preparat som fungerar bäst innehåller acelainsyra, som hämmar tillväxten av aknebakterien. Zink är ett annat ämne som har visat sig ha mycket positiv effekt mot aknen. Hos hudterapeuter kan du få hjälp med kemiska behandlingar för att minska problemen. Kom i håg att några av de starkaste aknepreparaten med antibiotika kan ge kroppen biverkningar. Antibiotikan är så stark att den tar bort både negativa och positiva bakterier från kroppen, vilket kan resultera i att du kan få ett underskott av vissa ämnen.

Så förebygger du uppkomsten av akne:

  • Vad du äter spelar stor roll. ”Det är helt fel att bara lägga skulden på choklad. Det som är den värsta boven är nämligen mjölkprodukter. Många kan vara överkänsliga mot mjölkprodukter utan att veta om det”, säger hudterapeut Marita Linderman, som är specialiserad på akneproblem, och ofta rekommenderar sina kunder att helt avstå från mjölkprodukter under en period för att se vilken effekt det har på deras akneproblem. Undvik dessutom att äta för mycket mättade fetter (till exempel smör, grädde och ost), använd i stället omega tre och raps- eller olivolja, de är snälla mot hela kroppens system. Ta bort godis i alla former, socker tillför ingen näring till människokroppen. Det du äter spelar roll eftersom näringen faktiskt bygger upp alla kroppens celler.
  • Ät zink. Zink påskyndar all form av sårläkning och aktiverar dessutom enzymer i mat-spjälkningssystemet. Rätt zinkvärde gör det lättare för kroppen att tillgodogöra sig alla näringsämnen under matsmältningen. De allra flesta som lider av akne har alldeles för låga zinkvärden. Zinktillskott kan du hittai hälsokostbutiker, men Marita Linderman rekommenderar att du enbart äter en dos och sedan går till läkare om besvären inte har blivit bättre.

De 5 bästa tipsen för att slippa akne:

  • Pilla inte i ansiktet! Särskilt i tonåren när aknen börjar framträda ska du hålla fingrarna borta, pillar du i ansiktet underhåller du bara aknen. Huden irriteras när du klämmer och problemen blir bara ännu värre.
  • Tveka inte att gå till läkaren om du har stora problem med aknen.
  • Använd rätt produkter för just din hudtyp, ta reda på om du har fet, blandad eller torr hy. Ju fetare hy du har, desto större är risken för stora akneproblem. Har du torrare hy är det svårare för bakterierna att få fäste.
  • Välj en rengöringsprodukt som neutraliserar hudens ph-värde. De flesta vanliga tvålar har ett ph-värde som ligger mellan tio och elva, medan huden har ett PH-värde på runt sju. Se därför till att rengöringsprodukten du väljer alltid har ett PH-värde under sju. När hudens PH-värde balanseras och hålls neutralt blir det en betydligt sämre grogrund för bakterierna.
  • Använd alltid en vattenlöslig rengöringsprodukt, annars pluggar du igen huden och cellerna klibbas ihop, vilket kan skapa mer akne. Med en icke-vattenlöslig rengöringsprodukt får du inte heller en naturlig avstötning av talget i huden.

Hudterapeuten sticker hål på de värsta aknemyterna.

Jag kan få ärr om jag klämmer på finnar och pormaskar.
– Det där är sant från fall till fall och beror på hur din hy är och hur du klämmer. Vissa hudtyper blir ärrade väldigt lätt, medan andra klarar betydligt mer. Måste du klämma, ska du vara väldigt försiktig och tänka på att kroppen faktiskt tar hand om sådant här själv, den behöver inte hjälp, säger hudterapeut Marita Linderman. Det är mycket bättre att gå till en salong där professionellt utbildade kan ta hand om dina pormaskar och plitor.

Akne går inte att bota, bara att behandla.
– Jag anser att akne går att bota, en lyckad behandling är detsamma som att bota. Det är viktigt att du som lider av svår akne får prata med en hudläkare och inte en vanlig läkare. Kom ihåg att det kan vara
en jobbig process att bli av med akne. Du måste tänka på vad du äter, vara noga med rengöring och att använda produkter som är anpassade för dig.

Choklad och fet mat utvecklar akne.
– Nej, choklad är ingen orsak till akne, men den kan vara en faktor som pushar på och tyvärr gör problemen värre. Men chokladen ska inte göras till boven i dramat, undvik hellre mjölkprodukter, härdade fetter och socker så mycket som möjligt.

Det är bara tonåringar som får finnar.
– Den här myten är helt galen och stämmer inte alls med verkligheten. De som i vuxen ålder lider av akne har ofta haft problem även i tonåren. Graviditet är en faktor som ofta driver fram akne och de flesta kvinnor får finnar när de ska ha mens. Många märker också av större problem när de är stressade. Allt handlar om matspjälkningssystemet. Om du är stressad fungerar det inte som det ska och det påverkar även din hy.

Arvsanlag har inget att göra med akne.
– Tyvärr är det här en myt, arvsanlaget är en av de största faktorerna när du letar efter aknens uppkomst. Jag hittar alltid mönster hos de jag behandlar, det kanske inte är deras mamma som haft problem, men då är det mormor eller någon annan släkting. Undersök om det finns mjölkallergiker i släkten. Risken är nämligen stor att du också lider av det och allergin kan vara orsaken till dina akneproblem.

Vägen till din nya drömhy

Investera i en bra rengörande tvätt, en effektiv behandlande kräm och avsluta med en återfuktande lotion, så har du alla möjligheter att vinna kriget mot finnarna!

RENGÖRANDE

Tvätta alltid ansiktet både morgon och kväll. Använd en bra rengöringsprodukt som är anpassad efter din hudtyp.

nivea

Nivea visage washnrefine tvättpeeling, 65 kr/75 ml.
Vad? Tvättpeeling som rengör orenheter och reglerar ojämn hud.
Hur? Peelingen hjälper till att öppna porer så att smuts och överflödigt fett försvinner.
Förebygger orenheter och jämnar ut huden.
När? Skölj ansiktet med vatten, applicera produkten, massera in peelingen och skölj ordentligt. Upprepa varje morgon och kväll.

lactacyd

Lactacyd flytande tvål, 42 kr/500 ml.
Vad? Tunnflytande tvål med lågt PH-värde och fuktbindande mjölksyreämnen.
Hur? Tvätta som med en vanlig tvål.
När? Vid daglig rengöring.

basiron

Basiron Ac wash, 111,50 kr/ 100 g.
Vad? En tvätt som lokalbehandlar akne. Förhindrar tillväxten av aknebakterien, främjar avfjällning av huden och motverkar tilltäppning talgsäckar.
Hur? Skölj det hudområde som ska behandlas och tvätta sedan området med gelen. Skölj ordentligt med vatten efter 1-5 minuter.
När? Morgon och kväll.

bodyshop

The Bodyshop Tea tree facial scrub, 129 kr/100 ml
Vad? Skrubbkräm för ansiktet.
Hur? Exfolierande med tea tree-blad som skrubbar.
När? Vid den dagliga rengöringen.

BEHANDLANDE

Förutom rengöring behöver aknen behandlas. Nu finns en mängd produkter som hjälper till att rädda dig från finnarna.

Maxmedica Australian bodycare, Tea tree oil, 136 kr/25 ml.
Vad? En mild antiseptisk lösning mot lindring av akne. Ett naturligt bakteriedödande medel som återskapar hudens naturliga bakterieflora utan att skada huden.
Hur? Badda det infekterade området med en fuktig bomullstuss. Använd högst en månad
i sträck.
När? 1-3 gånger dagligen.

make up store

Make up store Blemish & spot remover, 135 kr/15 ml.
Vad? Gel som förhindrar uppkomsten av finnar. Arbetar uttorkande och antiskeptiskt.
Hur? Dutta på gelen på de områden som ska behandlas.
När? Används med fördel på natten då gelen blir till en hinna på huden när den torkar.

aco

Aco Acne gel, 44,50 kr/30 ml.
Vad? Fettfri gel som behandlar och motverkar akne.
Hur? Massera in gelen över problemområden. Ska inte sköljas av.
När? Varje morgon och kväll.

clearasil

Clerasil ultra, Fast acting spot treatment cream, 89 kr/15 ml.
Vad? Bekämpar finnar snabbt, blir synbart renare på tre dagar. Tränger ner i porena, samtidigt som den tar bort döda hudceller och gör huden mjuk.
Hur? Applicera ett tunt lager på problemområdet efter att du har tvättat ansiktet. Undvik områdena
kring ögon, hårlinje och ögonbryn. Tvätta händerna efter användning.
När? Varje morgon och kväll.

VÅRDANDE

Efter rengöring och behandling är det minst lika viktigt att du återfuktar huden. De här produkterna återställer hudens balans och gör den mjuk och spänstig.

elsa

Elsa Hjeronymus Acne relief cream, 102 kr/50 ml.
Vad? Antibakteriell kräm som effektivt ska hjälpa mot finnar och orenheter. Förhindrar uppkomsten av ny akne.
Hur? Använd ett tunt lager av krämen på angripna hudpartier.
När? Vid behov.

neutrogena

Neutrogena Visibly clear, oil free moisturiser, 65 kr/50 ml.
Vad? Oljefri fuktkräm som används på oren hy.
Hur? Återfuktar huden utan att göra den fet.
När? Efter tvätt morgon och kväll.

vichy

Vichy Normaderm anti-spot, 121 kr/15 ml.
Vad? Krämen reducerar effektivt orenheter, rodnader och irritationer.
Hur? Rengör och torkar ut orenheter. Lugnar huden och återställer hudens fuktbalans.
När? Används efter tvätt, morgon och kväll.

logona

Logona naturkosmetik Clear skin fuktmjölk salvia och mint, 139 kr/30 ml.
Vad? Ekologisk producerad fuktmjölk till fet och aknebenägen hud.
Hur? Gör huden fräsch och lätt återfuktad, genom antibakteriella beståndsdelar och med salvia och mynta som gör huden klar och fin.
När? Använd både morgon och kväll efter rengöring och behandling.