in

Så tar du hand om din hy på vintern – guide för dig med torr, fet eller kombinerad hy

hudvard vinter fukt
Foto: Audrey Fretz Park Street/Unsplash

Vintern med sina minusgrader och kalla vindar kan vara förödande för hyn. Hur ska man egentligen ta hand om hyn under vintern? Vi guidar dig! Mer

1. För dig med torr hy

Personer med torr hy är extra utsatta under vinterhalvåret. Torra fläckar, flagiga partier och stramhet är inte ovanligt, men det går att förebygga och mildra.

Rengöring: Satsa på en rengöring som inte löddrar, så minskar du risken för att torka ut huden ytterligare. En olje- eller krämrengöring kan vara rätt väg att gå under vintern.

Återfuktning: Använd en ansiktscreme som inte bara återfuktar, utan även kapslar in fukten och fettet. Hyaluronsyra är en ingrediens att hålla utkik efter. Det är en molekyl som finns naturligt i kroppen och som kan bära enormt mycket vatten. Våga också testa att använda återfuktande och fettande oljor, framförallt på natten. En riktigt bra over night-fuktmask är ett perfekt sista steg för återfuktad och mjuk hy.

Mjölkrengöring från Babor

rengoring babor

En mild mjölkrengöring som du masserar in på torr hud och arbetar in med några droppar vatten innan du sköljer bort den, från BaborLäs mer och köp här.

Ansiktsvatten från Klairs

klairs toner

Klappa in ett eller två lager ansiktsvatten med aminosyror och hyaluronsyra för att återfukta på djupet, från KlairsLäs mer och köp här.

Serum från Medik8

serum medik8

Medan huden är fuktig lägger du på en riktig fuktbomb till serum, från Medik8. Läs mer och köp här.

Nattmask från Beauté Pacifique

ansiktsmask torrhud

Låt en nattmask fylla på fuktdepåerna medan du sover och ge din torra hud nytt liv, här från det danska märket Beauté Pacifique. Läs mer och köp här.

Ansiktsolja från Estelle & Thild

olja estellethild

Lås in fukten med en ansiktsolja som lugnar, återfuktar och ger huden lyster, från Estelle & Thild. Läs mer och köp här.

2. För dig med fet hy

Oljig och fet hy kan också drabbas av lite torrhet under vintern. Det finns en poäng i att investera i lite andra produkter än de man brukar ha under sommarhalvåret!

Rengöring: Att byta ut rengöringen är inte ett måste. Men om du inte redan använder en rengöring med AHA-syra så kan det vara dags att investera i en sådan. AHA-syra hjälper till att bevara fukt, men ser också till att exfoliera huden och ta bort döda hudceller.

Återfuktning: Använd en ansiktscreme utan olja och som inte täpper till porerna. På natten kan ett fuktgivande serum och en härlig nattmask vara bra att lägga!

Rengöringskräm från Medik8

medik8 rengorin fethy

Rengöringskräm med AHA och BHA som tar bort döda hudceller och förebygger orenheter, från Medik8. Läs mer och köp här.

En toner från Cosrx

aha cosrx

En exfolierande toner som ger lyster och en klarare hy med hjälp av AHA-syra, från det koreanska märket Cosrx. Läs mer och köp här.

Serum från The Ordinary

serum ordinary

Följ upp med ett riktigt prisvärt serum som binder fukt utan att täppa till huden, från The Ordinary. Läs mer och köp här.

Ansiktskräm Youth To The People

hudcreme fethud

En lätt, fuktgivande och vegansk ansiktskräm med grönkål och hyaluronsyra från Youth To The People. Läs mer och köp här.

Nattmask från Filorga

mask filorga

Låt en nattmask göra jobbet medan du sover och boosta huden med kollagen och lyster, från Filorga. Läs mer och köp här.

3. För dig med kombinerad hy

Rengöring: Hur mycket du än älskar din löddrande rengöring är det dags att säga hejdå till den. Risken att den torkar ut de torrare partierna i ansiktet är för stor. Satsa under vintern istället på en olje- eller lotionbaserad rengöring och ett återfuktande ansiktsvatten. En exfolierande peeling med BHA då och då är ett bra komplement.

Återfuktning: Satsa på en ansiktscreme som är tjockare än den du brukar ha, men gärna fri från olja. Krämen får gärna ha egenskaper som gör att den lägger sig som ett skydd på huden och kapslar in fukt. Under det kan du applicera ett fuktgivande, lättare serum!

Rengöring från Maria Åkerberg

4 4

Börja med en rengöringscreme som inte torkar ut huden, utan som stärker och lugnar den, som denna från Maria Åkerberg. Läs mer och köp här.

Toner Dr. Ceuracle

toner fukt hyaluronsyra

Även den blandade hudtypen behöver fukt för att inte överproducera olja. Testa en toner med 6 typer av hyaluronsyra, från Dr. Ceuracle. Läs mer och köp här.

Exfoliering från Paula’s Choice

bhasyra paulas

Några dagar i veckan kan du exfoliera huden med en leave-on BHA-syra, som rengör och arbetar på dina porer, från Paula’s Choice. Läs mer och köp här.

Serum från The Inkey List

hyaluronsyra fuktserum

Prisvärt och parfymfritt serum som återfuktar och binder fukt, från The Inkey List. Läs mer och köp här.

Dagkräm från CeraVe

cerave dagcreme kombineradhy

En återfuktande lätt dagcreme med ceramider och niacinamide, från CeraVe. Läs mer och köp här.

Nattkräm från Paula’s Choice

mask kobineradhud

Skippa nattkrämen och kör en återfuktande mask som sista steg. Den här funkar även för dig med känslig hud, från Paula’s ChoiceLäs mer och köp här.

Artikel av: Irena Pozar och Cecilia Arvidsson

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.