in

Så får du sminket att sitta på stranden!

bild 11
Så får du sminket att sitta på stranden!

Kan du inte låta bli sminkskåpet på din väg mot beachen? Lugn, du är långt ifrån ensam. VeckoRevyn vet hur du får mejken att hålla för både salta bad och svettigt solande – och hur du får enklast tvättar bort alltihop på kvällen. Spana in!

Mer

FÖRST: VÄLJ RÄTT PRODUKTER

LÄMNA HEMMA:
Foundation – även om de innehåller solskyddsfaktor behöver du ett rejält lager för att skydda huden helt och fullt mot UV-strålarna. Dessutom är risken stor att du svettar/badar bort det mesta av produkten inom några få timmar.
 

Rouge – helt enkelt för att de står emot svett och bad alldeles för dåligt.

 

Läppstift och läppglans – ingen bra idé att ligga och pressa i, eftersom de oftast inte innehåller spf. Precis som din hy behöver också munnen skydd i solen.

VÄLJ ISTÄLLET:
Färgad dagcreme med spf – har en lättare konsistens än en foundation, vilket gör det enklare för dig att dosera den. Fast allra bäst är förstås om du låter huden vara helt fri från sminkprodukter och satsar på en solskyddscreme istället.

Stainer – En stainer för läppar och ansikte ger mycket färg som sitter riktigt bra. Ett annat knep är att använda ett hållbart läppstift som rouge, eftersom det ger fin färg som sitter extra bra. Men var försiktig om du vet med dig att du har känslig hy!

Solstift – Bäst är förstås ett solstift med hög spf. Är du ute efter både färg och skydd, satsa på ett färgat läppbalsam som också innehåller solskydd. Och återapplicera flera gånger under dagen!

strandsmink

Vattenfast smink, vad är det egentligen?

SVAR: Det är smink som inte ska rinna av eller nötas bort av svett, vatten och fukt. De vanligaste vattenfasta produkter är ögonmakeup, som eyeliner och mascara, även om det på senare tid lanserats också foundations, läppstift, ögonskuggor och rouge som ska tåla kontakt med vatten extra bra.

Vad är det som gör vattenfast smink extra tåligt mot vatten?

SVAR: Vattenfasta produkter innehåller ofta silikonbaserade och vattenfasta oljor eller fetter och vax, som gör att de sitter kvar på huden och ögonfransarna till dess att en annan oljebaserad rengöringsprodukt används för att tvätta bort dem.  Förväxla dock inte vattenfasta produkter mot vattenresistenta, som visserligen är mer skonsamma mot din hy och dina fransar men håller sämre mot vatten.

Jag blir bara svart under ögonen, vad gör jag för fel?

SVAR: Det låter som om din vattenfasta mascara är för gammal och har tappat sin motståndskraft. Dags att köpa en ny, med andra ord! Blir du svart när du försöker tvätta bort sminket använder du fel rengöringsprodukt.

Hur får jag bort det vattenfasta sminket på kvällen?

SVAR: Vattenfast smink tar du lättast bort med en ögomakeup-remover som innehåller olja. De rengör på djupet och tar bort alla spår av smink. Har du linser, glöm inte att ta ur dem först!

Jag har känslig hy, kan jag ändå använda vattenfast smink?

SVAR: Ja, vattenfast smink passar de flesta hudtyper. Men vet du med dig att du är extra känslig och lätt får inflammationer i ögonlocken, är vattenfast mascara och annat smink troligen en mindre bra idé. Gör ett allergitest i armvecket först, har ingen irritation uppstått efter 24 timmar är det förmodligen ingen fara.