in

Så lägger du mascara som ett proffs!

mascaraproffs

Volym, längd och svärta. Det är vad vi vill ha när vi applicerar mascara på morgonen. Men vad händer när de svarta fransarna förvandlas till utrunnet klet, smulig sörja eller helt enkelt inte beter sig som du vill? Lugn, VR vet hur du får stopp på mascara-problemen för gott!

Mer

Problem 1: Min mascara bara rinner

På morgonen är dina ögonfransar både täta och svarta som sot, men mot eftermiddagen har hela härligheten runnit av och bildat svarta kanaler i ögonvrån och under ögonen. Känner du igen dig? Att mascaran rinner är ett tråkigt, men vanligt, problem. Som tur är det enkelt att råda bot på rinnig mascara.

Välj rätt mascara för dina ögon.
Har du känsliga ögon, satsa på en mascara som passar känsliga ögon. Har du problem med allergier är en mascara som är så kallad hyper allergenic ditt bästa val, eftersom den är klassad som en säkert produkt som inte orsakar irritationer. Det är ju just irritationer och överkänslighet som gör att ögat vattnas och får mascaran att rinna.

Bli en torris.
En del mascaror har en blötare konsistens medan andra känns torrare. Detta skiljer sig från märke till märke, men ofta är det volym-mascaror som är lite blötare medan förlängande mascaror är lite torrare. Leta särskilt efter mascaror som påstår sig göra dina ögonfransar tunna och lätta som fjädrar, eftersom de ofta är både torra och lättare i konsistensen.

Vattenfast mascara.
Klarar både dopp i havet eller en rejäl snöstorm och finns i både budget- och lyxvarianter. Tänk dock på att vattenfasta mascaror kan vara lite mindre milda mot ögonfransarna och också svårare att tvätta bort på kvällen.

Problem 2: Min mascara smular

Jasså, var inte de små, svarta prickarna tänkta som en del av dagens sminkning? Att mascaran smular kan bero på olika saker och kan kräva lite detektiv-arbete. Bästa nyheten är dock att du inte behöver leva med en smulig mascara – tvärtom.

För gammal.
Den vanligaste orsaken till att mascaror smular är helt enkelt att de har blivit för gamla. En mascara är fräsch i cirka 2-3 månader, sen är det dags att slänga bort den och införskaffa en ny. Inte nog med att en för gammal mascara presterar sämre, de drar också till sig bakterier och smuts.

Köp loss lite tid.
Smulandet är ett faktum, men du har inte tid eller råd att skaffa dig en ny mascara? Lugn, du kan förlänga livet lite grann på din nuvarande. Ett tips är att droppa en droppe vatten rakt ner i mascara-hylsan. Vattnet kommer få den torkade mascaran att bli lite fuktigare och därmed lite medgörligare. Ett annat tips är att doppa den stängda mascaran i varmt vatten, som gör att den uttorkade formulan smälter och tillfälligt känns som ny.

Byt märke.
En del mascaror smular, vare sig de är nya eller gamla. Det kan bero på mascarans konsistens och/eller att den helt enkelt inte passar ihop med dina ögon. Satsa på ett annat märke, som förhoppningsvis har en mindre smulig konsistens.

Problem 3: Min mascara gör inte som jag vill

Du trodde att din nya mascara skulle ge dina fransar dröm-volym, göra dem längre än någonsin och dessutom sitta som berget hela dagen. Varför trodde du det? Var det för att reklamen sa att allt detta skulle hända eller tog du bara för givet att du gjort värsta, bästa mascarafyndet? Hemligheten till att hitta en mascara som gör som du vill är att, faktiskt, läsa på och göra läxan innan du beger dig till skönhetsdisken.

Bli en borst-expert.
Det är inte bara märket på mascaran eller formulan i sig som spelar roll, det är faktiskt själva borsten som gör det mesta jobbet när det gäller mascaror. Större och tjockare borstar brukar ge volym medan tunnare och längre borstar brukar användas för att ge längd. Läs på förpackningen! ”Förlängande” är en helt annan femma än ”volymgivande”.

Stirra dig inte blind på priset.
Att ta för givet att dyrare och lyxigare mascaror i metall är mycket bättre än billigare varianter i färgad plast är bara dumt. Ha ett öppet sinne och våga prova på nya mascaror i alla prisklasser. Bara för att mascaran kostar mindre än en dyrare lunch behöver det inte betyda att den är skräp.

Var inte lättlurad.
Bara för att reklamen påstår att mascaran i frågan ska ge megafransar behöver det ju inte vara sant. Tänk på att sminkföretagen säljer mascaror för att tjäna pengar, inte för att göra dig någon slags tjänst. Och tittar du på annonsen ifråga kan modellen faktiskt bära lösögonfransar eller så kan bilden vara manipulerad i en dator. Ha ett sunt förnuft och inse vad du kan förvänta dig när du shoppar mascara, så slipper du bli lurad.