in

Så slipper du rakfinnar på bikinilinjen – 6 tips

slipp rakfinnar pa bikinilinjen

Om du tillhör de som rakar bikinilinjen så har du garanterat råkat ut för irriterande rakfinnar – men vi vet hur du ska göra för att slippa det! Mer

koplankar 1024x37 1

Trött på röda, klianda prickar varje gång du rakar bikinilinjen? Vi guidar dig till hur du slipper dem!

Steg 1: Ta en dusch

Varmt vatten och ånga hjälper huden att behålla sin mjukhet och öppnar också upp porerna. Använd gärna en duschcreme som verkar extra mjukgörande och förbereder huden för den annalkande rakningen. Glöm inte heller att det är bättre om du rakar dig efter att du tränat, så slipper du att huden blir irriterad av svett.

Återfuktande duscholja från Aco

duscolja som hjälper till att motverka rakfinnar

Duscholja från Aco som återfuktar och skyddar huden. Läs mer och köp här.

Duscholja med Maria Åkerberg

4 2

Duscholja med citrongräs och ämnen från kokos och majs. Från Maria Åkerberg. Läs mer och köp här.

Steg 2: Skrubba

Innan du plockar fram rakhyveln, se till att du skrubbar området du ska raka först. Använd en mild skrubbcreme eller skrubbvante, som tar bort död hud och hjälper till att få de inåtväxande hårstråna att resa sig. Dessutom förebygger en skrubb att din hud blir röd och irriterad. Skrubba med lätta, varsamma fingrar och skölj sedan av produkten med ljummet vatten.

Skrubbhandskar från Hydréa London

5 1

Skrubbhandskar som avlägsnar döda hudceller och öppnar upp hårsäckarna, från Hydréa London. Läs mer och köp här.

Ekologisk kroppsskrubb från Estelle & Thild

skrubb att använda innan rakning av bikinilinje

Exfolierande ekologisk kroppsskrubb med mandelolja och sheasmör, från Estelle & Thild. Läs mer och köp här.

Steg 3: Mjuka upp

Applicera en rakcreme eller rakgelé på området och låt den verka i ett par minuter. Det gör att huden mjukas upp ytterligare. Undvik att använda vanlig tvål, eftersom den verkar uttorkande och ökar risken för hudirritationer. Använd bara nya, vassa rakblad och se till att du kastar dem som blivit gamla och slöa. Använder du en elektrisk rakhyvel, se till att du rengör bladen ofta från smuts och hårstrån så att de behåller stinget.

Rakgel från RFSU

rakgel för bikinilinjen

Rakgel med glideffekt som underlättar rakningen, från RFSU. Läs mer och köp här.

Steg 4: Raka rätt

Raka i hårstråets växtriktning i korta, bestämda drag. Att raka mot hårstråna gör att risken för rakfinnar, inåtväxande hårstrån och inflammerad hud ökar. Långa drag är en dålig idé, eftersom du lätt trycker för hårt med hyveln och gör att huden blir irriterad i onödan. Skölj av hyveln med varmt vatten efter varje drag. Om bladen är fulla av småhår kommer du inte nära med hyveln, vilket gör att du börjar raka med hårdare och ovarsamma tag.

Steg 5: Återfukta

När du känner dig klar med rakningen, skölj av resterna av rakprodukten och eventuella småhår med ljummet vatten. Det stänger porerna och gör att risken för irritationer minskar. Torka försiktigt och applicera sedan en återfuktande produkt som är fri från alkohol, parfym och olja på det nyrakade området för att mjuka upp ytterligare och motverka att rakfinnar uppstår. Produkter med aloe vera verkar läkande och lugnande och fungerar för de allra flesta hudtyper.

Gel med aloe vera från The Body Shop

aloe vera gel att applicera efter rakning av bikinilinjen

Svalkande och läkande gel med 90 procent aloe vera från The Body Shop. Läs mer och köp här.

Kräm för torr hy från Decubal

återfukta huden efter rakning

Fet creme för torr och irriterad hy som behöver extra fukt, från Decubal. Läs mer och köp här.

Steg 6: Efterbehandla

Klä dig gärna i luftiga, mjuka kläder efter rakningen så undviker du att irritationer uppstår på grund av friktioner från hårdare kläder, som till exempel jeans. Fortsätt att återfukta området morgon och kväll så håller huden sig återfuktad och fin. Satsa gärna på en efterbehandlingscreme som motverkar att rakfinnar och rodnader uppstår.

Varför får man rakfinnar när man rakar bikinilinjen?

När du rakar dig utsätter du huden för en exfoliering, vilket kan leda till att den naturliga skyddsbarriären skadas. Detta medför att huden förlorar fukt och blir torr och överkänslig. Då minskar också motståndskraften mot olika hudproblem, som rakfinnar och rodnader. Rakfinnar uppstår efter rakning och är inflammationer i hårsäckarna. I de inflammerade hårsäckarna kan det också förekomma att hårstråna börjar växa inåt istället för utåt.

Så behandlar du rakfinnar som redan poppat upp:

  • Låt området vila från rakhyveln till dess att rakfinnarna och rodnaden har försvunnit helt.
  • Tvätta området med mild tvål när du duschar.
  • Använd en creme som innehåller glykolsyra, vilket minskar risken för att rakfinnarna kommer tillbaka. Också krämer med kortison kan lindra irritationen.

Tvål från Lactacyd

lactacyd duschcreme 1000ml

Parfymfri tvål från Lactacyd med lågt PH, vilket passar huden extra bra. Läs mer och köp här.

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.