in

Så tar du hand om din vinterhud (+ tips på produkter för din hudtyp!)

hudvård
Bildkälla: Racool_studio / Freepik

Vintern med sina minusgrader och kalla vindar kan vara förödande för huden. Så hur ska men egentligen ta hand om den? Här är en komplett guide för dig med torr, kombinerad eller fet hy. Mer

koplankar

För att få ut någonting av den här guiden behöver du veta vilken hudtyp du har. Om du inte vet det finns det ett test du kan göra för att få svar! Tvätta ditt ansikte noggrant och låt det vara utan produkter i några timmar. Känn sedan efter hur huden känns.

  • Om din hud varken känns torr eller fet så har du normal hy
  • Om din hud känns torr har du torr hy.
  • Om du hud känns blank har du fet hy.
  • Om din hud känns torr på vissa ställen och blank på andra ställen har du kombinerad hy.

Så, nu börjar vi!

För dig med torr hy

Personer med torr hy är extra utsatta under vinterhalvåret. Torra fläckar, flagiga partier och stramhet är inte ovanligt, men det går att förebygga och mildra. Satsa på en rengöring som inte löddrar, så minskar du risken för att torka ut huden ytterligare. En olje- eller krämrengöring kan vara rätt väg att gå under vintern.

Avsluta med en ansiktscreme som inte bara återfuktar, utan även kapslar in fukten och fettet. Hyaluronsyra är en ingrediens att hålla utkik efter. Det är en molekyl som finns naturligt i kroppen och som kan bära enormt mycket vatten. Våga också testa att använda återfuktande oljor!

Mild oljerengöring från Dr. Ceuracle

Pro Balance Pure Deep Cleansing Oil är en mild oljerengöring som lämnar huden återfuktad, samtidigt som den tar bort smink, orenheter och överflödig olja. Den innehåller även lugnande olivolja, jojobaolja som lugnar irritationer och ängskrasseolja som tar bort döda hudceller. Ett perfekt val för dig med torr hudtyp!

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Glowid).

hud1 2

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Glowid).

Serum med nyponfröolja från The Ordinary

The Ordinarys Hydrators and oils är ett prisvärt serum som till 100 procent består av ekologisk och kallpressad nyponfröolja. Perfekt att använda som en del av din kvällsrutin om du har torr hy.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

theordinary

Klicka här för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Fuktkräm med sheasmör från Mantle

The Rich Cream är en fuktkräm som stärker huden och skyddar i kallt och torrt väder. Den innehåller magnesium, ceramider och sheasmör som reparerar huden och stärker hudbarriären.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Mantle).

hud2

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Mantle).

För dig med fet hy

Oljig och fet hy kan också drabbas av lite torrhet under vintern. Det finns en poäng i att investera i lite andra produkter än de man brukar ha under sommarhalvåret! Att byta ut rengöringen är inte ett måste. Men om du inte redan använder en AHA-syra så kan det vara dags att investera i det! AHA-syra hjälper till att bevara fukt, men ser också till att exfoliera huden och ta bort döda hudceller. När det gäller återfuktning rekommenderar vi att använda en ansiktscreme utan olja och som inte täpper till porerna.

Rengöringsgel från Paula’s Choice

Clear Pore Normalizing Cleanser är lätt löddrande och uppfriskande rengöringsgel. Den passar perfekt för fet hy, och tar enkelt bort smink ch orenheter. Den förebygger tilltäpptheter och är helt fri från parfym och färgämnen.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Skincity).

paula

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Skincity).

Rengörande vätska från Cosrx

AC Collection Calming Liquid är en snabbverkande vätska som renar fet och acnebenägen hud. Applicera på rengjort ansikte med en bomullspad! Produkten ger en kylande effekt, och innehåller både BHA- och AHA-syra som avlägsnar överflödig olja och verkar för en jämnare och klarare hudton.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Glowid).

glowid

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Glowid).

Multifunktionell ansiktskräm från Klairs

Freshly Juiced Vitamin E Mask kan användas som en fuktmask, nattmask eller som en dagkräm. Den innehåller både E-vitamin som har mjukgörande egenskaper, och niacinamide som är en bra ingrediens för de med oljig, fet och acnebenägen hud. Ämnet hjälper nämligen till att balansera talgproduktionen.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Glowid).

klairs

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Glowid).

För dig med kombinerad hy

Kombinerad hy kallas ibland för blandad hy och är precis vad det låter som. Vissa partier i ansiktet är torra, medan andra är feta. Oftast är T-zonen (alltså pannan, näsan och hakan) oljigare, medan kinderna är mer torra. Så hur ska man tänka när man väljer produkter?

Hur mycket du än älskar din löddrande rengöring är det dags att säga hejdå till den. Risken att den torkar ut de torrare partierna i ansiktet är för stor. Satsa under vintern istället på en olje- eller lotionbaserad rengöring och en återfuktande toner. Satsa på en ansiktscreme som är tjockare än den du brukar ha, men gärna fri från olja. Krämen får gärna ha egenskaper som gör att den lägger sig som ett skydd på huden och kapslar in fukt.

Rengöringsbalsam från Saturday Skin

Melt + Cleanse Makeup Melting Balm är ett rengöringsbalsam med tre olika texturer – först är konsistensen smörig, för att sedan övergå till en lyxig olja och till sist förvandlas till en silkeslen emulsion som enkelt tar bort smuts från huden. Ett måste för alla hudvårdsnördar med blandad hy!

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Glowid).

hej 2

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Glowid).

Återfuktande toner från Dr. Ceuracle 

Hyal Reyouth Toner är en återfuktande toner som består av sex stycken olika hyaluonsyror. Produkten stärker hudens fuktbarriär, lugnar och ger glow.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Glowid).

toner

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Glowid).

Lyxig dagcreme från Medik8

Daily Radiance Vitamin C är en dagcreme med antioxidanter som binder fukt med hjälp av hyaluronsyra. Produkten innehåller även C-vitamin som ger lyster, och E-vitamin som reparerar huden. Passar alla hudtyper och är därför ett bra val för dig med blandad hy.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Skincity).

medik

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Skincity).