in

Så får du mjuka läppar

bild 2
Så får du mjuka läppar

Byt ut dina vinternariga läppar mot en mjuk och pussvänlig mun. VeckoRevyn ger dig allt du behöver veta om läppbalsam.

Mer

lappardrag

Modellen Adriana Lima vet hur man vårdar läpparna.

2

SVAR: Oftast handlar det om yttre faktorer, till exempel isiga vindar och kalla temperaturer är riktiga fukttjuvar. Att slicka sig mycket om munnen verkar också uttorkande. Har du varit ute mycket i solen kan dina nariga läppar bero på att du har bränt dem och att de nu fjällar av sig skinnet. Men det kan också vara ditt eget läppbalsam som är boven i dramat, se nedan.

1

SVAR: Läppbalsam verkar, precis som balsam för håret, återfuktande. Läppbalsam innehåller vårdande och mjukgörande ingredienser, som sheasmör, e-vitamin och mandelolja. Ett bra läppbalsam ska motverka torra, nariga läppar och göra munnen slät och mjuk.

3

SVAR: Ja. En del läppbalsam innehåller irritierande ingredienser som kan störa läpparnas naturliga återfuktning och få dem att kännas torra, vilket gör att du måste smörja in dem igen och igen. Är ditt läppbalsam smaksatt innebär det också att du slickar dig om munnen oftare, medvetet eller omedvetet. Det i sin tur skapar en ond cirkel, eftersom du slickar munnen torr och därmed behöver en ny dos läppbalsam titt som tätt.

4

SVAR: Läs noga på innehållsförteckningen. Innehåller ditt läppbalsam uttorkande ingredienser, innebär det att du måste applicera det oftare. Exempel på irriterande ingredienser är bland annat pepparmint, mentol och kamfer. Leta istället efter läppbalsam som innehåller så många naturliga ingredienser som mycket, som kokossmör, sheasmör och vax.

5

SVAR: Läppbalsam använder du för att återfukta läpparna och skydda dem mot väder och vind och, om de innehåller solskyddsfaktor, gassande sol. Tanken med ett läppglans är att de ska tillföra munnen glans och färg. Men det är lätt att bli förvirrad, eftersom det numera finns läppglans som verkar återfuktande och läppbalsam som tillför färg. Lusläs på förpackningen så att du får med dig rätt slags produkt hem!

6

SVAR: Börja med att försiktigt gnugga bort fnaset med en blöt frottéhandduk. Gnugga försiktigt, gör det ont eller börjar blöda är du för hårdhänt. Smörj sedan in läpparna med ett återfuktande läppbalsam. Upprepa smörjandet flera gånger under dagen, men håll igen på gnuggandet till max två gånger om dagen.