in

Så lindrar du solsvedd hud – budget-style!

bild 11
Så lindrar du solsvedd hud - budget-style!

Lyxiga after sun-cremer i all ära, men det finns faktiskt lätta och billiga sätt att lindra solsvedd hud på egen hand hemma i köket. Traditionella huskurer är allt din brända hud behöver. VR ger dig sex smarta recept!

Mer

sunburn

Smarta tips för solsvedd hud

x När du bränt dig är det viktigt att du snabbt kyler ner huden. Skölj varsamt med kallt vatten i 10-20 minuter, men undvik is.

x När du blandat till din after sun håller den sig fräsch i åtminstone två veckor. Kolla bäst före-datum om du använder yoghurt eller filmjölk! Känner du dig osäker, lukta på blandningen. Att applicera creme som sett sina bästa dagar är inte farligt, men luktar inte särskilt gott på din hud.

x Bodylotion kan ge tillfällig lindring, men se till att den inte innehåller petroleum, eftersom det kapslar in värmen i huden. Vill du vara på den säkra sidan, undvik din bodylotion helt de första 48 timmarna.

x Är din hud så solskadad att det nästan gör ont att ligga i sängen? Prova att spraya kallt vatten på dina sänglakan, det gör att svedan dämpas och kyler också effektivt ner huden – vilket den är i stort behov av just nu.

6 LINDRANDE RECEPT

SVALKANDE FLÄDERVATTEN
Du behöver:
En halv gurka
2,5 dl glycerin
15 ml fläderblomsinfusion

Gör såhär: Fukta en näve fläderblom med ljummet vatten i en stor kastrull i en kvart. När de är väl genomfuktade, häll kokhett vatten över blommorna. Låt sen blandningen dra i cirka 30 minuter, rör om ofta och mycket. Filtrera sen blommorna men behåll vattnet. Skala och mosa gurkan och pressa ut saften i kastrullen. Tillsätt glycerinet och vispa hårt. Använd på en gång.

LINDRANDE APRIKOSER
Du behöver:
3 aprikoser
3 dl naturell yoghurt

Gör såhär: Dela aprikoserna och låt dem ligga i blöt ett dygn. Blanda dem sen med yoghurten med hjälp av en mixer, så att de blir riktigt finhackade. Applicera sen blandningen direkt på huden och låt den verka i cirka femton minuter. Skölj av med ljummet vatten.
.
.
.
.
.

SNABBVERKANDE SPRAY MED ALOE VERA
Du behöver:
1/2 kopp destillerat vatten
1/2 kopp köpt aloe vera-juice
5 droppar essentiell olja, som lavendel eller kamomill
En sprayflaska

Gör såhär: Blanda samman ingredienserna i en skål och häll sedan blandningen i sprayflaskan. Förvara i kylskåp! Innan användning, skaka flaskan noga och spraya sen direkt på huden. Akta ögonen!

HAVREMASK MED LAVENDEL
Du behöver:
2 koppar grovmalen havre
2 koppar standardmjlk
10 droppar essentiell lavendelolja

Gör såhär: Blanda mjölken och havren i en kastrull och ställ den på spisen till dess den är ljummen. Rör om mycket och ofta. Ta bort blandningen från plattan och droppa i lavendeloljan. Ställ sen kastrullen i ett kallt vattenbad, samtidigt som du blandar noga. Använd direkt när blandningen känns lagom varm. Lavendel verkar läkande, mjölken mjukar upp och lindrar och havren verkar helande och skyddande.

GEL MED ALOE VERA
Du behöver:
2 tsk aloe vera gel (eller ett färskt blad)
2 tsk bryggt te, antingen kamomill eller grönt
3 droppar lavendelolja

Gör såhär: Blanda ihop ingridienserna och smörj in direkt på det solbrända området. Använd på en gång, för du kan inte spara blandningen.

LINDRANDE GURKMASK
Du behöver:
En hackad gurka
2 tsk aloe vera gel (eller ett färskt blad)
1/2 kopp glycerin
1/2 kopp rosenvatten
2 droppar essentiell rosolja

Gör såhär: Pressa gurkan, gärna i en juicepress eller en vitlökspress. Du vill få ut så mycket juice som det bara går. Häll sen bort juicen och blanda den mosade gurkan med resten av ingredienserna. Färdigt!