in

Så lyckas du med brun utan sol!

bild 5
Så lyckas du med brun utan sol!

Nej, en fin solkysst solbränna behöver varken kosta en charterresa eller tomaröd, ömmande hud. Lösningen heter såklart brun-utan-sol! VeckoRevyn vet vad du ska tänka på för att lyckas med årets första (och fejkade) solbränna!

Mer

bus

Varför får huden färg av brun-utan-sol?

SVAR: Brun-utan-sol-produkter innehåller ämnet dihydroxyaceton (DHA), som ger huden en gyllene nyans. Det är tyvärr också det som orsakar den unkna doft som bus-produkter ibland kan orsaka. Brun utan sol ger dock inget skydd mot solen, eftersom de inte innehåller solskyddsfaktor.

Hjälp, jag har aldrig använt brun-utan-sol förut!

SVAR: Det första du behöver göra är att förbereda huden. Torrborsta och skrubba bort döda hudceller och återfukta torra områden, som knän och armbågar, med bodylotion. Se till att du smörjer in din kropp överallt med brun-utan-sol! Var noggrann och stressa inte. Många glömmer bort öronen, fötternas ovansida och armhålorna. Känner du dig ovan, börja med en produkt som ger en gradvis solbränna, då syns dina nybörjar-misstag mindre.

Hur lyckas jag med brun-utan-sol på sprayflaska?

SVAR: Skaka flaskan, håll den cirka 15 centimeter från huden och spraya med cirkulerander rörelesr. Ställ dig med benen brett isär. Börja spraya fötterna och fortsätt upp på benens framsida. Glöm inte att spraya på utsidan och insidan av benen. Ta hjälp av en spegel när det gäller baksidan av benen och ryggen. Spraya framsidan av kroppen och fortsätt sedan med armarna. Avsluta med händerna, spreta rejält med fingrarna när du sprayar. Ska du använda sprayen i ansiktet, glöm inte öron och nacke. Låt sen sprayen torka in ordentligt innan du klär dig. Och glöm inte att kolla bäst före-datum innan du sprayar, annars är risken stor att din hud blir grågrön istället för solkysst.

Hur får jag den fejkade solbrännan att hålla extra länge?

SVAR: Peela och återfukta huden ordentligt innan du applicerar brun-utan-sol. Två tunna lager ger en färg som håller längre än ett tjockt lager. Smörj in huden med en bodylotion varje dag efter att du använt brun-utan-sol, så bilr hållbarheten ännu längre. Vill du behålla färgen utan att den gradvis bleknar, smörj in dig med mer brun-utan-sol varannan till var tredje dag. Eller prova en så kallad soldusch på salong. Det kostar cirka 200 kronor och färgen håller i ungefär en vecka.

Hjälp, min hy har blivit fläckig och randig!

SVAR: Allting som innehåller en mild syra borde göra susen, som till exempel citronjuice. Dränk en frottéhandduk i juicen och gnugga sen försiktigt på missfärgningen. Andra tips att få bort solbrännan snabbare är att ta ett varm bad med babyolja och sen gnugga lite extra på fläckarna med babyoljan.

Mina naglar har blivit alldeles gula, vad ska jag göra?

SVAR: Här brukar tyvärr vanlig nagellacksremover gå bet, du behöver riktig aceton för att bli av med missfärgningarna. Det säljs i din matuvaruaffär. Skulle det inte fungera, investera i ett lack som döljer fläckarna, Isadora har en fin variant, Wonder nail Nail withener, 69 kr.

Hur får jag bort brun-utan-sol-fläckar på mina kläder?

SVAR: På bomull brukar fläckarna försvinna i tvätten medan syntetiska material brukar kräva lite förbehandling.  Klubbsoda är ett mormorsknep som kan fungera, se bara till att du inte gnuggar på fläcken, då är risken stor att missfärgningen sätter sig djupt i tygfibrerna. Skulle ingenting fungera, ta med kläderna till kemtvätten och håll tummarna. Och i fortsättningen, låt produkten torka in ordentligt innan du klär dig. Och när du väl sätter på dig kläder, låt de vara oömma och gå i mörka färger.

Rätt fejkbränna för dig!

OM DU VILL HA…

bus4

…en snabb lösning som torkar snabbt, inte ger några fläckar och är lätt att skölja av i duschen. Välj L’Oréal paris Sublime bronze One day, cirka 160 kr.

bus3

…en solbränna som känns naturlig och ger en gradvis färg. Prova Dove Summer glow, cirka 49 kr.

bus2

…en brun-utan-sol som snabb och enkel att applicera. Välj till exempel Clinique Self sun body airbrush spray, 230 kr.

bus1

…en brun-utan-sol som ger fin färg och i flera dagar. Testa Clarins nyhet Delectable self tanning mousse spf 15, cirka 385 kr.