in

Så skonar du håret från solen!

headerskyddaharet
Så skonar du håret från solen!

Visst är det härligt med sommar och sol, men slitna toppar och bränd hårbotten är inte lika roligt. VR lär dig därför allt du behöver veta om solskydd för håret – och hur du enkelt kan blanda din egen solskyddsspray!

Mer

headerskyddaharet

Varför är det viktigt att skydda håret från solen?

SVAR: Att det är jätteviktigt att värna huden från solen är gamla nyheter, men det är faktiskt precis lika viktigt att också skydda håret. Både UVA- och UVB-strålarna är starka nog att skada håret, från de yttersta ståna till den innesta kärnan. Med skyddande produkter kommer ditt hår att må bättre och hålla en jämnare kvalitét.

Hur ser jag att håret har blivit skadat av solen?

SVAR: Tecken på att ditt hår är solskadat är bland annat bleknande hårfärg (om du färgat håret innan), torrt och slitet hår, trassliga och kluvna hårtoppar, friss eller att håret har blivit svagare och tunnare. Solens strålar bryter ner keratinet i hårstråna, så en inpackning som innehåller just keratin eller protein kan vara en smart investering.

När ska jag använda hårprodukter med UV-skydd?

SVAR: Egentligen så fort du går utanför dörren och solen skiner. Smörjer du in ansiktet med solskyddsfaktor borde du automatiskt också tänka på håret. Ska du ligga och pressa på beachen är UV-skydd för både huden och håret ett måste. Glöm inte bort hårbottnen!

Vilken sorts produkt ska jag använda?

SVAR: Utbudet på hårprodukter med solskydd blir större för varje år och numera finns de i både schampo-, balsam-, och sprayform. Du kan satsa på vilken som helst, men tänk på att produkter som du sköljer ur ofta ger ett sämre skydd än sådana som får sitta kvar i håret. Vill du vara på den säkra sidan, investera i en hårspray eller ett leave in-balsam. Glöm inte heller att använda ett detoxschampo en gång i veckan, eftersom skolskyddet har en tendens att fastna på dina hårstrån.

Hur skyddar jag håret från solens skadliga strålar?

SVAR: Allra bäst är faktiskt att blockera strålarna helt med hjälp av en hatt eller scarf. Använder du hårprodukter med UV-skydd, se till att du applicerar dem flera gånger under dagen – inte minst om du ligger på stranden och/eller badar. Håll dig borta från andra hårprodukter som innehåller höga halter alkohol eller peroxid. Och du, att bleka håret med citron skadar håret alldeles för mycket! Satsa på professionella slingor istället och skydda dem extra noga i håret!